Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Objevte vesmír vysokých energií - soutěž pro středoškolské studenty

Objevte vesmír vysokých energií - soutěž pro středoškolské studenty

Logo soutěže
Logo soutěže
Evropská kosmická agentura ESA zve studenty středních škol z členských zemí k účasti v soutěži "Explore the high-energy Universe", zaměřené na zkoumání vysokoenergetických dějů ve vesmíru. Soutěžící si mohou vybrat ze čtyř projektů zaměřených na družici Evropské kosmické agentury INTEGRAL gamma-ray Observatory. Hlavní cenou v každé ze čtyř vyhlášených kategorií je účast a presentace soutěžní práce na "9th INTEGRAL science workshop" v Paříži v říjnu 2012. Soutěž bude probíhat do 31. března 2012.

Tato soutěž je součástí oslav 10. výročí činnosti vědecké kosmické observatoře INTEGRAL.

Studenti budou v roli vědců, inženýrů a astronomů, jejichž vynalézavost a dovednost umožnila vývoj této vesmírné mise, která studuje některé z nejsilnějších a nejzvláštnějších dynamických procesů ve vesmíru.

Představa sondy Integral na oběžné dráze
Představa sondy Integral na oběžné dráze
Zájemci o zapojení do soutěže si mohou vybrat ze čtyř samostatných projektů, které umožňují využití různých dovedností a znalostí. Každý projekt bude posuzován ve 3 věkových kategoriích: do 13 let, 14 -16 roků věku a 17 - 19 roků věku. Celkový vítěz každého projektu, ve všech třech věkových kategoriích, obdrží hlavní cenu - zájezd do Paříže a účast na "9th INTEGRAL science workshop" v říjnu 2012. Každý účastník soutěže obdrží certifikát potvrzující jeho účast v soutěži "Explore the high-energy Universe".

Přehled soutěžních projektů:

Project 1: Observe variable stars with your own telescope
In this project students will use their own small telescopes to make observations of the variable stars. Students can then compare their own observations with data taken by the optical telescope on the INTEGRAL space observatory.
Informace o projektu

Project 2: Research - discover the central region of our Galaxy
For this project students will investigate INTEGRAL observations of the dynamic centre of our Galaxy, the Milky Way, looking for clues to determine which exotic high-energy sources are present.
Informace o projektu

Project 3: Design your own high-energy astrophysics mission
Working in small teams students will design their own mission to investigate the most powerful phenomena in the Universe. In this project students will look at every aspect of planning a space mission, including, determining the science aims of the mission and designing the spacecraft and scientific payload.
Informace o projektu

Project 4: Build your own INTEGRAL spacecraft
Students undertaking this project will build a scale-model of the INTEGRAL spacecraft using materials of their choice.
Informace o projektu

Vyhlášení vítězů soutěže bude 31.května 2012.

Soutěž je otevřená pro všechny středoškolské studenty z členských a spolupracujících států ESA, Ruska a USA. Podmínkou účasti v soutěži je studium některé střední školy ve školním roce 2011-2012.

Další informace najdete na webových stránkách ESA.

V případě zájmu o účast v soutěži informujte, prosím, i Českou kosmickou kancelář - halousek@czechspace.cz

02_integral.jpg
Z pohledu České republiky je nejzajímavějším přístrojem družice INTEGRAL optická monitorovací kamera OMC (Optical Monitoring Camera), na jejímž vývoji se z české strany podíleli zejména Astronomický ústav AV ČR v Ondřejově, Elektrotechnická fakulta ČVUT v Praze a Přírodovědecká fakulta Masarykovy Univerzity v Brně. Projekt INTEGRAL představuje první přímou spoluúčast ČR na vědeckém družicovém projektu ESA.

Centrum studentských aktivit České kosmické kanceláře
Prvního pluku 17, 186 00 Praha 8
Milan Halousek, e-mail: halousek@czechspace.cz
tel.: 602 153 564




O autorovi

Milan Halousek

Milan Halousek

Milan Halousek (* 1961, Pardubice) je jeden z předních českých popularizátorů kosmonautiky. Od roku 2001 je organizátorem dnes již největšího středoevropského setkání zájemců o pilotovanou kosmonautiku KOSMOS-NEWS PARTY, kterého se ravidelně účastní řada českých i zahraničních odborníků a hostů. Od roku 2002 organizuje a koordinuje v České republice akce Světového kosmického týdne, které se zaměřují především na informování nejširší veřejnosti o přínosech kosmonautiky ke každodennímu životu lidí. Je vedoucím odboru Vzdělávání České kosmické kanceláře, předsedou Astronautické sekce České astronomické společnosti a členem Astronomické společnosti Pardubice. V neposlední řadě je také vášnivým sběratelem autogramů kosmonautů a všeho dalšího, co s kosmonautikou a lety do vesmíru souvisí.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »