Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Na Kraví hoře v Brně to opravdu žije

Na Kraví hoře v Brně to opravdu žije

Hvězdárna a planetárium na Kraví hoře

Že spolkový život u nás skomírá? Že lidi slyší už jen na jídlo zdarma? Je a není to pravda. Rozhodně Brno se tomu vymyká. Vynikající spolupráce Hvězdárny a planetária Brno a České astronomické společnosti se nyní projevuje navíc ve společném programu zájemců o astronomii z Brna a okolí.

Společného neformálního setkání k 70. výročí prvního výkopu ke stavbě brněnské hvězdárny se ve čtvrtek 30. srpna zúčastnilo skoro právě tolik účastníků. Prohlídli si onu první kopuli, současné stavební úpravy původní opěrné zdi a zažili také jedinečný zážitek v prázdném sále planetária, bez křesel, zato už pod umytou kopulí a uprostřed montáže ještě kvalitnějšího projekčního systému.

Budova planetária v Brně během rekonstrukce
Budova planetária v Brně během rekonstrukce
Provedl je ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek. Našla se i první cedule hvězdárny – vstupné 1 Kčs, děti 50 haléřů – no neberte to. Mezi účastníky se objevil i Vladimír Remek, jehož let před 40 roky si letos připomínáme.

Velká skupina brněnských zájemců o astronomii se schází na pozvání ředitele Hvězdárny a planetária Brno, ve spolupráci s Českou astronomickou společností. Jde to tak, jak to jít má… jestli to bude životaschopné, vznikne zde právoplatná pobočka České astronomické pobočky – pobočka Brno.

Historická cedule hvězdárny v Brně v rukou jejího současného ředitele Jiřího Duška
Historická cedule hvězdárny v Brně v rukou jejího současného ředitele Jiřího Duška
Dejte vědět, kdybyste se chtěli přidat (např. na info@astro.cz). Jo a to jídlo zadarmo uvedené na začátku – no, samozřejmě bylo, opékaly se špekáčky a přítomnost burčáku taky nikdo neutajil. A stálo to opravdu za to, od programu a přátelské atmosféry až po to jídlo. Příští akce bude exkurze k radaru Skalky 22. září a pak 4. října setkání v předvečer znovuotevření planetária na Kraví hoře.




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Brněnská pobočka ČAS


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »