Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Brněnská hvězdárna - Den otevřených dveří!

Brněnská hvězdárna - Den otevřených dveří!

V sobotu 16. října tomu bude 50 let, co byla slavnostně otevřena brněnská hvězdárna. Jubileum naší hvězdárny si připomínáme celou řadou akcí: novým multivizuálním představením ve velkém planetáriu "Vzácná Země", novým CD "Kde se vzalo Brno?" podle našeho stejnojmenného nejúspěšnějšího letošního představení, exkluzivní sérií tří přednášek věnovaných planetě Saturn, a především Dnem otevřených dveří v sobotu 16. října.

"V sobotu si naši návštěvníci skutečně přijdou na své," prozrazuje Jiří Dušek, zástupce ředitele brněnské hvězdárny. "Všechny hvězdárenské prostory se otevřou všem kolemjdoucím už v devět hodin ráno. Všechny prohlídky budou samozřejmě zcela zdarma. V kopuli hvězdárny se bude pozorovat Slunce, navíc je zde připravena malá výstava ohlížející se za uplynulými padesáti roky. Za pěkného počasí se návštěvníci mohou podívat i do okolí Brna - od nás z Kraví hory je totiž hezký výhled. Navíc se mohou těšit na speciální, asi půlhodinový pořad pod umělou oblohou planetária. Den otevřených dveří končí o půl páté odpoledne."

Na brněnskou hvězdárnu za uplynulých padesát roků zavítalo přes dva a půl milionu návštěvníků. Padesáté narozeniny však nehodláme využít k ohlížení zpět. S našimi představeními, především pak po vizuální stránce, se díváme do budoucnosti. Nově uváděný pořad "Vzácná Země", stejně jako chystané premiéry "Hvězdy pod mikroskopem" a "Extrémní vesmír" se zamýšlí nad věčnými otázkami vzniku naší planety, původu člověka, budoucnosti života na Zemi a nad hrozbami, které nás mohou v blízké i vzdálené budoucnosti ovlivnit... "Z astronomického hlediska není padesát roků žádná dlouhá doba. Naopak. Jde o nesmírně krátký okamžik. Prostě v sobotu 16. října 2004 sice slavíme padesáté výročí, brněnská hvězdárna se však cítí jako sedmnáctiletá mladice," dodává s úsměvem Zdeněk Pokorný, ředitel hvězdárny.




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »