Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Test - Meade 8" LX200 GPS

Test - Meade 8" LX200 GPS

0gps01.jpg
8" LX200GPS je vynikající volbou pro vážné zájemce, ať již začínající, nebo velmi pokročilé amatéry. "Pokud vezmeme v úvahu všechny vlastnosti, přednosti a výkon, pak je to skutečně velkolepá koupě".

Test byl proveden Alanem Dyerem, který testuje dalekohledy v jeho kanadském domově nedaleko Calgary v Albertě. Společně s Terrence Dickinsonem je autorem nového vydání "The Backyard Astronomer´s Guide".

Podle článku Alan Dyera - "Brains and Brawn : Meade´s LX200GPS", Sky & Telescope, March 2003. Copyright (c) 2003 by Sky Publishing Corp. Přeloženo a citováno se svolením Sky & Telescope - Miloš Motejl

Jaké přístroje byly testovány

8" Schmidt-Cassegrain vždy býval a stále je první volbou pro pozorovatele, kteří chtějí dobře investovat peníze do dalekohledu, jenž jim poskytne možnost všestranného využití v té nejlepší kvalitě. Specializované přístroje jsou vynikající pro specifické účely, jako je astrofotografie, sledování planet nebo pozorování mlhovin a galaxií, ale Schmidt - Cassegrain je systém, který velmi dobře poslouží pro pozorování více rozdílných cílů, aniž by bylo nutné pořizovat jiný dalekohled.

Serie LX 200 - vlajková loď Meade, prvně za více než deset let podstoupila podstatnou úpravu a modernizaci. Nyní tyto počítačem řízené dalekohledy získávají údaje o přesném času a poloze přímo z rádiových signálů ze satelitů GPS (Global Positioning System). Řada LX200 GPS zahrnuje 8", 10", 12", 14" a 16" Schmidt-Cassegrainy a 7" Maksutov-Cassegrain. Vybrali jsme si 8" a pro test použili dva kusy - jeden přímo od Meade, druhý jsme anonymně zakoupili v zásilkovém obchodě. Druhý měl EMC - standardní antireflexní vrstvy, první byl s UHTC antireflexními vrstvami.

Oba přístroje obsahovaly 1.2a verzi Autostaru II, ale jak se dočtete, pro vychytání drobných much jsme museli software upgradovat.

Optika

Naše nadšení pro Schmidt-Cassegrain je z velké části způsobeno faktem, že všechny modely testované v minulosti měly naprosto vynikající optiku. Dva 8" LX200 GPS nebyly vyjímkou, ačkoli oba potřebovaly mírně zkolimovat (postup velmi dobře popsaný v návodu), aby dosáhli perfektní kvality obrazu, kterou je optický systém schopen poskytnout. Mírně rozkolimovaná optika dává trošku měkčí obraz planet a hvězdy lze hůř zaostřit.

Po kolimaci dalekohledu byl obraz ostrý a pro optický systém s centrálním zastíněním učebnicově perfektní. V tomto případě má 8" Schmidt-Cassegrain sekundární zrcadlo, které zabírá 37.5% z celkového průměru, což je typické pro tuto třídu dalekohledů.

0gps02.jpg
Hledáček 8x50 uchycený v objímkách se šesti nylonovými aretačními šrouby. Viděli jsme mnoho případů, kdy při neopatrném a přílišném dotažení došlo k jejich ulomení. Byli jsme opatrnější a dotahovali jsme šroubky s citem, a přesto dost pevně aby udržely hledáček.

Znamená to, že při pozorování planetárních detailů s nízkým kontrastem, se Schmidt-Cassegrain chová jako 5" dalekohled, ale se ziskem světla odpovídajícímu 8" přístroji vhodnému pro pozorování mlhovin a dalších "deep-sky" objektů.

Přesně zaostřené snímky Jupitera a Saturna prozradí detaily, které svou ostrostí potěší každého pozorovatele.

Středně jasná hvězda je zobrazena jako Airyho disk s jasným vnitřním a jemným vnějším difrakčním kroužkem. Přesně tak, jak se očekává od vynikající optiky tohoto systému. Test pomocí hvězd odhaluje čisté a stejné difrakční disky na obou stranách ohniska s minimální stopou nerovností a kulové aberace a bez známek astigmatismu.

Tento test jsem prováděl pomocí mého 2" diagonálního zrcadla. Diagonální hranol s výstupem na 1.25" okulár od Meade poskytl opticky odpovídající výsledky a neprojevil žádné rozcentrování objektů způsobované nepřesným uchycením hranolu - tento problém se projevil u podobných hranolů, které jsme v minulosti testovali. Nicméně, když vezmeme v úvahu hojnou nabídku velmi kvalitních 2" okulárů, která na dnešním trhu je, vyplatí se pořídit prvotřídní diagonální příslušenství (hranol/zrcadlo) s výstupem pro 2" okulár.

0gps02.jpg
Co se nám líbilo:
  • Úžasně přesné nastavení a sledování objektů
  • Velmi pevný stativ a uchycení jenž snese i větší nevyváženost
  • Aretace hlavního zrcadla a přesné mikroostření
  • Napájení z vnitřního zdroje

Co by mohlo být lepší :

  • Hlasitý motor při největší rychlosti
  • Kabel spojující mikroostření a řídící panel
  • Způsob připevnění dalekohledu ke stativu

Hledáček 8x50 pracoval velmi dobře a má dostatečný oční reliéf i pro oko s brýlemi. Objektiv má aretaci ostření a poskytuje velmi dobrý obraz hvězd v celém zorném poli. Kvalitní hledáček je velmi užitečný pomocník dokonce i na dalekohledu s GO TO funkcí. Pokud se stane, že dalekohled potřebujete používat bez elektroniky, klasicky s manuálním ovládáním, můžete objekt nalézt a vycentrovat pomocí hledáčku.

Ultra-High Transmission Coatings - UHTC

Jedno vylepšení, které Meade nabízí ke svým dalekohledům jsou UHTC ( Ultra-High Transmission Coatings) antireflexní vrstvy, které zvyšují odraznost zrcadel a transmitanci korekční desky. Meade inzeruje cca 20%-ní zvýšení jasnosti ve viditelném spektru oproti standardním EMC vrstvám. Nárůst světelnosti o 20% je srovnatelné s přidáním cca 10% na průměru. Tedy 8" s UHTC je jako 8.75" s EMC standardními vrstvami. Podobně i u 10" s UHTC je světelnost jako u 11" bez UHTC.

0gps colors.jpg
0gps uhtcxemc.jpg
Vlevo jsou barevné škály z EMC - standardních vrstev a pohled na LX200GPS s EMC,vpravo jsou barevné škály z UHTC a dalekohled s UHTC.

Náš test, provedený nezaujatým "okem" CCD kamery, ukázal, že UHTC skutečně mají inzerovaný účinek. Měření prováděná v úzkých spektrálních pásech ukázala, že světelnost u dalekohledů s UHTC se oproti standardním EMC vrstvám zvýšila : cca o 15% v červené, 14% v zelené, 19% v modré části spektra. V celém viditelném spektru se světelnost zvýšila o 18%. Rovněž jsme zaznamenali, že UHTC při vizuálním pozorování za denního světla mají vliv na velmi mírné zbarvení obrazu dožluta. Toto zabarvení se neprojevuje při snímání pomocí CCD.

Zvýšené množství světla v okuláru jednoznačně hovoří pro UHTC, nicméně UHTC nejvíce ocení astrofotografové.

Pro visuální pozorování znamená 20% zvýšení dosahu pouze o 0.2Mag. Oko adaptované na tmu je více citlivé na zelenou část spektra, kde je účinek UHTC trochu menší, takže i zvýšení pozorovatelné magnitudy bude o něco méně než 0.2Mag.

GPS

Ve srovnání s počítačovým ovladačem, který byl dodáván s Meade LX200 dalekohledy ( test S&T v dubnovém čísle 1998, str.49), používá nový LX200GPS mnohem pokročilejší a propracovanější ovladač Autostar II, který je nejnovější verzí Autostaru používaného a prověřeného systémy Meade. Během testování jsme nezaznamenali žádné výpadky softwaru, "zatuhnutí" nebo chybové hlášky. Autostar pracoval spolehlivě bez problémů.

Autostar II obsahuje všechny funkce jako předchozí verze se dvěmi podstatnými úpravami. Populární katalogy objektů, jako je Messier, NGC, objekty Sluneční soustavy jsou nyní velmi snadno dostupné stiskem jedné klávesy na ovladači. Není třeba probírat nabídky z menu, aby se uživatel dostal k oblíbeným katalogům.

Další, mnohem podstatnější inovací je nastavení dalekohledu pomocí GPS technologie. Zapnete dalekohled a po dokončení několika testů vlastního vnitřního systému začne příjem signálu z GPS satelitů obíhajících nad hlavami. Satelit dodá dalekohledu informace o zeměpisné délce a šířce místa pozorování a přesném čase. Pokud je třeba, můžete v Autostaru zadat korekci na letní/zimní čas ( Autostar uchová nastavení letního/zimního času v paměti i po vypnutí, takže je toto potřeba měnit pouze 2x ročně ). Po ustavení signálu z GPS nabídne Autostar možnosti nastavení dalekohledu. Můžete si vybrat "Two-Star Align" (nastavení na dvě hvězdy), otočit dalekohled do výchozí polohy a pokračovat v postupu běžném pro ostatní Autostary.

Nicméně můžete zvolit "Automatic" (automatické nastavení - možné pouze s GPS). Nyní můžete sledovat, jak dalekohled provádí celý 5-ti minutový postup. Nejprve se dalekohled otáčí a nalezne optimální výchozí polohu rovněž s ohledem na mechanické dorazy na montáži ( zabraňují nepřetržitému otáčení dalekohledu ). Pak pomocí vestavěného elektronického kompasu nasměruje tubus na magnetický sever. Pomocí dat z GPS určí magnetickou odchylku místa pozorování a posune tubus tak, aby směřoval na skutečný zeměpisný sever. Během toho je posun doplněn řadou pohybů dalekohledu, které definují odchylky stativu od vodorovné polohy. Poté se dalekohled nasměruje na první hvězdu vybranou na nastavování ( jasná hvězda nad horizontem ). Nyní vycentrujte hvězdu v zorném poli okuláru, stejně jako u jiných GO TO systémů. Stiskněte ENTER a dalekohled se nastaví na druhou hvězdu a opět zopakujte vycentrování. Přístroj Vám vyhledá jakýkoli objekt z databáze Autostaru nebo Vás bude informovat, že je pod horizontem.

Jak spolehlivě to funguje? Dost dobře. GPS vyhledá signál z družice od několika vteřin do pár minut, v závislosti na dosahu satelitů. Dalekohled by měl být umístěn venku mimo budovu. Přestože je dobré nový přístroj nejprve vyzkoušet uvnitř místnosti, nebude zřejmě GPS fungovat, uvnitř budovy je většinou stížený příjem signálu GPS. Dokonce i venku při odstranění hledáčku jsme zjistili, že se příjem signálu mírně urychlí. Všechny noci dalekohled pracoval spolehlivě i s namontovaným hledáčkem.

Nastavení dalekohledu pomocí GPS zabere nějaký čas a nedá se předpovědět jak dlouho (několik sekund - pár minut), jelikož to závisí na rychlosti získávání dat z GPS. Rychlejší alternativa je možná v případě, že pozorujete ze zhruba stejného místa. Ručně zadejte datum a čas (Autostar uloží v paměti poslední pozorovací místo) a zvolte "Easy-Align" - jednoduché nastavení. Dalekohled nyní přeskočí přesné nastavení vodorovné polohy, ale automaticky přesně určí zeměpisný sever s ohledem na magnetickou deklinaci. Pak je postup stejný jako v případě nastavení na dvě hvězdy jako u jiných GO TO dalekohledů. Je tento rychlejší postup méně přesný? Při provedení obou postupů během jedné noci se ukázalo, že manuální nastavení pomocí "Easy-Align" dává trošku nižší přesnost při navádění ( pár úhlových minut ) než plně seřízený pomocí GPS. Nicméně je ještě tak přesné, že dalekohled nalezne všechny objekty v zorném poli 26mm (76x) okuláru.

Přesnost navádění a pointace

Běžně vybalený, sestavený a pomocí GPS automaticky nastavený dalekohled umístil každý vybraný objekt z databáze Autostaru II do zorného pole 26mm okuláru s přesností 37´. Pro zvýšení naváděcí přesnosti je možné použít funkce zkoušky motorů. Jednoduchý proces, který poskytne Autostaru zpětnou vazbu na pohon motorů a převodů v každé ose. Dále lze použít funkce "Calibrate Sensors" - kalibrace senzorů. Provede manévry stejné jako při plném nastavování, ale namíří dalekohled na místo, kde předpokládá, že je Polárka. Pak vycentrujte Polárku přesně do středu zorného pole a stiskněte "Enter". To udává dalekohledu informace o rozdílu skutečného a magnetického severu.

Po zkoušce motorů a po kalibraci senzorů se skutečně zvýšila přesnost určení skutečného severu během GPS nastavení. Dokonce automatické vyhledávání první hvězdy pro počáteční nastavení vždy skončilo umístěním hvězdy ne více než 1°-2°od středu zorného pole 26mm okuláru - vždy do zorného pole hledáčku! Úžasné!!

Takto seřízený dalekohled pravidelně umisťoval všechny zvolené objekty (z databáze Autostaru II) do zorného pole s přesností 4´-8´ od středu zorného pole (často i přímo do středu) 26mm okuláru. A to bez ohledu na to, do jaké části oblohy se dalekohled musel natočit - zda nízko nad jih, nízko nad sever nebo do nadhlavníku. To je úžasná a velmi velká přesnost pro umístění objektu na malý čip CCD kamer.

S dalekohledem, u něhož je možné téměř plynule zpomalovat rychlost posuvu je vycentrování objektu velmi rychlé a pohodlné. Není třeba dlouho čekat než se objekt pomalu nasune do středu pole. Podobně jako u LX200 dřívějších modelů je zde tzv. "High Precission Pointing" - funkce přesného navádění, která je sice trošku pomalejší na použití, ale umožňuje přesnost až 1´-2´.

Přesné vyhledávání a sledování objektů Sluneční soustavy vyžaduje softwarové dopočítávání změn poloh objektů. LX200GPS nalezla Měsíc, Jupiter a Saturn s odchylkou několika málo úhlových minut. Ne perfektní, ale velmi přesné. Původní verze softwaru (1.2a) Autostaru II byla méně přesná pro Venuši a Merkur - občas je minula i o několik stupňů. Vše zcela napravila verze (1.4g) na níž je možno upgradovat z www.meade.com.

LX200GPS v azimutálním nastavení udržovala objekty, pěkně ve středu zorného pole, i po dobu několika hodin. Včetně sledování Měsíce lunární rychlostí ( rychlost je třeba zvolit v Autostaru II ) a sledování objektů přes zenit.

Autostar nabízí funkci "Park scope" - parkování dalekohledu. Je velmi vhodná pro pevně umístěné dalekohledy na jednom místě ( ve hvězdárně ) a pokud chcete druhý den nalézt objekt z předchozí noci. Při použití této funkce se dalekohled natočí do parkovací polohy a pak je možné vypnout napájení. Při zapnutí přístroje dojde k vyhledání signálu z GPS k nastavení polohy a času. Když se na displeji objeví Align, stiskněte 3x klávesu "Mode" a dostanete se do menu "Objekty" nebo jednoduše zmáčkněte číselnou klávesu, abyste vstoupili do přímé databáze ( v návodu je tomu věnována kapitola - start z parkovací polohy). Nyní můžete nalézt objekty bez nastavení na hvězdy. Tento postup funguje velmi dobře. Mějte na paměti jedno opatření : při usazování dalekohledu v azimutálním nastavení by měl být řídící panel na základně dalekohledu umístěn na jižní straně stativu. Pokud byl panel na severní straně, docházelo při "probuzení" z parkovací polohy k zastavení o mechanický doraz a dalekohled bylo třeba nastavit znova.

Polární nastavení

Pro visuální pozorování je nejjednodušší a nejstabilnější používat dalekohled LX200GPS s azimutální montáží. Avšak ti, kteří se chtějí věnovat astrofotografii s delšími expozičními časy budou potřebovat umístit teleskop na rovníkový klín a nastavit polární osu. To zabrání rotaci zorného pole při dlouhých expozicích.

Když je nastavena polární osa, je možné sledovat pohyb objektů pouze otáčením kolem této osy. Sledování by mělo být s minimem náhodných nebo periodických chybných kroků.

LX200GPS měla velmi akceptovatelnou periodickou chybu - cca 40" během 8-mi minut rotace hlavního převodového kola.

Jako v případě více dalekohledů navrhovaných pro astrofotografii má LX200GPS elektronický obvod pro korekci periodické chyby - (PEC), který lze "naučit" (manuální pointací) minimalizovat periodickou chybu.

Výsledkem naší počáteční snahy "naučit" PEC bylo snížení chyby na pouhých 20". Tato, po úpravách, ne příliš uspokojivá hodnota mohla být v souvislosti s původním verzí softwaru (1.2a). Po upgradování na 1.4g verzi byla chyba pointace snížena až na 8"!! Takto výrazný vliv na přesnost sledování by měl být důvodem k upgradu verze Autostaru II.

Dokonce ještě před "učením" PEC, byla přesnost sledování tak velká, že po dobu 8-mi minut rotace zůstala poloha hvězdy v zorném poli nezměněná. To by mělo být dostačující pro nekorigované CCD expozice po dobu 1-2 minut.

0gps panel.jpg
pohled na řídící panel LX200GPS
Aktivní sledování (pointace) je důležitá pro dosažení nejlepších výsledků při astrofotografii. LX200GPS ovládací panel obsahuje zásuvku na RJ-11 konektor pro připojení "autoguideru" - samonavádění. Pokud pointujete ručně nebo pomocí samonavádění, měli byste používat rychlost 1x. Při rychlostech 2x, 4x se může projevovat vůle při změně směru pohybu, což je ale pro převody a elektroniku přirozené.

Další klady a zápory

Meade LX200GPS je svými vlastnostmi velmi atraktivní volbou pro zájemce o kvalitní a pokročilý dalekohled, bez ohledu na systém GPS.

Jedním z velkých kladů je vysoká stabilita a pevnost. Když sestavíte dalekohled na stativ, je LX200GPS skálově pevný. Bylo velmi těžké rozkmitat objekt v zorném poli a pokud se tak někdy stalo, velmi rychle se chvění ustálilo - stejně tak, jako jsme měli možnost sledovat i u jiných Schmidt-Cassegrainů. Cena, kterou zaplatíte za tuto pevnost je hmotnost dalekohledu. 8-mi palec s bateriemi, krytkou, hledáčkem a okulárem váží 22.6kg - nejtěžší Schmidt-Cassegrain, který jsme testovali.

Je výborné, že na obou ramenech vidlice jsou madla, ale mohla by být umístěna na protilehlých stranách. Ve stávajícím případě má dalekohled tendenci se při přenosu převažovat. Meade zůstal u klasického stativu, který používal již dříve. Je trochu složitější správně nasadit těžký dalekohled na plošinu stativu tak, aby se překrývaly středové otvory a bylo tak možné upevnit LX200GPS středovým šroubem.

Důležitá vlastnost dalekohledu je, že toleruje i dosti nerovnoměrně rozloženou hmotnost v obou osách. Dokonce, i když jsme jej zatížili 2" diagonálním nástavcem a mohutným Tele Vue 31-mm Nagler okulárem, tak se pohyboval a sledoval objekty bez potíží. Tato kombinace rovněž prověřila, že při sledování objektů v nadhlavníku (nebo v okolí světového pólu v případě použití rovníkového klínu) je dosti místa nad základnou dalekohledu pro protočení mezi vidlicemi. Mezera 11.4 cm mezi systémem mikroostření a základnou dalekohledu by měla umožnit připojení libovolné CCD kamery. K zabránění kolize s větším příslušenstvím ( 35-mm fotoaparát a "off-axis guider" - mimoosý pointér) lze naprogramovat Autostar tak, aby se dalekohled neotáčel do určitého max. úhlu.

0gps mikro02.jpg
systém mikroostření na LX200GPS
Jedinečné pro LX200GPS je použití Crayfordova systému mikroostření jako běžné součásti dalekohledu. Pozorovatelé a uživatelé CCD kamer jsou velmi frustrovaní posuvem obrazu během ostření, který je vlastní většině Schmidt-Cassegrain systémů - je způsobený tlakem hlavního šroubu ostření na primární zrcadlo. Námi testované dalekohledy měly posuv obrazu cca 40" (cca průměr kotoučku Jupiteru), který nebyl nepříjemný při visuálním pozorování.

Místo pohybu primárního zrcadla posouvá elektronické mikroostření okulár nebo kameru dopředu a dozadu. Výsledkem je precizní ostření bez sebemenšího chvění a bez jakéhokoli posunu obrazu - přesně tak, jak je popisováno výrobcem. Jelikož má mikroostření dráhu 13mm, je k hrubšímu zaostření potřeba hlavní ostřící šroub.

Mikroostření lze ovládat Autostarem pomocí jednotlačítkové volby (žádné složité hledání v menu). Rychlé zaostření je vhodné pro visuální pozorování, zatímco jemné doostření je velmi užitečné pro citlivé snímání CCD kamerou za noci s excelentními podmínkami.

Jedinou obtíž jsme viděli v tom, že se kabel od mikroostření (vede od pohybující se části dalekohledu k řídícímu panelu) může zachytit za vidlici. Možná by bylo lepší řešení umístit kabel do vnitřku dalekohledu.

0gps mikro.jpg
Mikroostření je doplněno aretací primárního zrcadla - ovladač umístěný na zadní části dalekohledu vedle šroubu hrubého ostření. Aretace upevní zrcadlo v určité poloze tak, že není znatelný žádný posun při sledování celé oblohy. Funguje bez potíží, ale je vhodná spíš pro fotografování.

Použití AC adaptéru nebo nových baterií umožňuje maximální rychlost posuvu dalekohledu až 8°/s - rychlost dostatečná k tomu, aby se dalekohled posunul z jedné strany oblohy na druhou za méně než půl minuty. Cenou za tuto rychlost je trochu vyšší hlučnost. Při nejvyšší rychlosti dalekohled hlučel a byl v tiché noci slyšet i na dálku. Při pomalejších rychlostech je chod přístroje velmi tichý. Při rychlosti 3°/s je hlučnost již cca 10x nižší. Při použité rychlosti 3°/s se Meade řadí vedle jeho nejhlavnějšího soupeře Celestronu, který má max. rychlost právě 3°/s.

Nakonec - přes všechny modernizace a technické inovace si Meade zaslouží naše upřímné uznání, že ponechalo klasické mechanické ovladače aretací a jemných posuvů stejné jako u předchozích LX200. V nouzi, kdy nemáte zdroj elektrického proudu, stále ještě můžete dalekohled ovládat manuálně pomocí mechanických ovladačů bez motorů.

Shrnutí

Stojí za to mít GPS? Použití GPS je velmi výhodné v případě, že pozorujete z více různých míst. Pokud používáte jedno nebo dvě místa pravidelně, stačí Vám uložit souřadnice v Autostaru a použít nastavení na dvě hvězdy. Nicméně, jak jsme zjistili, tak GPS zvyšuje kvalitu přesnosti při nalezení hvězdy při prvním nastavování a dále přesnost vycentrování nalezeného objektu v zorném poli při použití funkce GO TO.

Nyní může vyvstat otázka zda se vyplatí připlatit a pořídit si LX200 s GPS nebo levnější LX90? Snad, ale čím se odlišuje LX200GPS od LX90 není pouze GPS, ale řada dalších vlastností : robustnost montáže a stativu, PEC, možnost samonavádění, aretace hlavního zrcadla, mikroostření. Přidáte-li k tomuto výčtu špičkovou optiku a přesnost GPS dostanete skutečně velmi výkonný systém.

Na základě našich testů doporučujeme 8" LX200GPS jako vynikající volbu pro vážné zájemce ať již začínající nebo velmi pokročilé amatéry. Pokud vezmeme v úvahu všechny vlastnosti, přednosti a výkon, pak je to skutečně velkolepá koupě.

Podle článku Alan Dyera - "Brains and Brawn : Meade´s LX200GPS", Sky & Telescope, March 2003. Copyright (c) 2003 by Sky Publishing Corp. Přeloženo a citováno se svolením Sky & Telescope - Miloš Motejl.




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »