Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Den s Astropisem a časopis 3/2018

Den s Astropisem a časopis 3/2018

Astropis 3/2018

Vyšlo další číslo časopisu Astropis. Z havních článků lze připomenout ohlédnutí za rokem minulým, z astrofyziky se zaměříme na málo hmotné dvojhvězdy, historii činnosti Štefánikovy hvězdárny a Hvězdářské ročenky připomínají dlouhou tradici práce našich astronomů. V kosmonautice se zaměříme na misi sondy Hayabusa 2 a nechybí ani pravidelné okénko Kosmonautixu. Tentokrát však upozornění nemíří jen k časopisu. Společnost Astropis pořádá pravidelná setkání s názvem Den s Astropisem. Letošní setkání proběhne vsobotu 24. listopadu 2018, opět v budově Akademie věd na Národní třídě č. p. 3 v Praze.

DEN S ASTROPISEM 2018

V sobotu 24. listopadu 2018 se v budově Akademie věd na Národní třídě 3 v Praze, v sále č. 206 uskuteční další, v pořadí již patnáctý, Den s Astropisem. Tedy setkání čtenářů Astropisu a příznivců astronomie s předními českými odborníky v průběhu přednáškového celodenního maratonu. Součástí je i předání Kopalovy přednášky.

Program akce a další podrobnosti na stránce Astropisu.

Astropis č. 113 (3/2018)

Úvodním článkem 113. vydání časopisu Astropis je první díl každoročního seriálu Jiřího Grygara a Davida Ondřicha shrnujícího nejdůležitější astronomické události předchozího roku. Marek Wolf připravil zajímavý článek (nejen) o málo hmotných dvojhvězdách a jejich významu pro současnou astrofyziky. Velmi očekávanému příletu japonské sondy Hayabusa 2 k asteroidu Ryugu se ve svém příspěvku věnuje Vladimír Kopecký. Historická sekce je zastoupena hned dvěma články – Jaroslav Pavlousek připomíná, že Štefánikova hvězdárna v Praze nesloužila jen k popularizační činnosti ale také k odborným pozorováním a vědecké práci. Druhý historický text pochází od Jana Vondráka a shrnuje zajímavou historii Hvězdářské ročenky, specifické publikace, která u nás brzy oslaví 100 let.

Dále se můžete těšit na naše tradiční rubriky jako novinky z kosmonautiky od Lukáše Houšky (Kosmonautix.cz), novinky z astronomie, nebo představení jedné ze sekcí ČAS (tentokrát Česká astrofotografie měsíce). Vladimír Kopecký pak v recenzi hodnotí knihu „Záhady kvantového světa“ od autorské dvojice T. Damour/M. Burnait. Z pozorovatelských rubrik si kromě úkazů a oblohy do prosince 2018 můžete přečíst měsíční okénko od Milana Blažka o kráteru J. Herschel. Barevným stranám tentokrát dominuje fotografické shrnutí zajímavých letních nebeských úkazů.

Věříme, že se vám nové číslo našeho časopisu bude líbit a naleznete v něm mnoho pro vás zajímavého čtení.

Redakce časopisu Astropis.




Štítky: Den s Astropisem, Astropis


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »