Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Galileovské noci (Galilean nights) 22. - 24. října 2009

Galileovské noci (Galilean nights) 22. - 24. října 2009

Galileovké noci 22. - 24. října 2009
Galileovké noci 22. - 24. října 2009
Poslední klíčový projekt Mezinárodního roku astronomie v globálním měřítku, vyhlášený dodatečně s ohledem na úspěch jarní akce "100 hodin astronomie", proběhne po celém světě ve dnech 22. až 24. října 2009 (čtvrtek až sobota).

Cíl: umožnit co největšímu počtu lidí zakusit to, co zažil Galileo před 400 lety, v roce 1609, když namířil na oblohu svůj dalekohled.

Motto: "Jste Galileo!" (You are Galileo!)

Program akce stejný po celém světě: pozorování planety Jupiter, Měsíce a dalších objektů. Pozorování na hvězdárnách a v ulicích měst dalekohledy - porovnání "tehdejší" a dnešní technologie.

Kdo: hvězdárny, profesionální i amatérští astronomové, ale i každý jednotlivec.

Vyzýváme všechny - profesionální pracoviště, popularizační hvězdárny, astronomické společnosti, spolky, kluby i jednotlivce, aby ve svém okolí zorganizovali pozorování (a registrovali svou akci ke Galileovským nocím na webu "Galilean nights" i v kalendáři českých akcí - viz níže). Pozorování pro zájemce na veřejných prostranstvích jsou vítána. Snad jen ještě to počasí aby vyšlo.

Český organizační výbor Mezinárodního roku astronomie podpoří tuto akci několika způsoby:

  • úvodní tiskovou zprávou (bude vydána ve středu 21. 10. ráno)
  • výrazným přehledem všech českých akcí v rámci Galileovských nocí, o kterých budeme vědět, na adrese www.astronomie2009.cz
  • na adrese www.astronomie2009.cz budeme zprostředkovávat české překlady některých zahraničních informačních materiálů k této celosvětové akci
  • fungovat bude samozřejmě také Kalendář akcí na www.astronomie2009.cz, do kterého můžete své akce sami zadávat
  • stále máme pro vás k dispozici plakát Mezinárodního roku astronomie ve velikosti A 2 (složený i nesložený) a brožury o stavbě jednoduchého dalekohledu, zdarma. Máte-li o tyto materiály pro vaše akce zájem, domluvte se na adrese: Pavel Suchan, suchan@astro.cz, 267 103 040, 737 322 815.
  • k dispozici jsou 2 ks banneru Mezinárodního roku astronomie (nápisy Mezinárodní rok astronomie, International Year of Astronomy a logo) o rozměrech 1 x 5 m (na šířku). K venkovnímu použití - pogumovaná textilie, oka na zavěšení, srolovatelné. Zapůjčení pro vaše akce zdarma, pouze osobní převzetí (nejsme schopni zasílat). Kontakt: Pavel Suchan, suchan@astro.cz, 267 103 040, 737 322 815.

Vaše akce ke Galileovským nocím můžete tedy zadávat do mezinárodního systému na adrese www.galileannights.org a pro návštěvníky a českou veřejnost na www.astronomie2009.cz, kde na adrese http://www.astronomie2009.cz/cz/kalendar-akci.html funguje zadávání do kalendáře.

Odkazy:
[1] Galilean Nights website: www.galileannights.org (rozsáhlý zdroj informací, vzdělávací materiály, návody na pozorování, mapy oblohy, videa, soutěže, registrace vašich akcí ke Galileovským nocím, akce ve světě, blogy, ...)
[2] IYA2009 website: www.astronomy2009.org, české stránky na www.astronomie2009.cz
[3] Tiskové prohlášení mezinárodního sekretariátu IYA
[4] Astrofotografická soutěž v rámci Galileovských nocí
[5] Celá zpráva v Oběžníku č. 5 ČOV IYA 2009 (PDF)




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »