Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Úžasné divadlo fyziky na českobudějovické hvězdárně zaujalo!

Úžasné divadlo fyziky na českobudějovické hvězdárně zaujalo!

udif_1.jpg Autor: Archiv HaP Č. Budějovice, foto V. Adámek

Autor: Archiv HaP Č. Budějovice, foto V. Adámek
Vystoupení skupiny ÚDiF z Brna 23. března 2011 nadchlo a v pravém slova smyslu udivilo velké i malé návštevníky. Členové skupiny ÚDiF Bára Mikulecká a Honza Pavelka sehráli v kinosále Hvězdárny a planetária úžasné představení. Doslova si hráli s fyzikou a dokázali do hry zapojit i publikum. Svoje nadšení pro vše, co souvisí s fyzikou, předvedli hned při zahájení vtipným úvodem. Po celou dobu predstavení byli diváci něcím překvapováni. Napříč sálem například prosvištela raketa vyrobená z petlahve, ke stropu stoupal improvizovaný horkovzdušný balón. ÚdiFáci předvedli také implozi, neboli doslova výbuch (nikoli výbuch na který jsme zvyklí z akcních filmu). Diváci se mohli přesvědčit, že naše oko opravdu nemůže videt vše. Bára s Honzou nás totiž s jistou dávkou vtipu provedli i infračerveným a ultrafialovým oborem spektra. A kdo se nebál ohně, mohl si zkusit doslova podržet plamínek ohně na dlani.

Tisková zpráva Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích.

udif_2.jpg Autor: Archiv HaP Č. Budějovice, foto V. Adámek

Autor: Archiv HaP Č. Budějovice, foto V. Adámek
A jak je možné zviditelnit šíření zvuku? Tak i s tímto problémem si dokázali členové skupiny ÚDiF poradit. V sále na chvíli zavládla magická atmosféra. Když se při každém úderu na zvláštní "kouřový buben" v záři reflektoru rozkmital mlhový kroužek, nejen malé deti byly v pokušení si alespoň jeden chytit. Fyzikální experimenty ten večer třikrát naplnily kinosál českobudějovické hvězdárny a sklidily u publika opravdový úspěch. Českobudějovická hvězdárna plánuje v oblíbených experimentálních show pokračovat.

Hvězdárna a planetárium
Zátkovo nábreží 4
370 01 České Budějovice
tel. 386 352 044 nebo též 380 123 333 (VoIP)
e-mail: hvezdarna@hvezdarnacb.cz
www.hvezdarnaCB.cz




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »