Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  V Ondřejově proběhnou tři mimořádné vědecko-vzdělávací akce

V Ondřejově proběhnou tři mimořádné vědecko-vzdělávací akce

Noční obloha nad historickou kopulí Astronomického institutu v Ondřejově.
Autor: Petr Horálek.

V rámci mezinárodního vědecko-vzdělávacího projektu „Weeks of Science“ proběhnou na půdě Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově tři mimořádné akce: Letní škola pro vysokoškolské studenty astronomie, Meeting o exoplanetách a Workshop o vědě s 2metrovým Perkovým dalekohledem. Všechny tři akce se postupně za sebou odehrají ve dnech 12. – 22. září a pozvaní jsou významní světoví tutoři.

Laser na observatoři Paranal, která je součástí Evropské jižní observatoře a Astronomický ústav AV ČR se
zde podílí na výzkumu vesmíru. Autor: Yuri Beletsky/ESO.
Laser na observatoři Paranal, která je součástí Evropské jižní observatoře a Astronomický ústav AV ČR se zde podílí na výzkumu vesmíru.
Autor: Yuri Beletsky/ESO.
První z akcí, Letní škola (Summer School 2016), proběhne od 12. - 18. září 2016, má 12 účastníků z řad studentů, kteří jsou ze 4 různých zemí, samozřejmě včetně ČR. Studenti budou navštěvovat dopolední přednášky a odpoledne budou pod vedením tutorů z řad post doktorandů ze Stelárního oddělení a Oddělení galaxií a planetárních systémů Astronomického ústavu AV ČR pracovat na projektech a zpracování získaných astronomických dat.

Účelem školy je, aby se studenti seznámili s moderními observatořemi jako ESO, ING La Palma ve Španělsku či ondřejovskou observatoří Astronomického ústavu AV ČR a hlavně aby se naučili zpracovávat vědecká data z moderních přístrojů. Přednášky mají zase studenty připravit na to, jak zažádat a úspěšně získat pozorovací čas s moderními přístroji světových observatoří a také naučit základům moderních pozorovacích metod. Škola bude zakončena sobotními přednáškami studentů o výsledcích jejich projektu.

Druhá, navazující akce Meeting o exoplanetách se koná v Ondřejově ve dnech 19. - 21. září 2016 a zúčastní se jí okolo dvaceti vědců z Německa, Rakouska, Slovenska a ČR. Úkolem je prezentovat nejmodernější poznatky o výzkumu exoplanet a diskutovat možnosti spolupráce na poli výzkumu planet obíhajících okolo vzdálených hvězd. Jedná se o uzavřený meeting.

Představa planety obíhající kolem Proximy Centauri Autor: ESO/M. Kornmesser
Představa planety obíhající kolem Proximy Centauri
Autor: ESO/M. Kornmesser
Následovat bude Workshop o vědě s 2metrovým Perkovým dalekohledem (21. - 22. září), který si klade za cíl prezentovat výsledky obdržené Perkovým dalekohledem. Jeho cílem je také prezentovat observatoř Thueringer Landessternwarte Tautenburg, jejíž ředitel se workshopu zúčastní. Tautenburská observatoř má v provozu „dvojče ondřejovského dvoumetru“. Výstupem workshopu je seznámení se s vědeckými výsledky z obou 2metrových teleskopů, diskuze o případně budoucí spolupráci a obecná diskuze o důležitosti těchto dvou přístrojů v éře observatoří Paranal nebo plánovaného obřího teleskopu E-ELT.

Kontakty a další informace

Bc. Petr Kabáth, Dr. rer. nat.
Stelární oddělení Astronomického ústavu AV ČR
Tel: 323 620 143
E-mail: petr.kabath@asu.cas.cz

Pavel Suchan
Tiskový tajemník Astronomického ústavu AV ČR
Tel.: 737 322 815
E-mail: suchan@astro.cz

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Oficální stránka akce: summer2016.asu.cas.cz

Převzato: Astronomický ústav AV ČR



O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.

Štítky: Astronomický ústav AV ČR


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »