Úvodní strana  >  Články  >  Osobnosti  >  Do Brna zavítá americká astronautka Dorothy Marie „Dottie“ Metcalf-Lindenburgerová

Do Brna zavítá americká astronautka Dorothy Marie „Dottie“ Metcalf-Lindenburgerová

Metcalf-Lindenburger, foto NASA

Ve středu 27. září od 18 hodin se můžete na Hvězdárně a planetáriu Brno potkat s americkou astronautkou Dorothy Marie „Dottie“ Metcalf-Lindenburgerovou, která se na palubě raketoplánu Discovery v dubnu 2010 vydala k Mezinárodní kosmické stanici.

Program je organizován ve spolupráci s Americkým centrem Velvyslanectví USA v Praze. Setkání s výjimečnou astronautkou proběhne formou krátké prezentace, diskuze s veřejností a autogramiádou. Začátek v 18 hodin, předpokládaný konec ve 20.00. Tlumočení do češtiny zajištěno. Vstup zdarma, místenky lze získat na pokladně Hvězdárny a planetária Brno.

Dorothy Marie „Dottie“ Metcalf-Lindenburgerová se narodila v květnu 1975 v Colorado Springs. V roce 2004 se stala členkou posledního oddílu astronautů pro lety na raketoplánech. Později byla vybrána jako „Educator Mission Specialist“ – vzdělávací letový specialista. Což je trochu zavádějící označení: jde o běžného astronauta, který má mimo všech obvyklých povinností ještě na starosti široké vzdělávací aktivity. Program navázal na projekt Teacher In Space (Učitel ve vesmíru), který NASA rozjela v polovině 80. let. Tehdy při startu raketoplánu Challenger v lednu 1986 zahynula středoškolská učitelka Christa McAuliffeová.

Svůj první a jediný kosmický let uskutečnila na palubě raketoplánu Discovery STS-131 (5. až 20. dubna 2010). Šlo o zásobovací misi na Mezinárodní kosmickou stanici: raketoplán nesl 12,1 t nákladu. Let trval 15 dní 2 hodiny 47 minut. Tehdy se poprvé (a prozatím naposledy) v historii ve vesmíru ocitly hned čtyři ženy. Na palubě Discovery byly tři (D. Metcalf-Lundenburgerová, Stephanie Wilsonová a Naoko Yamazakiová), na Mezinárodní kosmické stanici pak dlouhodobě pracovala čtvrtá (Tracy Caldwell Dysonová).

Pro poslední tři lety raketoplánů v roce 2011 pak byla členkou podpůrných posádek (říká se jim Cape Crusaders): jde o skupinu astronautů, které zajišťuje práce, jež nemusí provádět hlavní posádka. Jde hlavně o kontrolu raketoplánu nebo koordinaci některých prací. V den startu pak podpůrná posádka zodpovídá za přípravu raketoplánů (např. správné nastavení všech palubních přístrojů).

V roce 2012 byla velitelkou dvanáctidenní podmořské expedice NEEMO 16, která slouží pro výcvik astronautů a přípravu na lety do vzdálených končin Sluneční soustavy. Výprava NEEMO 16 simulovala přistání na asteroidu.

Z NASA odešla v červnu 2014, od té doby působí na University of Washington v Seattlu. Je zpěvačkou v hudební skupině Max Q. Skupina, složená výhradně z astronautů, je pojmenovaná podle technického označení největšího namáhání na startující raketu, kdy je zároveň v kabině kosmické lodi největší hluk.




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »