Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Přednáška: Život a dílo barona Artura Krause
Jan Kříž Vytisknout článek

Přednáška: Život a dílo barona Artura Krause

Artur Kraus
Artur Kraus
V pátek 30. března 2012 se na počest stého výročí založení první lidové hvězdárny v Čechách uskuteční ve Velkém sále DDM DELTA v Pardubicích přednáška "Život a dílo barona Artura Krause". Přednášející a vzácný host PHDr. František Šebek, bývalý dlouholetý ředitel Východočeského muzea, zavede posluchače na životní cestu tohoto "pardubického Cimrmana", který učinil z Pardubic před sto lety na několik let centrum astronomické vzdělanosti v Čechách. Na přednášku od 19 hodin zve Astronomická společnost Pardubice a pardubická hvězdárna.

Tisková zpráva Astronomické společnosti Pardubice.

"Ačkoliv tohoto pokrokového občana Pardubic mnoho lidí v dnešní době nezná," uvádí svou přednášku Šebek, "jeho život byl neuvěřitelný. Ačkoliv nevymyslel žárovku, nesestrojil létající stroj nebo nevynalezl auto, jeho největší podíl byl na popularizaci vědy na začátku dvacátého století. Jako jeden z mála začal jezdit na motorce, sjíždět horské hřebeny na lyžích, hrát tenis, pokoušel se i sestrojit zmíněné letadlo a věnoval se astronomii. Dodnes si můžeme pročítat jeho zápisníky se zákresy slunečních skvrn a vžít se do jeho role. Jako pardubický rodák se zasloužil i o stavbu východočeského divadla a spousty dalších věcí, které se můžete dozvědět na této přednášce..."

PhDr. František Šebek (* 1946, Pardubice) je pardubický historik specializující se na české dějiny středověku a raného novověku se zaměřením na východní Čechy, muzeologii, okrajově numismatiku a heraldiku. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Hradci Králové a Filosofickou fakultu Univerzity Karlovy, přičemž titul PhDr. získal v roce 1979. Dále je také člen redakční rady Východočeského sborníku historického; Asociace českých a moravskoslezských muzeí a galerií, předseda komise pro rozvoj cestovního ruchu při Radě Města Pardubic a člen vědecké rady Univerzity Pardubice.


Astronomická společnost Pardubice,
Hvězdárna b. A. Krause DDM DELTA Pardubice


Web: www.astropardubice.cz
Adresa: Gorkého 2658, 53002 Pardubice
Kontaktní osoba (1): Jan Kříž, prednasky@astropardubice.cz, 731 833 655 (ASP)
Kontaktní osoba (2): Petr Komárek, info@astropardubice.cz, 603 165 366 (hvězdárna)




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »