Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Velké setkání České astronomické společnosti v Jihlavě
redakce Vytisknout článek

Velké setkání České astronomické společnosti v Jihlavě

Setkání složek ČAS Jihlava 2009 - logo
Setkání složek ČAS Jihlava 2009 - logo
Zveme vás na setkání zástupců sekcí, poboček a kolektivních členů České astronomické společnosti. Zveme i další astronomické společnosti a subjekty, které by rády informovaly o své nabídce nebo naopak o potřebě pomoci nebo si chtějí vyslechnout nabídku ostatních. Setkání je přístupno nejen zástupcům výborů jednotlivých skupin ČAS, ale také členům ČAS a hostům. Setkání se uskuteční v sobotu 18. dubna 2009 v Jihlavě v sále Krajského úřadu kraje Vysočina (Žižkova 57, Jihlava) od 9:30 do 18:00 hodin.

Zveme zástupce výborů sekcí, poboček a komisí, kolektivních členů i revizory ČAS. Po jednom zástupci z každé složky bude uhrazeno cestovné. Budeme rádi, pokud se setkání zúčastní větší počet zástupců, i když už na vlastní náklady, příp. na náklady složky. Účast zástupců složek, které čerpají státní dotaci, je nezbytná. Přítomni budou samozřejmě i členové Výkonného výboru ČAS.

V pátek 17. dubna 2009 od 17:00 hodin se na své řádné jednání v Jihlavě v prostorách Jihlavské astronomické společnosti (Věžní 1) schází Výkonný výbor ČAS. Zájemci o účast na tomto jednání nechť se předem domluví (z kapacitních důvodů) s Petrem Sobotkou (sobotka(@)astro.cz).

Ubytování nezajišťujeme. V případě potřeby přenocování, poskytneme přehled a kontakty na ubytovací zařízení.

Vaši složku můžete představit dvojím způsobem - na výstavce a krátkým vystoupením (můžete představit svoji činnost, seznámit ostatní s potřebou řešit vaše problémy, nabídnout spolupráci). Můžete také přivézt fotografie a video nebo DVD z vašich akcí k promítání, příp. pořad, se kterým byste chtěli seznámit ostatní. Doporučená délka příspěvků je do 15 minut. Váš příspěvek prosíme potvrďte v návratce. Prezentace přihlašované až na místě nemusejí být z časových důvodů akceptovány!

Kongresový sál Krajského úřadu kraje Vysočina
Kongresový sál Krajského úřadu kraje Vysočina
Výstavka
K dispozici budou nástěnky a materiál pro uchycení. vaši prezentaci si budou moci prohlédnout kolegové ze složek ČAS a dalších astronomických subjektů.

Prezentace
K dispozici bude notebook, datový projektor a internet. Dotazy na projekční techniku a softwarové vybavení adresujte Miloši Podařilovi (podaril(@)jiast.cz, 728 880 930).

Doprava
Krajské město Jihlava je dopravně bez problémů dostupné vlakem, autobusem nebo autem. Více informací o dopravním spojení (pdf).

Občerstvení během jednání je zajištěno přímo před sálem (do sálu se s potravinami nesmí).

Oběd - pro předem přihlášené zájemce (viz. návratka) bude oběd zajištěn v restauraci "Na Hliništi". Účastník si může objednat dopředu ze čtyř jídel - návratka (doc)

Materiály
Na místě budou k dispozici natištěné materiály k Mezinárodnímu roku astronomie (plakáty A2, letáčky A5, letáčky k soutěži "Vesmír mého mládí", návod na stavbu jednoduchého dalekohledu, nové letáčky o světelném znečištění), které si budete moci odvézt k použití na akcích vašich složek.

Program: sobota 18. dubna 2009

  • 8:30 prezence, instalace prezentací na nástěnky, dodatečné přihlášení prezentací
  • 9:30 zahájení
  • 9:40 informace o České astronomické společnosti (projekty, přehled akcí,...), diskuze I (granty EU, rozpočet, jak vyúčtovávat dotace RVS)
  • 11:15 přestávka
  • 11:30 Diskuze II (astro.cz, logo ČAS, sjezd ČAS 2010)
  • 12:15 oběd
  • 13:30 Přednáška Světelné znečištění opět hlavním tématem - Pavel Suchan
  • 14:30 přestávka
  • 14:45 Astronomie v ČR - prezentace jednotlivých skupin
  • 17:30 předpokládaný závěr
  • 18:30 Exkurze na pozorovací věž Jihlavské astronomické společnosti

V dopoledním a odpoledním programu jsou zatím zahrnuta témata:
Stručné představení projektů ČAS, prezentace uskutečněných akcí, přehled akcí v roce 2009, Podzimní knižní veletrh, Astronomická olympiáda, stručné informace o rozpočtu ČAS, informace o činnosti jednotlivých složek ČAS, Mezinárodní rok astronomie 2009.

Akci na místě zajišťuje Jihlavská astronomická společnost a probíhá pod záštitou Krajského úřadu kraje Vysočina.

Bližší informace k setkání Vám podají Miloš Podařil a Petr Sobotka.

Všechny návratky, prosím posílejte na e-mail: sobotka(@)astro.cz nejpozději do 14. dubna!

Těšíme se, že setkání složek bude mít přátelský a tvůrčí duch jako v předchozích letech. Váš výkonný výbor ČAS:

Eva Marková, Lenka Soumarová, Lumír Honzík, Tomáš Bezouška a Petr Komárek




O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.



30. vesmírný týden 2024

30. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 7. do 28. 7. 2024. Měsíc po úplňku je vidět především v druhé polovině noci a dopoledne. Planety jsou nejlépe vidět ráno a Saturn už od půlnoci. Zlepšuje se už i viditelnost Marsu s Jupiterem. Aktivita Slunce je na střední úrovni. Po večerních přeletech ISS tu máme její přelety přes Slunce a Měsíc. Sledujeme dění kolem návratu Falconů do služby i kolem lodi Starliner. Uplynulo 105 let od narození významného českého astronoma Luboše Perka, který zemřel teprve nedávno ve věku 101 let.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem

Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2024 obdržel snímek „Oblouk polární záře nad Mikulovem a Svatým kopečkem“, jehož autorem je Vlastimil Vojáček.     Polární záře. Kdo by ji neznal. Byť třeba jen ze slavné divadelní hry Divadla Járy Cimrmana „Dobytí severního

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Sluneční skvrny

Další informace »