Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Novinky z Hvězdárny v Benátkách nad Jizerou

Novinky z Hvězdárny v Benátkách nad Jizerou

Hvězdárna Benátky nad Jizerou
Autor: Jiří Vlasta

Hvězdárna pomyslně navazuje na odkaz pozorování Tychona Brahe, který pobýval v Benátkách na konci 16. století. V roce 1956 založil pan Břetislav Veselý astronomický kroužek a se skupinou nadšených školáků se scházel v zámeckém parku. Později se mu podařilo získat Somet Binar a začal prosazovat výstavbu hvězdárny. Ta byla otevřena 24. června 1980 a v její kopuli byl umístěn kvalitní zrcadlový dalekohled od firmy Carl Zeiss Jena. Od té doby byla umožněna popularizaci astronomie v širokém okolí. V posledních letech se o hvězdárnu a její provoz stará parta dobrovolníků, díky nimž je možné pozorovat každou jasnou sobotu a zažít i další akce.

V dubnu 2019 byla instalována firmou Supra Praha první část nového přístrojového vybavení hvězdárny. Jedná se o bytelný sloup pod montáž vyrobený na míru. Na něm byla instalována kvalitní montáž 10M GM-2000. Na montáž pak refraktor APM ED-APO 152/1200. Prozatím se na montáž pověsil i starý dalekohled hvězdárny Carl Zeiss Meniscus Cassegrain 150/2250. Ten, pokud půjde vše hladce jako doposud, bude příští rok (k výročí 40 let hvězdárny) vyměněn za Schmidt Cassegrain 355/3910.

Dalekohledy v kopuli Hvězdárny Benátky nad Jizerou
Dalekohledy v kopuli Hvězdárny Benátky nad Jizerou
Podobně jako na jiných podobně provozovaných hvězdárnách, např. v Turnově, i zde je náplní činnosti hlavně pozorování nebeských objektů a přednášky. Největší návštěvy bývají při mimořádných úkazech, jako jsou zatmění Měsíce apod. Velmi povedené bylo též nedávné povídání o výpravě do Chile za zatměním Slunce. Zkrátka hvězdárna žije a to je dobře.

Provoz hvězdárny by nebyl možný bez podpory města a především starosty Karla Bendla, který se velkou měrou zasadil za nové vybavení, kterému tímto velice děkujeme. 

Noční pohled na kopuli Hvězdárny Benátky nad Jizerou Autor: Václav Bárta
Noční pohled na kopuli Hvězdárny Benátky nad Jizerou
Autor: Václav Bárta

A co čeká návštěvníky v nejbližší době? Kromě pravidelných pozorování (nyní např. planety Jupiter a Saturn a dalších objektů noční oblohy), se mohou těšit na pozorování přechodu planety Merkur přes Slunce. 

Hvězdárna v Benátkách nad Jizerou bude 11. 11. otevřena od 13 hodin a úkaz bude možné bezpečně pozorovat dalekohledy vybavenými filtry pro pozorování Slunce. Zveme tedy touto cestou širokou veřejnost z okolí na pozorování tohoto úžasného úkazu.

---

Redakční poznámka: 

Jsme rádi, že se daří nadšencům z Benátek i širokého okolí naplňovat poslání, kvůli němuž byla hvězdárna vybudována. Jistě není jediná, takže se k tomuto tématu ještě rádi vrátíme a představíme si některou z dalších malých hvězdáren. Pokud si to čtou správci a nadšenci z jiných malých hvězdáren, neváhejte nás kontaktovat na redakčním mailu info@astro.cz.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Web Hvězdárny Benátky nad Jizerou



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Hvězdárna Benátky nad Jizerou


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »