Úvodní strana  >  Články  >  Osobnosti  >  Cenu města Mladá Boleslav 2019 získal pedagog a astronom Josef Zahrádka

Cenu města Mladá Boleslav 2019 získal pedagog a astronom Josef Zahrádka

Josef Zahrádka s členy vedení města při převzetí ceny
Autor: Pavel Šubrt

Významného ocenění se nedávno dostalo jednomu z členů České astronomické společnosti. Letošním laureátem prestižní Ceny města Mladá Boleslav, která je udělována při příležitosti oslav vzniku státu, se totiž stal Mgr. Josef Zahrádka, člen Sekce pro děti a mládež ČAS. Cenu v podobě sošky Elegána boleslavského mu, včetně s dalších darů, v den státního svátku 28. října předal Raduan Nwelati, primátor města a senátor, spolu se svými náměstky v obřadní síni magistrátu. Příjemnou hudební atmosféru obstaralo Zámecké saxofonové kvarteto.

Josef Záhrádka v sobě nezapřel kantorské vlohy a během ceremoniálu udělil primátorovi města několik rad do života Autor: Pavel Šubrt
Josef Záhrádka v sobě nezapřel kantorské vlohy a během ceremoniálu udělil primátorovi města několik rad do života
Autor: Pavel Šubrt
Na akci byli přítomni členové rodiny oceněného, jeho přátelé, kolegové, členové rady i zastupitelstva a kompletní vedení města. Na první setkání a na následné dlouhé roky spolupráce zavzpomínal současný vedoucí Hvězdárny MB Pavel Brom. Primátor Raduan Nwelati prohlásil, že je pro něho velkou ctí cenu města předat právě Josefu Zahrádkovi a poděkoval mu za vše, co za svůj život pro Mladou Boleslav udělal.

Sám oceněný nejen poděkoval představitelům radnice za udělení ceny města, ale také všem svým spolupracovníkům a kolegům, kteří mu pomáhali při jeho práci, a velké díky věnoval také své ženě. 

Josef Zahrádka s manželkou, svou celoživotní oporou Autor: Pavel Šubrt
Josef Zahrádka s manželkou, svou celoživotní oporou
Autor: Pavel Šubrt
Josef Zahrádka se narodil 23. března 1939. Po ukončení studií působil jako středoškolský profesor matematiky, fyziky a informatiky v mnoha školách v Mladé Boleslavi. V září 1995 se stal prvním vedoucím nově otevřené Hvězdárny města Mladá Boleslav, která je součástí 9. ZŠ. Zpočátku pomohl získat pro tuto hvězdárnu základní vybavení i z vlastních financí. Za svého mnohaletého působení zde vychoval nejen své nástupce, ale dal základ astronomickému kroužku pro mladé hvězdáře.

Hvězdárna města Mladá Boleslav Autor: Jana Novotná
Hvězdárna města Mladá Boleslav
Autor: Jana Novotná
Byl zvolen čestným předsedou Mladoboleslavské astronomické společnosti (nyní Hvězdárny MB). Josef Zahrádka je též autorem několika autobiografických publikací a je pravidelným účastníkem i spoluorganizátorem místního kulturního života.
Díky jeho angažovanosti a organizačním schopnostem se nejen studenti, ale také občané města Mladá Boleslav a obcí v blízké okolí mohli osobně účastnit přednášek a besed s významnými osobnostmi, jako například se známým astronomem a propagátorem vědy  Dr. Jiřím Grygarem.

Mgr. Josef Zahrádka moderuje pořad Křeslo pro hosta – tentokráte s Dr. Jiřím Grygarem, dne 8. 6. 2012 v Domě kultury Mladé Boleslavy. Název přednášky: Pohledy do nebe. Autor: Jan Myška
Mgr. Josef Zahrádka moderuje pořad Křeslo pro hosta – tentokráte s Dr. Jiřím Grygarem, dne 8. 6. 2012 v Domě kultury Mladé Boleslavy. Název přednášky: Pohledy do nebe.
Autor: Jan Myška

Navrhovatelů na udělení ceny města Josefu Zahrádkovi bylo několik mladoboleslavských subjektů v čele s Hvězdárnou MB, ke kterým se připojila také Česká astronomická společnost. Konečné slovo v udělení ceny města této osobnosti pak měla rada města Mladá Boleslav.

Josef Zahrádka se soškou Elegána boleslavskáho (autorem této kovové sochy, je umělecký kovář David Szalay) a dalšími cenami Autor: Jan Myška
Josef Zahrádka se soškou Elegána boleslavskáho (autorem této kovové sochy, je umělecký kovář David Szalay) a dalšími cenami
Autor: Jan Myška

Touto cestou bychom chtěli panu Mgr. Josefu Zahrádkovi pogratulovat k zisku Ceny města Mladá Boleslav. Současně mu děkujeme za jeho dlouholetou vzornou reprezentaci naší společnosti a přejeme mu hodně zdraví do dalších let.

Pamětní diplom Josefa Zahrádky Autor: Pavel Brom
Pamětní diplom Josefa Zahrádky
Autor: Pavel Brom

 

(Článek byl připraven ve spolupráci s Hvězdárnou MB)

 




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Cena, Josef Zahrádka


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »