Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Zapojte se do fotografické soutěže o nejkrásnější portrét Slunce

Zapojte se do fotografické soutěže o nejkrásnější portrét Slunce

Polibek Slunci...
Autor: Paul Kingston/NPP

Knihovna U Mokřinky, Česká astronomická společnost, pardubická hvězdárna, město Opočno a obec Přepychy vyhlásily pro širokou veřejnost fotografickou soutěž s názvem „Slunce ve všech podobách“. Zapojit do soutěže se mohou jak zdatní astrofotografové, tak i laická veřejnost – jde hlavně o netradiční a originální zachycení naší mateřské hvězdy. Soutěž probíhá až do 15. září a ve hře jsou pochopitelně hodnotné ceny. Těšíme se na snímky!

V roce 2014 to nebyly jen hvězdy

Knihovna U Mokřinky je malá knihovna v obci Mokré na Rychnovsku, která pořádá spoustu zajímavých akcí a soutěží. Jednou z těchto společných akcí je i fotografická soutěž, jejíž první ročník proběhl v roce 2014. Soutěže se zúčastnilo 26 fotografů s 61 snímky na téma „Pohled, který mě vzal za srdce“. A bylo to doslova. Vznikla nádherná fotogalerie snímků různých žánrů: přírody, dětí, milované ženy, zvířat, domácích miláčků, brouků, hmyzu, věcí, domů, nejen z našeho regionu, ale i z druhého konce světa. Je vidět, že každého chytne za srdce něco jiného.

Vyhodnocení se konalo na konci roku a ujal se ho fotograf a šéfredaktor Hradeckého deníku Jan Pruška, který do Mokrého přivezl svoji výstavu fotografií z cest po Africe. Návštěvníci si mohli nejen prohlédnout krásné fotografie, ale také poslechnout vyprávění o této cestě.

Letos se soutěží o nejzajímavější fotky Slunce

Zatmění Slunce 20. března 2015 v Chomutově Autor: Pavel Pintr
Zatmění Slunce 20. března 2015 v Chomutově
Autor: Pavel Pintr
Ve spolupráci s pardubickou hvězdárnou knihovna U Mokřinky pořádá i občasné přednášky a pozorování oblohy pro veřejnost. A v letošním roce se síly spojily a druhý ročník je zaměřen na téma „Slunce ve všech podobách“. Fotografie pochopitelně nemusí být astronomické, ale motiv naší nejbližší hvězdy je povinný. Zasílat tak můžete nejrůznější momentky z dovolené, ale rozhodně zaujmou i snímky zachycující jevy spojené se Sluncem – ať už na jeho povrchu nebo třeba atmosférické úkazy poblíž Slunce. Vzpomenout můžete například i na letošní zatmění Slunce. Hodnotí se zejména estetický dojem a originalita. Fantazii se ovšem meze nekladou.

Partnery soutěže jsou: Hvězdárna barona Artura Krause v Pardubicích; Petr Horálek – astrofotograf, cestovatel a popularizátor astronomie; Česká astronomická společnost, město Opočno a obec Přepychy. Jednou z hlavních cen je kniha Petra Horálka „Tajemná zatmění“.

Podmínky soutěže

  • Účastník soutěže zašle na níže uvedenou adresu nejvýše 2 ks fotografií s motivem „Slunce“.
  • Přihláška do soutěže musí obsahovat: jméno soutěžícího, bydliště, telefon a e-mail k závěrečnému vyhodnocení a souhlas se zveřejněním fotografií
  • Fotografie dále musí obsahovat: název a místo focení
  • Fotografie můžete posílat do 15. září 2015
  • Adresa pro zasílání: kronika.mokre@seznam.cz

Vyhodnocení

Fotografie budou vystaveny v knihovně a na www.obecmokre.cz/knihovna, kde bude probíhat hlasování veřejnosti. O výsledcích se pak rozhodne během září 2015 a výsledky budou vyhlášeny počátkem října 2015.

Kontakty

Dagmar Honsnejmanová
knihovnice a organizátorka soutěže
E-mail: kronika.mokre@seznam.cz
Telefon: 601 339 859

Petr Komárek
vedoucí Hvězdárny barona Artura Krause v Pardubicích
Email: info@astropardubice.cz
Telefon: 603 165 366

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Knihovna U Mokřinky
[2] Zatmění Slunce 20. března - galerie čtenářů
[3] Kniha Tajemná zatmění



O autorovi

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz

Redakce Astro.cz je tu od roku 1995, kdy stránky založil Josef Chlachula. Nejaktivnějším přispěvovatelem je od roku 2003 František Martinek. Šéfredaktorem byl v letech 2007 - 2009 Petr Kubala, v letech 2010 - 2017 Petr Horálek, od roku 2017 je jím Petr Sobotka. Zástupcem šéfredaktora je astrofotograf Martin Gembec. Facebookovému profilu ČAS se z redakce věnuje především Martin Mašek. Nejde o výdělečný portál. O to více si proto vážíme Vaší spolupráce! Kontakty na členy redakce najdete na samostatné stránce.

Štítky: Soutěž , Slunce, Astrofotografie 


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »