Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  65. letní astronomická expedice na Hvězdárně v Úpici

65. letní astronomická expedice na Hvězdárně v Úpici

Expedice Úpice 2023
Autor: Vojtěch Lhotský

V době od 11. do 20. srpna 2023 se bude na Hvězdárně v Úpici konat tradiční letní astronomický tábor, který je určen mladým zájemcům o astronomii od druhého stupně základní školy po žáky škol středních. Vůbec první expedice se na kopci nad Úpicí uskutečnila v roce 1959 a tak je tato akce astronomickým táborem s nejdelší historií u nás. Jejím zakladatelem byl první ředitel hvězdárny pan Vladimír Mlejnek. Zpočátku se jednalo o zácvikové pozorovací meteorické expedice sloužící k získání pozorovatelských zkušeností pro meteorické expedice celostátní, postupem času se ovšem program obohatil o téměř všechny obory astronomie. S odkazem na historii této akce se koná, pokud Měsíc dovolí, v období maxima letního meteorického roje Perseid. Tak tomu bude i letos.  

Astronomická expedice Autor: Martin Pešta
Astronomická expedice
Autor: Martin Pešta
Účastník se může těšit na přednášky z celé části astronomie – od úplných základů až po náročnější témata, jako jsou kosmologie nebo černé díry, alespoň zevrubně. Za jasného počasí se konají denní i noční pozorování s důrazem na samostatnost účastníka. Zkušenější mohou zkusit fotografování noční oblohy nebo měření změn jasností proměnných hvězd. V případě nevhodného počasí je připravena sada fyzikálních i astronomických pokusů či astronomická praktika jako měření vzdálenosti Slunce, určení polohy na Zemi z pozorování denní hvězdy a hvězd či měření výšky pozorovaných meteorů.

I když je odborný program obsáhlý, celá akce samozřejmě nabízí i dostatek volného času. Ten může účastník strávit podle svého uvážení, ať už odpočinkem ve stínu s knížkou nebo hraním různých her. Jako fotbal nebo frisbee, máme i hřiště na volejbal/nohejbal. Dále různá házedla a jiné létající hračky nebo žonglování s velkou variací žonglérských pomůcek. V nabídce jsou dále vnitřní, hlavně deskové hry, ať již s astronomickou či neastronomickou tématikou. A také rakety...

Astronomická expedice 2023 Autor: Hvězdárna v Úpici
Astronomická expedice 2023
Autor: Hvězdárna v Úpici
Akce se koná v areálu hvězdárny, který je dosti rozlehlý. Nachází se na něm již zmíněné hřiště, „lesíky“ i ohniště. Hvězdárna samotná leží na kopci nad městem a je tedy relativně izolovaná od rušivých vlivů „okolního světa“. To se podepisuje i na kvalitě noční oblohy, která umožní pohled i do nejvzdálenějších koutů vesmíru. A pokud dokážete být potichu, překvapí vás množství fauny, kterou zde potkáte. Zejména sojky jsou ve dne vděčným objektem našeho zájmu.

Expedici pořádá Hvězdárna v Úpici, Hvězdárna v Prostějově a Východočeská pobočka České astronomické společnosti.

Ostatně, co se dělo v posledních letech naleznete zde

Registrace na EXPEDICI!




O autorovi

Marcel Bělík

Marcel Bělík

Marcel Bělík (* 1966, Jaroměř) je ředitelem na Hvězdárně v Úpici. O hvězdy a vesmír se začal zajímat již v dětském věku a tento zprvu nevinný zájem brzy přerostl v životní poslání. Stal se dlouhodobým účastníkem letních astronomických táborů na úpické hvězdárně, kde v roce 1991 nastoupil jako odborný pracovník a od roku 2011 zde působí ve funkci ředitele. Je předsedou Východočeské pobočky České astronomické společnosti a členem výkonného výboru ČAS. Od roku 2005 působí jako jeden z porotců soutěže Česká astrofotografie měsíce. V současné době se zabývá zejména výzkumem sluneční koróny a sluneční fyzikou vůbec. Ve volných chvílích pak zkouší své štěstí na poli astrofotografie a zajímá se o historii nejenom astronomie.

Štítky: Astronomická expedice 2023


30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »