Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Vyšel Perseus 3/2003

Vyšel Perseus 3/2003

Titulní strana PerseaVyšlo nové číslo Persea 3/2003. Naskenováno je na stránkách Sekce pozorovatelů proměnných hvězd.

Z obsahu bych chtěl upozornit na dva naučné články: první vysvětluje termální pulzy mirid, druhý vznik světelného echa, které známe třeba u V838 Mon. P. Dubovský popisuje novou metodu vizuálního pozorování, se kterou polemizují tři pozorovatelé. Dočtete se o nejšišatější hvězdě, nové hvězdě typu R CrB či objevu 20 nových proměnných hvězd. A. Skopal přináší informace o loňské konferenci o výzkumu symbiotických hvězd na La Palma z vědeckého hlediska.




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



21. vesmírný týden 2025

21. vesmírný týden 2025

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 19. 5. do 25. 5. 2025. Měsíc bude v poslední čtvrti a potká se s ranními planetami. Večer je nízko nad obzorem Jupiter a výše najdeme Mars. Ráno září u obzoru jasná Venuše a je zde i slabý Saturn. Aktivita Slunce je zvýšená a minulý týden jsme shlédli několik velmi silných erupcí během jediného dne. Připravuje se devátý testovací let Super Heavy Starship. Europa Clipper si osahal Mars. Před 115 lety Země prošla ohonem Halleyovy komety a spustil se tak jeden z prvních velkých hoaxů o zamoření atmosféry kyanidem.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

Simeis 147

Titul Česká astrofotografie měsíce za duben 2025 obdržel snímek „Simeis 147- Spaghetti nebula“, jehož autorem je astrofotograf Pavel Pech     „Spaghetti nebula“ – co se skrývá za tímto pojmem? Možná se nám vybaví „Spaghetti western“, jenž se stal filmovým pojmem, byť trochu

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Světelná stopa ISS

Světelná stopa ISS

Další informace »