Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Hvězdný rytíř Ylem, aneb jak získat děti pro zájem o astronomii

Hvězdný rytíř Ylem, aneb jak získat děti pro zájem o astronomii

Země a Měsíc v době rozpínajícího se Slunce
Země a Měsíc v době rozpínajícího se Slunce
Rádi bychom vám představili projekt Gimeda, jehož cílem je na základě vyprávění příběhu Hvězdného rytíře Ylema, probudit v dětech zájem o astronomii a touhu po poznání. Projekt "Gimeda" přináší dětem zábavu a s ní i nového hrdinu. Životním posláním Hvězdného rytíře Ylema je naučit mladou, nastupující dětskou generaci ohleduplnosti k přírodě i k sobě navzájem, dříve, než lidská civilizace si svůj svět zničí sama. Touží je učit, vážit si hmotných i duchovních pokladů, které planeta Země nabízí všem stejným dílem a snažit se je využívat ku prospěchu celé lidské společnosti, tak, aby jí nezničenou zachovali a jednou s hrdostí předali svým potomkům.

Prolog:

Víte, že vesmír je plný života, že v Garlenu sídlí Společenství Vesmírných Světů, které povolalo k ochraně vesmíru před zlem Hvězdné rytíře? Víte, že tohle je vlastně dávným tajemstvím? A chcete vědět víc? Tak se podívejte na stránky v odkazu. Ale víc už napsat nemohu, pokud mi Isis nedá svolení.

Projekt "Gimeda", který vznikl při Astronomickém kroužku v Kladně, se snaží, na základě vyprávění sci-fi příběhů Hvězdného rytíře Ylema, probudit v dětech zájem o astronomii a touhu po poznání. Vždyť v dnešním přetechnizovaném světě, v době, kdy je možno si veškeré informace o astronomii vyhledat v pohodlí domova za pomoci internetu, si mnoho dětí vůbec neuvědomuje, jakou krásu skýtá pozorování tmavé noční oblohy. Projekt "Gimeda" přináší dětem zábavu a s ní i nového hrdinu. Životním posláním Hvězdného rytíře Ylema je naučit mladou, nastupující dětskou generaci ohleduplnosti k přírodě i k sobě navzájem, dříve, než lidská civilizace si svůj svět zničí sama. Touží je učit, vážit si hmotných i duchovních pokladů, které planeta Země nabízí všem stejným dílem a snažit se je využívat ku prospěchu celé lidské společnosti, tak, aby jí nezničenou zachovali a jednou s hrdostí předali svým potomkům. Za pomoci dobrodružných příběhů Hvězdného rytíře Ylema představujeme dětem vesmír a jejich rodnou planetu, která dostala darem největší z vesmírných pokladů, dar křehkého života. Z počtu dětí, které se již na našich webových stránkách zaregistrovaly, mohu soudit, že příběhy Hvězdného rytíře Ylema děti zaujaly a tento náš projekt si zaslouží další propagace. Naším dalším cílem je vydat příběhy Hvězdného rytíře knižně (tedy prozatím spíše formou časopisu), přepsat je do braillova písma a v nadaci Mluvící kniha je nechat nahrát na CD. Tyto bychom pak věnovali knihovnám pro nevidomé, abychom i dětem s vadou zraku mohli, za pomoci pohádkového příběhu, přiblížit krásy vesmíru.

Podrobnosti o tomto projektu, který se stále rozvíjí a připravuje, lze nalézt na webových stránkách gimeda.wz.cz. Jsme si vědomi toho, že tyto stránky nejsou nejdokonalejší, ale máme za to, že to nejzákladnější obsahují. I vážný zájemce o astronomii se zde může dozvědět novinky z astronomie nebo si vyzkoušet své znalosti.

Všem těm, kteří se rozhodnou náš projekt zejména formou propagace podpořit, předem děkujeme a budeme rádi i za další nápady k jeho rozvoji a podpoře.

Související odkazy:
[1] Projekt Gimeda
[2] Stránky astronomického kroužku v Kladně




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »