Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Španělský zápisník II
Ivo Míček Vytisknout článek

Španělský zápisník II

Pokračování reportáže z konference JENAM 2004 v Granadě.

kongrpalac.jpg
teplota.jpg
Kongresove centrumteplota
V Kongresovem palaci v Granade (snimek) zahajil dnes 13.9. 2004 jednani JENAM 2004. Registrovalo se 450 ucastniku ze 30 zemi (alespon tak se zatim pocty jevi), pocasi venku ve 14:22 SELC bylo opravdu horke (viz snimek) a tak vyuzivam poledni prestavku na soupis prvnich zazitku a postrehu. Uvodni dve spolecne prednasky probehly po oficialnim zahajeni predsedou A.Alberdim. Bruce Emelgreen rekapituloval poznatky o komplexech formujicich se hvezd v galaxiich a Francisco Najarro referoval o velmi hmotnych hvezdach v centru nasi Galaxie. Ucastnici se pak rozdelili do jednotlivych sekci a ja zamiril do sekce venovane vyuce astronomie.

pasachoff.jpg
Zde zahajil prof. Jay M. Pasachoff (snimek), predseda 46. komise IAU rekapitulaci soucasneho stavu vzdelavani v astronomii s poukazem i na sve dalsi aktivity. Co mne potesilo, bylo to,ze se zminil i o pripravovanem setkani IAU v Praze a tak jsem mu mohl predat i letacek (diky Pavle), ktery uz mame v teto souvislosti k disposici, a to pro zmenu potesilo jeho. U teseni jsme zustali, do Prahy se tesi a ptal se i na seminar venovany prof. Z.Kopalovi, bylo videt, ze se zajima o deni i mimo USA.

Dalsi vystoupeni mela dr.Amelia Ortiz Gil z univerzity ve Valencii. Informovala nas o projektu Nebe ve tride pro zaky zakladnich a strednich skol (vek 10-18 let)- za pul roku se zapojilo 1100 zaku a studentu. Tise muzeme obdivovat pomucky, pristup k handicapovanym detem a hlavne podporu od mistni samospravy i vladnich a nevladnich organizaci.

Druhym projektem je TROBAR (robotizovany dalekohled o prum. 60 cm) s pristupem pres internet, ktery buduji v horach nedaleko Valencie (CAAT Alto Turia)a naznacila pripravu dalsiho s dvojnasobnym prumerem.

Posledni vystoupeni pred obedem a prohlidkou postru mela Maria Anguita z Astrofyzikalni univerzity na Kanarech. Popsala projekt Cosmoeduca, kde se zamerila na vyuku historie kosmologie.

esovlajky.jpg
Spolecnym rysem vystoupeni byla otazka, kolik informaci je z astronomie pro dnesni studenty jeste unosnych, zda plati ze mene je vice a nebo mene je mene! Ma postacit je zvladnuti zakladnich informaci a nebo se ma pridat a jit do hlubsich oblasti? Jak pak ucit o cernych dirach, kvasarech ci relativite? Klasickym problem je rovnez vzdelani ucitelu, podpora materialni je pri tom ve Spanelsku neuveritelna - napr. C 8" do skol jako zakladni dalekohled, s tim se asi tezko smirim. Vsude je videt vazba na mezinarodni aktivity ESO a ESA, ta chybejici ceska vlajecka je proste smutnym faktem (snimek) ac se situace u nas (vice mene) zlepsuje a vymena odborniku ci studentu funguje / zde necht laskavy ctenar posoudi sam, ve srovnani s jinymi podobnymi zememi mame velke rezervy - ale to necht proberou jini.

Na vystavenych postrech je videt napr. aktivity v oblasti robotizovanych dalekohledu, podle jejich cetnosti bych rekl, ze tento trend je hodne silny. Dale jsou zde videt zarne priklady mezinarodni spoluprace - vyuziti pozorovacich dat z velkych dalekohledu Severni i Jizni evropske observatore a sily rovnez hlas ruskych a ukrajinskych astronomu / jejich vystoupeni teprve probehnou.

Pomalu konci obedova siesta a proto vyrazim zaujmout misto na dalsi prednasky. (pokracovani vecer ci rano 14.9.)

Ivo Micek
Tato reportaz vznikla diky podpore CAS a AV CR, podekovani patri i memu zamestnavateli a hlavne rodine.




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »