Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Hvězdárna Ladislava Šmída v Kunžaku a její pozorovací řady na internetu

Hvězdárna Ladislava Šmída v Kunžaku a její pozorovací řady na internetu

Povrch Slunce se slunečními skvrnami a fakulovými poli (slunečnífotosféra) jest sledován v Kunžaku nepřetržitě od roku 1947, z toho odroku 1976 na mé specializované pozorovatelně.

Denní pozorování jsou prováděna malým refraktorem o průměru 74 mm, ohniskové délky 940 mm při zvětšení 47x, zakreslováním metodou projekce na průměr obrazu Slunce 25cm, občas nyní i přímé za použití objektivního slunečního filtru. Za dobu 55 let bylo uskutečněno 10700 denních vizuálních pozorování, doplněných v některých případech i fotografickými snímky. Všechna uskutečněná pozorování jsou proměřována a statisticky zpracovávána.

Výsledky jsou publikovány v našich astronomických časopisech a ve dvou samostatných publikacích. K této dlouholeté pozorovací řadě přibyla v roce 2000 další samostatná pozorovací řada mladého spolupracovníka soukromé pozorovatelny, který vykonal dosud 440 denních pozorování stejným způsobem svým dalekohledem o průměru 60mm, ohniskové délky 700mm, při zvětšení 58x.

Výsledky pozorování zpracovává výpočetní technikou.Sluneční pozorovatelna v Kunžaku i její spolupracovník jsou nezávislými pozorovacími stanicemi v síti českých a slovenských hvězdáren, zabývajících se vizuálním pozorováním sluneční fotosféry, metodicky a organizačně řízenou Hvězdárnou ve Valašském Meziříčí Kromě toho spolupracuje sluneční pozorovatelna s Hvězdárnou v Úpici, Hvězdárnou Františka Pešty v Sezimově Ústí a se slunečním oddělením Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Na stránkách internetového magazínu o Slunci www.astrosvet.com seznámíme postupně veřejnost podrobněji s některými výsledky našich pozorování Slunce v Kunžaku.

KONTAKT:
Ladislav Schmied
Havlíčkova 159
Kunžak 378 62
Telefon: 384 399 079
Email: schmied@astrosvet.com




O autorovi



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »