Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Seminář "Vítejte v Brně"

Seminář "Vítejte v Brně"

Sdružení hvězdáren a planetárií a Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brnězvou všechny členy Sdružení, pracovníky hvězdáren a planetárií i ostatní zájemce o problematiku astronomického vzdělávání na pracovní seminář "Vítejte v Brně!" věnovaný (podobně jako minulé tři semináře) problematice astronomického vzdělávání. Seminář se uskuteční ve dnech 13. až 15. října 2004 (středa až pátek) v prostorách Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně, Kraví hora.

Program semináře

Středa 13. října 2004:
11.30Náš kulatý dům - vzdělávací pořad pro 5. třídu ZŠ; moderátor: RNDr. Miloslav Zejda, autor pořadu (velké planetárium).
13.00Zahájení semináře (malý přednáškový sál).
13.30Přednáška: Prof. RNDr. Miloslav Druckmüller, CSc.: Digitální astronomická fotografie (malý přednáškový sál).
16.30Krátké prezentace příspěvků, uveřejněných ve formě posterů (malý přednáškový sál).
17.00Vernisáž výstavy Vesmír všech měřítek; uvede Mgr. Jiří Dušek, PhD., autor výstavy (foyer velkého planetária).
18.00Vzácná Země - pořadu pro veřejnost a střední školy; moderátor: doc. RNDr. Zdeněk Pokorný, CSc., autor pořadu (velké planetárium).
19.30Společenské rozpravy a případná další jednání (všechny prostory).
Čtvrtek 14. října 2004:
10.00Kosmičtí špioni - pořad pro veřejnost; uvede Mgr. Jiří Dušek, PhD., autor pořadu (velké planetárium).
14.00Panelová diskuse: Nová technika - nové možnosti (zejména o datafonech, srovnání s jinými běžnými formami prezentace: zásady dramaturgie, výroby, použití - včetně ukázek) (malý přednáškový sál).
18.00Kde se vzalo Brno? - pořadu pro veřejnost; uvede: Bc. Pavel Gabzdyl, autor pořadu (velké planetárium).
19.30Společenské rozpravy a případná další jednání (všechny prostory).
Pátek 15. října 2004:
8.30Panelová diskuse: Individuální astronomické vzdělávání (mládeže i dospělých). Perspektivy a meze použití nových vzdělávacích metod, např. e-learningu (malý přednáškový sál).
10.30Panelová diskuse: Proměny hvězdáren a planetárií (úvahy o proměnách zaměření hvězdáren a planetárií, výběru pracovníků, technické inovace apod. v blízké i vzdálenější budoucnosti; jaké budou naše hvězdárny a planetária za deset, dvacet.... padesát let?) (malý přednáškový sál).
13.00Závěr semináře (malý přednáškový sál).

V průběhu semináře se uskuteční také schůze rady Sdružení hvězdáren a planetárií. Členům rady sdělí přesný termín konání schůze předsedkyně Sdružení.

Poznámky k programu semináře

K jakémukoli problému, který se týká astronomického vzdělávání, je možné si připravit vývěsku (poster), která bude po dobu konání semináře vystavena v malém přednáškovém sále. Panely pro vývěsky mají rozměry cca. 50 × 80 cm. Zamýšlíte-li takto prezentovat své názory, uveďte to v návratce, abychom Vám mohli připravit vhodné plochy.

Panelové diskuse budou probíhat podle tohoto schématu: po asi 10minutovém úvodním slově mohou všichni účastníci vstupovat do diskuse (samozřejmě v pořadí přihlášení). Tyto spontánní vstupy mohou být max. pětiminutové. Potřebujete-li více času pro Vaše sdělení (a určitě to víte předem, bude to svým způsobem zásadní příspěvek), oznamte to už v návratce nebo před diskusí, aby s tím vedoucí diskuse počítal. Ke konci času vymezeného pro panelovou diskusi pověřená osoba provede stručné shrnutí diskutovaného tématu (nemusí jít jen o opakování předchozích názorů, možný je i vlastní, subjektivní pohled na věc).

Pořady ve velkém planetáriu, které Vám nabízíme, budou předvedeny "živě", tedy s reálným publikem (veřejností, školami). Proto žádáme o dochvilnost - stejně jako návštěvníky nebudeme moci pustit ani opozdilé účastníky semináře do sálu planetária.

Po oba večery se uskuteční - jak je uvedeno v programu - společenské rozpravy a případná další jednání. Budete-li chtít v této době sdělit něco zajímavého i ostatním (a bude se to týkat volně či úžeji zaměření semináře), oznamte to organizátorům. Ti se pokusí zabezpečit Váš příspěvek po technické stránce (místo, projekce, oznámení apod.) a Vy nakonec sami uvidíte, jak Vaše téma zaujalo ostatní účastníky semináře.

Organizační záležitosti

Náklady spojené s účastí na semináři si hradí účastníci nebo jejich vysílající organizace. Organizátoři nabízené služby zprostředkují.

Ubytování je zajištěno v hotelu Kozák, Horova 30, Brno - Žabovřesky (tramvaj č. 3, 11). Jedná se převážně o dvoulůžkové pokoje. Cena: 400,- Kč/osoba/noc včetně snídaně. Hotel Kozák se nachází cca. čtvrt hodiny pěší cesty z kopce (tramvají to trvá 15 minut).

Stravování: budete-li mít zájem o obědy ve vysokoškolské menze Právnické fakulty MU (minutky v ceně cca. 60,- Kč), vyznačte to v návratce (tato menza je vzdálena 10 minut chůze od hvězdárny; zde mají zajištěno závodní stravování také zaměstnanci brněnské hvězdárny). Jinak je pro obědy a večeře za běžné ceny v okolí hvězdárny do 1 km otevřeno několik restaurací, které můžeme doporučit (přesnější informace zájemcům rádi sdělí organizátoři při příjezdu na seminář).

Občerstvení během semináře: bude k dispozici káva, čaj a minerálky (hrazeno ze seminárního poplatku).

Seminární poplatek ve výši 100 Kč bude vybírán při příchodu účastníků.

Doprava na Kraví horu, kde se nachází brněnská hvězdárna: je popsána na stránkách www.hvezdarna.cz. Upozorňujeme, že tramvaj č. 4 projíždí vnitřním městem po dvou různých trasách. Chcete-li přijet tramvají od nádraží ČD, nastoupíte do tramvaje č. 4 směr Obřany a následující zastávku (Malinovského nám.) přestoupíte do protisměru téže linky č. 4 (směr Masarykova čtvrť, Náměstí Míru). V blízkosti konečné stanice této linky se nachází Hvězdárna.

Těšíme se na setkání v Brně.

Ing. Jana Tichá, v.r., předsedkyně Sdružení hvězdáren a planetárií
doc. RNDr. Zdeněk Pokorný, CSc., v.r., ředitel Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně

V Brně dne 23. srpna 2004

Kontakt na organizátory semináře:
poštovní adresa: Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně, Kraví hora 2, 616 00 Brno
e-mail: e-mail@hvezdarna.cz
telefon: 420 541 321 287
fax: 420 541 233 389

Návratku zašlete zpět (poštou, elektronicky, faxem) nejpozději do pátku 10. září 2004 (je to kritické vzhledem k rezervaci ubytování; nežádáte-li ubytování, pak ji můžete poslat i později).




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »