Úvodní strana  >  Články  >  Osobnosti  >  Zemřel Ladislav Košinár, zakladatel hvězdárny v Sobotišti
Ivo Míček Vytisknout článek

Zemřel Ladislav Košinár, zakladatel hvězdárny v Sobotišti

L. Košinár (druhý zleva) s ebicyklisty u dalekohledu v kopuli hvězdárny v Sobotišti.
Autor: Zdeněk „Sir“ Štorek, ebicykl 1991.

Ve středu 27. července 2016 nás opustila další významná osobnost československé astronomie - ve věku 87 let odešel zakladatel hvězdárny v Sobotišti Mgr. Ladislav Košinár (6. 2. 1929 – 27. 7. 2016). Všem, kteří ho znali, přinášíme krátkou vzpomínku na tohoto úžasného člověka.

Poznal jsem ho začátkem r. 1980 jako ředitele Základní devítileté školy v Sobotišti, kde na školním dvoře vybudoval a od r. 1972 provozoval malou hvězdárnu. Přijel tenkrát na hvězdárnu do Veselí nad Moravou i s dětmi z astronomického kroužku a zcela nás dostal svým nadšením a milým humorem. Rádi jsme se pak s tímto zajímavým sousedem setkávali, vždyť přes Vrbovce to na kole nebo vlakem a autobusem nebylo do Sobotiště až tak daleko a hlavně nás spojoval společný zájem o pozorování meteorů, práce s dětmi v astronomickém kroužku a popularizaci astronomie.

Velmi významné bylo i jeho působení při organizování aktivit slovenských amatérských astronomů, dlouhá léta pracoval v různých funkcích ve Slovenském zväzu astronómov amatérov (SZAA – dnes SZA), 9 let byl jeho předsedou, byl členem Slovenské astronomické společnosti.

Naše vztahy pokračovaly při pořádání společných astronomických akcí, např. pro naše meteorářské expedice nám rád a ochotně poskytl zázemí nebo doporučil i pozorovací stanoviště – jako vášnivý turista znal Bílé Karpaty víc než dobře. Vždy nás ochotně přijal a vyslechl a stejně tak ochotně i pomáhal, jeho elán byl nakažlivý.

V jeho společnosti jsem se vždy cítil velmi příjemně a uměl vytvořit domácí prostředí – toto jsme mohli vidět a hlavně zažít i při zavítání Ebicyklu v r. 1991 na hvězdárně v Sobotišti, kde nás osobně vítal u vjezdu do školy s chlebem, solí a štamprličkou slivovice – tenkrát se počet ebicyklistů znásobil opakovanými „příjezdy“ a vítáním. Podruhé se ebicyklisté na hvězdárně v Sobotišti setkali v r. 2011.

Naposledy aktivně vystoupil 29. 6. 2016 v Radošovciach při odhalení pamětní desky dr. Ľudmile Pajdušákové a ještě 16. 7. 2016 se zúčastnil turistického výšlapu na Bradlo  při příležitosti narození M. R. Štefánika. Tím více překvapila zpráva o jeho odchodu. Slovenská i česká astronomie ztratila nadšeného a milého přítele, astronoma a obdivovatele krás Země i vesmíru.

Pozn. redakce: K jeho 80. narozeninám byla po něm pojmenována planetka č. 16869 (Košinár).

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Město Senica: Košinár má planétku



O autorovi

Štítky: Ladislav Košinár


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »