Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Memorandum o zachování tmavé noční oblohy na Bystřicku
Jan Zítka Vytisknout článek

Memorandum o zachování tmavé noční oblohy na Bystřicku

Mapa umělého jasu noční oblohy s vyznačenou oblastí Bystřicka

V pátek 26. května 2017 bylo podepsáno v Bystřici nad Pernštejnem v rámci „Astronomického odpoledne“ memorandum, k němuž se svými podpisy připojili starosta města Bystřice n. P., předseda mikroregionu Bystřicko a ředitel CHKO Žďárské vrchy. Za Českou astronomickou společnost podepsal memorandum RNDr. Jiří Grygar, CSc. a za iniciativu Bystřická obloha prof. RNDr. Miloslav Druckmüller, CSc. Prvním signatářem mimo mikroregion Bystřicko je městys Nedvědice.

Hned na úvod je potřeba podotknout, že se nejedná o vyhlášení další oblasti tmavé oblohy v ČR. Toto zatím není cílem memoranda. Cílem iniciativy Bystřická obloha a jejího memoranda je ochránit dosud ještě zachovalou tmavou noční oblohu na Bystřicku. Za zmínku stojí možná i skutečnost, že Bystřice leží asi 13km od Zubří, tedy místa konání akce „Mezní hvězdná velikost“.

Mapa mikroregionu Bystřicko
Mapa mikroregionu Bystřicko
Světlo měst v noci se jak známo nezastaví na hranicích regionu, ale ovlivňuje mnohem širší území. Zde ve střední Evropě už nelze před světelným smogem nikam uniknout. Vzdálíme-li se z dosahu jednoho města, brzy narazíme na jiné. Má-li tak mít ochrana tmavé noční oblohy smysl, musíme se pokusit oslovit i další města v okolí a seznámit je s tím, že světlo, které vyzařují, už není jenom jejich záležitostí, ale že světelné znečištění se stává naším společným problémem.

Celá Vysočina je poměrně velkým územím uprostřed České republiky s průzračným ovzduším a krásnou přírodou, ke které hvězdná noční obloha bezesporu patří. Bylo by proto škoda nepokusit se o ochranu noční oblohy na co největším území Vysočiny. Jistě, je to velký cíl, ale za pokus to stojí! Obyvatelé Vysočiny jsou hrdí na svoji přírodu, za kterou sem přijíždějí návštěvníci z mnoha koutů naší republiky, a proto jim tyto myšlenky budou jistě blízké. Ale jak tomu je u představitelů našich měst? To se možná už brzy dozvíme.

Umělý jas noční oblohy s mapou ČR
Umělý jas noční oblohy s mapou ČR

Protože se naší iniciativě podařilo získat poměrně silnou podporu jednak vedení města Bystřice nad Pernštejnem (cca 10 tis. obyvatel) a také mikroregionu Bystřicko (325km2) zahrnujícího 38 sousedících obcí, tak doufáme, že se nám podaří snad i díky tomu oslovit představitele dalších měst zde na Vysočině. Jsou to především větší města, která svým světlem znatelně ovlivňují i oblohu na Bystřicku, a která díky své velikosti mohou (ne)správným svícením nočnímu prostředí nejvíce uškodit anebo prospět. 

Memorandum Bystřicko
Memorandum Bystřicko
Právě podpora našeho úsilí ze strany vedení města, které je lídrem v regionu, byla tím nejdůležitějším impulzem ke vzniku iniciativy Bystřická obloha. Naše ambice na samém počátku vůbec nebyly tak veliké, prostě jsme jenom nechtěli mlčet a dívat se, jak krásné noci tady na Vysočině mizí ve světle měst. Proto jsme při jedné příležitosti ke konci roku 2016 oslovili místostarostu a později i starostu města a naše slova o přírodním bohatství na jedné straně a o nadměrném plýtvání energií na straně druhé je přesvědčila. Získání podpory představitelů našeho města bylo klíčové, protože právě jim byla svěřena moc tyto věci přímo ovlivňovat. Netrvalo dlouho a rada města 31.1.2017 schválila přihlášení se města k myšlence ochrany tmavé noční oblohy formou memoranda. Díky souhře okolností a taky zásluhou Pavla Suchana, který nás přijel do Bystřice podpořit přednáškou na zasedání mikroregionu Bystřicko, odhlasovali připojení se k memorandu 2.3.2017 i přítomní starostové obcí mikroregionu (a to jednohlasně). A protože jsme již dříve měli slíbenou podporu ze strany CHKO Žďárské vrchy (709km2), bylo jasné, že se nám podařila skvělá věc, totiž zapojit do projektu dva velké celky a tím získat pozornost médií a široké veřejnosti v našem kraji. A to bylo vlastně také jedním z našich hlavních cílů, aby se o tématu světelného znečištění začalo mezi lidmi více diskutovat a aby nezůstalo jen záležitostí několika astronomických nadšenců, kteří marně klepou na dvířka mocných.

Zvláště nyní, kdy dochází k masivnímu zavádění nových LED svítidel, je diskuze o nočním prostředí nanejvýš důležitá. Dnes nejpoužívanější LED světla s denním bílým světlem mohou změnit charakter noční krajiny v dosud nevídané míře a vzhledem k jejich předpokládané životnosti i na dlouhou dobu. Koho to ale zajímá? Výměna starého veřejného osvětlení ve větších městech je dnes business, ve kterém se točí nemalé peníze a tlak dealerů na tyto výměny je veliký. Představitelům měst a obcí je slibováno moderní osvětlení s velkou životností, nízkou spotřebou energie a „světlo jako ve dne“.

Doufáme tedy, že se nám podaří o důležitosti tohoto tématu přesvědčit představitele i dalších našich měst a z hvězdné oblohy zde na Vysočině tak zachránit, co se jen dá.

Stejně tak držíme nyní palce všem, kteří za tmavou noční oblohu dlouho a statečně bojují na té celostátní úrovni. Kéž by to tentokrát konečně vyšlo a kéž by i příštím generacím byla zachována možnost vyjít večer ven za město a v tichu a úžasu nahlížet do hlubin vesmíru.

Galerie fotografií Žďárského deníku: externí odkaz

Memorandum v PDF.

Podepisování memoranda tmavé oblohy na Bystřicku 26. 5. 2017
Podepisování memoranda tmavé oblohy na Bystřicku 26. 5. 2017

Podpis memoranda tmavé oblohy na Bystřicku 26. 5. 2017
Podpis memoranda tmavé oblohy na Bystřicku 26. 5. 2017

Jan Zítka
iniciativa Bystřická obloha
http://bystrickaobloha.starhard.eu/

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Web Světelné znečištění
[2] Bystřická obloha
[3] Oblasti tmavé oblohy
[4] Mapy světelného znečištění



Štítky: Bystřicko, Bystřice nad Pernštejnem


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »