Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Astronomická korespondenční soutěž 2004

Astronomická korespondenční soutěž 2004

Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně pořádá letos již 5. ročník Astronomické korespondenční soutěže. Soutěž je určena pro talentovanou mládež ve věkové kategorii 12 až 15 let (kromě věkového omezení tu žádné jiné není). Úkolem soutěžících je v době do 4. června 2004 vyřešit teoretické i praktické úlohy z astronomie.

Konkrétně jde o zodpovězení testových otázek, řešení problémových úloh, vlastní jednoduché pozorování a napsání krátké eseje na téma "Člověk a komety". Podrobné zadání je uvedeno na internetové stránce http://soutez.hvezdarna.cz, případně je v písemné podobě zašleme všem zájemcům (kontakt na nás: Hvězdárna a planetárium M. Koperníka, Kraví hora 2, 616 00 Brno, tel. 541 321 287, fax 541 233 389, e-mail@hvezdarna.cz nebo p.hajek@meuvyskov.cz, www.hvezdarna.cz).

Na základě bodového ohodnocení všech účastníků soutěže, kteří nám v termínu zašlou své výsledky, vybereme patnáct nejlepších řešitelů, kteří se mohou zúčastnit Letního astronomického soustředění 2004 na Hvězdárně ve Vyškově-Marchanicích. Hvězdárna ve Vyškově-Marchanicích je odborným pracovištěm a organizační složkou Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně. Soustředění se koná na začátku hlavních školních prázdnin od 1. července 2004 do 6. července 2004. Náplní soustředění budou astronomická pozorování pomocí profesionálních přístrojů, praktika a přednášky na úrovni vhodné pro talentované žáky a studenty, počítá se i s obecně kulturním programem. Veškeré výsledky budou zveřejněny na Internetu.




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »