Úvodní strana  >  Články  >  Sluneční soustava  >  Velmi jasný meteor nad kanadskou provincií Alberta

Velmi jasný meteor nad kanadskou provincií Alberta

Snímky bolidu z policejní kamery Autor: RCMP & http://news.nationalpost.com
Snímky bolidu z policejní kamery
Autor: RCMP & http://news.nationalpost.com
To, že kamery umístěné v autech poskytují informace nejen o dění na silnici, ale v některých případech mohou posloužit dokonce i astronomům, jsme se v nedávné době přesvědčili několikrát. Pomocí těchto kamer se například podařilo získat řadu informací během letošního přeletu mimořádného bolidu nad Čeljabinskou oblastí Ruské federace, další velmi jasný meteor zachytil americký policista během své práce v únoru 2012. I v níže popisovaném případě sehrála významnou roli kamera umístěná v policejním vozidle.

Byl sobotní večer 21. září 2013 a dva konstáblové Královské kanadské jízdní policie Josh Stachow a Kyle Ash jeli v provincii Alberta po silnici č. 35 k dopravní nehodě. Měli nahlášeno, že jeden řidič svým vozem srazil černého medvěda. Bylo necelých pět minut po půl desáté hodině místního času, když byli v blízkosti osady Hawk Hills, přibližně 20 kilometrů severně od městečka Manning. V tu chvíli se stalo něco zcela neočekávaného. Tmavá a zatažená obloha se náhle rozjasnila a nakrátko bylo okolí ozářeno takovým světlem, jako by byl den. Způsobil to mimořádně jasný objekt, které prolétl mezi mraky. Celý jev trval jen pár sekund, pak těleso zhaslo a nebe opět potemnělo. Stachow událost popsal slovy: „Už jsem viděl ,padající hvězdy‘, ale nikdy předtím nic podobného. Bylo jasněji a jasněji a najednou se na nebi objevil obrovský meteor. V tu chvíli jsem nevěděl, co se děje.“ Ani jeden z konstáblů nezaznamenal žádný zvuk, který by jev provázel.

Jev samozřejmě spatřilo více lidí, hlášení přišla například z okolí města Grande Prairie. O absenci zvukového projevu se zmínil i další svědek, Paul Phillips. Tvrdil, že jev trval asi čtyři sekundy a jas byl větší než od Měsíce v úplňku. Také prohlásil, že za tělesem byly vidět plameny, kouřová stopa a jeho výšku odhadl na méně než 300 metrů. Je však jasné, že u objektů na obloze se vzdálenost spolehlivě určit nedá, takže tento údaj je silně podceněn. Meteory se ve skutečnosti pohybují ve výškách řádově desítky kilometrů nad zemským povrchem. Další svědci si všimli barvy a udávali ji žlutou, oranžovou či zelenou. Délku trvání jevu pozorovatelé odhadovali od čtyř do deseti sekund.

Že se jednalo o průnik větší části meziplanetární hmoty do zemské atmosféry, potvrdil Frank Florian, odborník na meteory ze Světa vědy TELUS (TELUS World of Science) v Edmontonu. Zároveň dodal, že to zřejmě byl osamocený kus, který nepatřil k žádnému meteorickému roji. Florian žádá všechny svědky, aby poskytli informace o pozorovaném jevu Světu vědy TELUS. Není totiž vyloučeno, že zbytky tělesa dopadly na zemský povrch a vědci by se pokusili na základě získaných údajů najít oblast možného dopadu.

Vybrané zdroje:

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň, novinky na Facebooku




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P na soumračném nebi

Když počasí nespolupracuje.

Další informace »