Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Cena Littera astronomica za rok 2004

Cena Littera astronomica za rok 2004

Česká astronomická společnost ocenila cenou Littera astronomica za rok 2004 popularizátora astronomie a měsíčního kartografa Ing. Antonína Rükla z Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy. Slavnostní předání ceny proběhne v pátek 15. října 2004 od 16:00 ve Velkém sále budovy Staré radnice na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě. Laureát při této příležitosti přednese přednášku na téma "Tři pohledy na Měsíc - o měsíčním povrchu, jeho historii a mapování". Předání ceny i přednáška jsou přístupné veřejnosti.

Tiskové prohlášení ČAS číslo 66

Cena Littera astronomica České astronomické společnosti je určena k ocenění osobnosti, která svým literárním dílem významně přispěla k popularizaci astronomie u nás. Littera astronomica byla poprvé udělena v roce 2002 a jejími držiteli se dosud stali Doc. Josip Kleczek z Astronomického ústavu AV ČR a Dr. Jiří Grygar z Fyzikálního ústavu AV ČR. Cenu dotuje knihkupectví Kanzelsberger, a.s.

Laureát převezme cenu z rukou knihkupce Jana Kanzelsbergera, spisovatelky a ředitelky Podzimního trhu v Havlíčkově Brodě PhDr. Markéty Hejkalové a astronoma Dr. Petra Pravce.

Ing. Antonín Rükl se narodil v roce 1932 v Praze. Je absolventem Fakulty geodézie a kartografie na ČVUT v Praze. Díky své píli a pracovitosti se stal světově uznávaným specialistou v oboru mapování měsíčního povrchu. Mezi prvními použil snímky ze satelitů, poprvé v roce 1964 po přistání sondy Ranger 7. Vypracoval podrobnou mapu Měsíce pro velký zahraniční atlas Měsíce (spolupráce s prof. Zdeňkem Kopalem). Jako první zpracoval Měsíc ze všech pohledů. Jeho práce se vždy vyznačovala precizní technikou. Dále zpracoval mapu Měsíce po přistání Apolla 11 a v roce 1999 už s využitím počítačové techniky novou velkou mapu Měsíce. Vypracoval několik map noční oblohy: Nástěnná severní a jižní obloha, mapy oblohy ve školních atlasech, Velká otočná mapa a několik variant malých otočných map oblohy.

Byl předsedou měsíční sekce České astronomické společnosti a patří mezi naše přední popularizátory astronomie. Přednášel na mnoha odborných seminářích jak u nás, tak v zahraničí.

Je autorem řady astronomických titulů, které byly přeloženy do mnoha světových jazyků včetně japonštiny. Za zmínku stojí především jeho poslední kniha Pohledy do vesmíru (2003, 1. vydání, formát A4, 192 stran, Aventinum), která čtenáře velice poutavým způsobem seznamuje s vesmírem. Kniha působí značně příjemným dojmem a je zpracována s pověstnou Rüklovou precizností. V těchto dnech právě vychází nová mapa Měsíce (2004, 1. vydání, Hvězdárna a planetárium hl. m. Prahy).

Ing. Antonín Rükl je čerstvým nositelem ceny Bruno H. Bürgela, kterou mu letos udělila astronomická společnost německy mluvících zemí Astronomische Gesellschaft za popularizaci astronomie v německém jazyce.

Udělení ceny bude předbíhat (15.10. od 16:00 ve Velkém sále Staré radnice v Havlíčkově Brodě) slavnostní předání osvědčení České astronomické společnosti o pojmenování planetky po Alexandrijské knihovně. Osvědčení předá prezident Českého centra PEN klubu Jiří Stránský spolu s objevitelem planetky Dr. Petrem Pravcem z Astronomického ústavu Akademie věd ČR a převezme je velvyslanec Arabské republiky Egypt. Planetky jsou malá tělesa sluneční soustavy, pohybující se kolem Slunce po eliptických drahách, u kterých má jejich objevitel právo navrhnout jejich pojmenování. To je pak potvrzeno Mezinárodní astronomickou unií.

14. Podzimní knižní trh se koná ve dnech 15. - 16. října 2004 v Kulturním domě Ostrov v Havlíčkově Brodě. Podrobnosti o 14. Podzimním knižním trhu naleznete na http://www.hejkal.cz/trh/.

Stánek České astronomické společnosti zve návštěvníky nejen k nákupu astronomických pomůcek a knih o astronomii, ale také k projekci, diskusím o vesmíru a losování o výukový CD-Rom autorů Pokorný - Grygar. Program 14. Podzimního knižního trhu obsahuje např. i následující akce - Národní seminář knihovníků o akvizici, seminář o moderních trendech v polygrafii, literární konferenci Křesťanská univerzita Josefa Floriana, předání ceny města Havlíčkova Brodu za nejkrásnější knihy a Nadace Český literární fond zde udělí výroční novinářskou cenu Karla Havlíčka Borovského.

Astronomický výběr z programu:
Pátek 15. 10. 2004

  • 13.30 - 15:00 Autogramiáda Antonína Rükla (stánek České astronomické společnosti).
  • 16:00 Slavnostní předání osvědčení České astronomické společnosti o pojmenování planetky Alexandrijská knihovna (sál Staré radnice na Havlíčkově náměstí).
  • 16:15 Slavnostní předání ceny Littera Astronomica za literaturu věnovanou astronomii - 3. ročník (sál Staré radnice na Havlíčkově náměstí).
  • 16:30 přednáška Antonína Rükla "Tři pohledy na Měsíc - o měsíčním povrchu, jeho historii a mapování" (sál Staré radnice na Havlíčkově náměstí).

Kromě České astronomické společnosti se na prezentaci v rámci letošního knižního trhu v Havlíčkově Brodě podílí Hvězdárna Valašské Meziříčí, Nakladatelství Aldebaran a knihkupectví Kanzelsberger,a.s..

Tiskové prohlášení si můžete stáhnout ve formátu MS Word




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »