Úvodní strana  >  Články  >  Ostatní  >  Zdarma do nitra radaru

Zdarma do nitra radaru

Radar ČHMÚ v Protivanově. Zdroj: geocaching.com.
Radar ČHMÚ v Protivanově. Zdroj: geocaching.com.
V sobotu 24. září 2011 mají zájemci z řad veřejnosti jedinečnou možnost nahlédnout do nitra procesu předpovědi počasí. Český hydrometeorologický ústav spolu s Lidovou hvězdárnou v Prostějově vás zvou na prohlídku jednoho ze dvou českých meteorologických radarů - moravského radaru u Protivanova.

Jen málokterý divák televize nesleduje relaci o počasí. Ta, kterou nabízí Česká televize, patří nejen díky své vynikající grafice k těm nejlepším. Proto si snad mohu dovolit odhadnout, že téměř každý divák důvěrně zná onen snímek s mapou České republiky, kterou tam překrývají dvě kružnice. Jedna má svůj střed v Praze, druhá poblíž Protivanova v místě zvaném Skalky (735 m n. m.). V těchto bodech jsou u nás pouhé dva radary, které měří momentální dešťové nebo sněhové srážky. Tyto snímky jsou v půlhodinových intervalech zveřejňované i na internetu a každý tak může docela přesně odhadnout, kdy v místě jeho výskytu, bydliště apod. začne a jak moc anebo přestane pršet. Vstoupit do nitra radaru není ani zdaleka všední záležitost. Ten, kdo se v sobotu 24. září 2011 dostaví mezi devátou a čtrnáctou hodinou k radaru u Protivanova, však takovou možnost mít bude. Vstup do radaru, včetně profesionálního doprovodu, zajistila prostějovská hvězdárna, dopravu k radaru i zpět si zajišťuje každý sám.

Protože Lidová hvězdárna v Prostějově dopravu k radaru nezajišťuje a nenese za ni ani žádnou odpovědnost, tedy každý zájemce o exkurzi cestuje na vlastní riziko a náklady, přináším dále podrobnější popis a zkušenosti, jak se na místo dostat.

Pro automobilisty: obec Benešov se nachází severně od silnice Boskovice - Prostějov. Severně je třeba z této silnice odbočit v obci Žďárná. Dále projedete už jen známým letoviskem Suchý.

Pro turisty: na místo lze také dojít procházkou z Protivanova. Zvládnul jsem to pohodlně za 54 minut, z toho část polní cestou po žluté značce a pak po vyasfaltované cestě označené modrou značkou.

Konečně pak jsem při osobním testu zjistil, že od autobusové zastávky v Benešově jsem k radaru došel úzkou neoznačenou vyasfaltovanou cestou za 12 minut.

Poznámka: Ptát se obyvatel Benešova na cestu k radaru nemá smysl, nerozumějí. Správně formulovaná otázka zní: Prosím, kudy k báni? Stříbřitou kopuli na 35 m vysoké věži spatříte naposledy z Benešova. V následném hustém lesním porostu nemáte šanci až asi 50 m před samotnou věží. To vyvolává pocit nejistoty. Navíc les je protkán spoustou cest, stezek a steziček. Proto se nechte správně nasměrovat.

Začátek exkurze je tedy stanoven na sobotu 24. září 2011 v 9 hodin před vchodem do radaru, předpokládané ukončení ve 14:30. Při vyšším zájmu než 15 osob (velmi pravděpodobné), budou účastníci rozděleni do stejně početných skupin, což je dáno kapacitou interiéru. Proto je třeba počítat s časovou rezervou. Průvodcem bude odborný zaměstnanec Českého hydrometeorologického ústavu.

Případné další informace lze získat na prostějovské hvězdárně.




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »