Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Novinky z Hvězdárny v Benátkách nad Jizerou

Novinky z Hvězdárny v Benátkách nad Jizerou

Hvězdárna Benátky nad Jizerou
Autor: Jiří Vlasta

Hvězdárna pomyslně navazuje na odkaz pozorování Tychona Brahe, který pobýval v Benátkách na konci 16. století. V roce 1956 založil pan Břetislav Veselý astronomický kroužek a se skupinou nadšených školáků se scházel v zámeckém parku. Později se mu podařilo získat Somet Binar a začal prosazovat výstavbu hvězdárny. Ta byla otevřena 24. června 1980 a v její kopuli byl umístěn kvalitní zrcadlový dalekohled od firmy Carl Zeiss Jena. Od té doby byla umožněna popularizaci astronomie v širokém okolí. V posledních letech se o hvězdárnu a její provoz stará parta dobrovolníků, díky nimž je možné pozorovat každou jasnou sobotu a zažít i další akce.

V dubnu 2019 byla instalována firmou Supra Praha první část nového přístrojového vybavení hvězdárny. Jedná se o bytelný sloup pod montáž vyrobený na míru. Na něm byla instalována kvalitní montáž 10M GM-2000. Na montáž pak refraktor APM ED-APO 152/1200. Prozatím se na montáž pověsil i starý dalekohled hvězdárny Carl Zeiss Meniscus Cassegrain 150/2250. Ten, pokud půjde vše hladce jako doposud, bude příští rok (k výročí 40 let hvězdárny) vyměněn za Schmidt Cassegrain 355/3910.

Dalekohledy v kopuli Hvězdárny Benátky nad Jizerou
Dalekohledy v kopuli Hvězdárny Benátky nad Jizerou
Podobně jako na jiných podobně provozovaných hvězdárnách, např. v Turnově, i zde je náplní činnosti hlavně pozorování nebeských objektů a přednášky. Největší návštěvy bývají při mimořádných úkazech, jako jsou zatmění Měsíce apod. Velmi povedené bylo též nedávné povídání o výpravě do Chile za zatměním Slunce. Zkrátka hvězdárna žije a to je dobře.

Provoz hvězdárny by nebyl možný bez podpory města a především starosty Karla Bendla, který se velkou měrou zasadil za nové vybavení, kterému tímto velice děkujeme. 

Noční pohled na kopuli Hvězdárny Benátky nad Jizerou Autor: Václav Bárta
Noční pohled na kopuli Hvězdárny Benátky nad Jizerou
Autor: Václav Bárta

A co čeká návštěvníky v nejbližší době? Kromě pravidelných pozorování (nyní např. planety Jupiter a Saturn a dalších objektů noční oblohy), se mohou těšit na pozorování přechodu planety Merkur přes Slunce. 

Hvězdárna v Benátkách nad Jizerou bude 11. 11. otevřena od 13 hodin a úkaz bude možné bezpečně pozorovat dalekohledy vybavenými filtry pro pozorování Slunce. Zveme tedy touto cestou širokou veřejnost z okolí na pozorování tohoto úžasného úkazu.

---

Redakční poznámka: 

Jsme rádi, že se daří nadšencům z Benátek i širokého okolí naplňovat poslání, kvůli němuž byla hvězdárna vybudována. Jistě není jediná, takže se k tomuto tématu ještě rádi vrátíme a představíme si některou z dalších malých hvězdáren. Pokud si to čtou správci a nadšenci z jiných malých hvězdáren, neváhejte nás kontaktovat na redakčním mailu info@astro.cz.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Web Hvězdárny Benátky nad Jizerou



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Hvězdárna Benátky nad Jizerou


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »