Úvodní strana  >  Články  >  Multimédia  >  Výstava ke 100 letům Mezinárodní astronomické unie se otevře v Brně

Výstava ke 100 letům Mezinárodní astronomické unie se otevře v Brně

Vizualizace dalekohledu ESO/ELT při pozorování
Autor: ESO/L. Calçada

Brněnská pobočka ČAS si vás dovoluje pozvat na komentovanou prohlídku výstavy "IAU100 Above and Beyond", kterou vás provede Soňa Ehlerová z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky, za přítomnosti předsedy Českého národního komitétu astronomického profesora Jana Palouše.

Prohlídka se koná v pondělí 11. března 2019 a sraz zájemců je v 15:50 hodin před VIDA! science centrem Brno, Křížkovského 12, naproti hotelu Voroněž. Vstup zdarma, pozvánka platí pouze a jen pro členy České astronomické společnosti.

Mezinárodní astronomická unie (zkr. IAU) byla založena v roce 1919, ČR je členem od roku 1922. Posláním IAU  je rozvíjení astronomie  a zprostředkovávání astronomických poznatků jiným oborům a  široké veřejnosti. Ve svých počátcích měla IAU pouze několik set členů, dnes sdružuje více než 12 tisíc profesionálních astronomů z celého světa. To je patrně spojeno s obecným rozvojem vědy, který jde ruku v roce s vývojem citlivých detektorů a informačních technologií schopných zpracovávat a zprostředkovávat velké objemy dat. Cílem IAU je rozvíjet astronomii ve všech jejích aspektech (výzkum, vzdělávání, popularizace) pomocí mezinárodní spolupráce. Jedním z úkolů je pojmenovávání astronomických objektů (hvězdy, planety, menší objekty Sluneční soustavy, útvary na planetách a asteroidech, exoplanety, galaxie).

Logo 100 let Mezinárodní astronomické unie Autor: IAU
Logo 100 let Mezinárodní astronomické unie
Autor: IAU
Předsedkyně Českého výboru pro 100 let IAU a autorka výstavy Dr. Soňa Ehlerová říká: "Mezinárodní astronomická unie vyhlásila pro tento výroční rok heslo 100 let pod jednou oblohou. Proto jsme se historie IAU dotkli, ale výstava především ukazuje obrovské výsledky astronomie za posledních sto let - od výzkumu Sluneční soustavy, černých děr včetně té obří ve středu naší Galaxie až po velmi vzdálené cizí galaxie či hledání extrasolárních planet. Ukazujeme také astronomii budoucnosti  s největšími a nejdokonalejšími přístroji. Astronomie za posledních sto roků prošla obrovským vývojem. A česká stopa je v těch sto letech výrazná."

Informace pro mimobrněnské*

Od 9. 12. 2018 je dlouhodobá vlaková výluka stanice Brno hl. n. Jestliže z tohoto důvodu ukončíte cestu v železniční stanici Brno – Královo Pole (Brno – dolní nádraží), přesedněte na tram P6 směr Hlavní nádraží (bus S61 směr Hlavní nádraží). Na tramvajové zastávce Brno hl. n. nasedněte na tramvaj č. 1 (směr Ečerova) a vystupte na zastávce Výstaviště – hlavní vstup. Výstaviště se pak obchází zleva po ulici Křížkovského, vše je přehledně značeno, také viz https://vida.cz/navstevnici.

Z autobusového nádraží Zvonařka využijte autobus číslo 84 (směr Stará osada) na zastávku Křížkovského. Z Mendlova náměstí lze využít autobus 44 a vystupte na příští zastávce.

*čtenář z Brna upřesňuje:

Z Králova Pole – nádraží – je nejjednodušší doprava busem 44 (staví pod mostem), na zastávku Velodrom, 23min jízdy. Jízdní řád.

Z Mendlova náměstí je jedna zastávka busem 84 (jako ze Zvonařky), ne 44. Tou to sice teoreticky jde také, ale jede skoro hodinu – 44 a 84 jsou okružní linky. Jízdní řád.

 




O autorovi

Štítky: Brněnská pobočka ČAS, 100 let IAU


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »