Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  25. vesmírný týden 2016

25. vesmírný týden 2016

Mapa oblohy 23. června 2016 ve 23:00 SELČ. Data: Stellarium

Přehled událostí na obloze od 20. 6. do 26. 6. 2016. Měsíc je počátkem týdne v úplňku. Ze soboty na neděli postupně zakryje jasnější hvězdu z Vodnáře a také planetu Neptun. Večer klesá stále níže Jupiter, v noci jsou vidět Saturn a Mars. Slunce je klidné, ale vyskytují se na něm skvrny. Konečně se objevila noční svítící oblaka. Na Zemi přistála tříčlenná posádka z ISS.

Obloha

Měsíc bude v úplňku v pondělí 20. června ve 13:02 SELČ. Zajímavé úkazy nám přináší noc ze soboty na neděli 25. / 26. června, kdy dojde jednak k zákrytu hvězdy lambda Aquarii, která má 3,7 mag a potom také planety Neptun (7,9 mag). Především výstup zpoza neosvětlené strany by mohl být dobře viditelný. Výstup hvězdy se odehraje kolem 1:15 SELČ ve výšce 10° nad jihovýchodem. Neptun bude vylézat kolem 1:45 v závislosti na vaší poloze. Čas je třeba si upřesnit podle počítačového planetária.

Planety:
Jupiter (–1,9 mag) je večer nad jihozápadem. Velká červená skvrna přechází ideálně v pondělí 20. 6. ve 22:20, nebo v sobotu 25. 6. ve 21:30 SELČ. Z úkazů měsíců nám vychází na sobotu 25. 6. přechod stínu Io, který končí ve 22:16 SELČ.
Mars (–1,6 mag) a Saturn (0,1 mag) jsou jako dvě výrazné hvězdy vidět celou noc poblíž jižního obzoru.
Nad ránem lze pozorovat Neptun (7,9 mag) ve Vodnáři a nízko nad východem už se objevuje také Uran (5,9 mag) v Rybách.

Aktivita Slunce je nízká. Alespoň, že nějaké ty skvrny můžeme pozorovat. Aktuálně je to jedna aktivní oblast 2553 s větší skvrnou na západní části disku a další číslo 2556 s menší na východě. Online pohled na Slunce nabízí družice SDO.

Noční svítící oblaka nejsou jev astronomický, ale pozorovatelé soumrakové a noční oblohy je asi vídají nejčastěji a proto na ně upozorňujeme i letos. V sobotu ráno a především v noci ze soboty na neděli se konečně podařilo je spatřit i z ČR. Podívejte se na první snímky do našeho článku a posílejte nám další fotky. Vytvoříme z nich letošní galerii.

Kosmonautika

  • Dočkali jsme startu zbývajících raket, původně plánovaných už na minulý týden. Šlo jednak o Falcon 9 a potom Ariane V. V obou případech byla vynesena dvojice družic na dráhu přechodovou ke geostacionární. Starty se vydařily a to je hlavní. SpaceX se navíc opět pokusila o záchranu prvního stupně na mořské plošině, ale těsně před dosednutím došel kapalný kyslík a stupeň dosedl tvrdě. Je to alespoň dobrá zkušenost.
  • V sobotu přistála posádka Sojuzu TMA-19M ve složení Rus Jurij Malenčenko, Američan Timothy Kopra a Angličan Timothy Peake.

Výročí

  • 22. června 1976 (40 let) odstartovala orbitální stanice Saljut 5. Byl to poslední ze tří vojenských Almazů. Ke stanici se vydaly tři posádky, ale první se pro zdravotní obtíže brzy vrátila a druhé se nepodařilo se stanicí spojit. Na vojenských Saljutech se prováděly tajné experimenty, mezi které patřilo například snímkování povrchu desetimetrovým ohniskem a okamžité vyvolávání snímků na palubě. Saljut 5 zanikl řízeně v atmosféře nad Tichým oceánem 8. 8. 1977. Odkaz konstrukce Almaz v podobě modulu FGB nyní přetrvává na ISS jako základní modul Zarja v ruském segmentu.

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v červnu ke stažení v PDF,
sekce Obloha aktuálně.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Vesmírný týden, Saljut 5


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »