Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  37. vesmírný týden 2013

37. vesmírný týden 2013

Mapa oblohy 11. září 2013 ve 21 hodin SELČ. Data: Stellarium Autor: Martin Gembec
Mapa oblohy 11. září 2013 ve 21 hodin SELČ. Data: Stellarium
Autor: Martin Gembec
Přehled událostí na obloze od 9. 9. do 15. 9.

Měsíc bude v první čtvrti. Večer je nejlépe vidět Venuše, končí viditelnost Saturnu. Ráno je pěkně vidět Jupiter a Mars. Neptun a Uran jsou vidět během noci. Mars prošel Jesličkami. ISS začne své ranní přelety.

Mapa zobrazuje oblohu ve středu 11. září ve 21:00 SELČ.

Obloha:

Měsíc je ve čtvrtek 12. září v první čtvrti. Pondělnímu setkání Měsíce se Saturnem nepřeje počasí. Pokud počasí dovolí, je právě tento týden ideální pozorovat měsíční útvary, které plasticky vystoupí na rozhraní světla a stínu.

Jupiter v Blížencích a Mars u Jesliček v slabém kuželi zvířetníkového světla Autor: Martin Gembec
Jupiter v Blížencích a Mars u Jesliček v slabém kuželi zvířetníkového světla
Autor: Martin Gembec
Planety:
Venuše (−4,1 mag) je za jasného počasí dobře viditelná již krátce po západu Slunce nízko nad západem až jihozápadem. Saturn (0,7 mag) je sice o něco výše, ale okem mnohem slabší.
Ráno je už 40° vysoko nad východem v Blížencích planeta Jupiter (−2,1 mag), 20° vysoko vystupuje planeta Mars (+1,6 mag), která právě prošla hvězdokupou M 44 (Jesličky) v souhvězdí Raka.
Pozorovatele Jupiteru ještě upozorníme, že Velká červená skvrna (GRS) přechází přes střed kotoučku nejlépe ve čtvrtek 12. 9. ve 3:45 SELČ a v sobotu 14. 9. v 5:20.

Detail mapy k opozici Neptunu 27.8.2013. Data: Stellarium Autor: Martin Gembec
Detail mapy k opozici Neptunu 27.8.2013. Data: Stellarium
Autor: Martin Gembec
Neptun (7,8 mag) je vidět celou noc. Najdeme jej např. pomocí triedru, ale vhodnější bude si jej potom zvětšit přes dalekohled, jinak vypadá jen jako hvězdička. Hledat jej můžeme od hvězdy sigma Aqr, která je vidět okem (4,8 mag) – od ní je Neptun 1,5° doprava. Obklopen je třemi podobně jasnými hvězdami, přičemž Neptun je jakoby v těžišti jejich trojúhelníku a nejjasnější je vrchní hvězda (7 mag). Po zvětšení bychom měli vidět mrňavý namodralý kotouček a větším dalekohledem i měsíc Triton (13,5 mag).
Po půlnoci je dobře vidět také Uran (5,7 mag) v Rybách.

Uran v první polovině září, fotomapa. Autor: Martin Gembec
Uran v první polovině září, fotomapa.
Autor: Martin Gembec
Slunce je opět přechodně málo aktivní. Dokonce bylo o víkendu téměř beze skvrn. Nezbývá než vyčkávat na vyšší aktivitu. Vývoj skvrn můžete sledovat na aktuálním snímku SDO.

Přelety ISS se přesunou na ranní oblohu. První zřejmě od čtvrtka, ale jen nízko nad jihovýchodem. Přelety pro tento týden doporučuji vygenerovat na serveru Calsky.com.

Kosmonautika:

  • Část posádky ISS č. 36 ve složení Pavel Vinogradov, Chris Cassidy a Alexandr Misurkin má tento týden přistát na Zemi. Sojuz TMA-08M se oddělí od ISS ve středu 11. září a tentýž den přistane.
     
  • Sonda LADEE, určená na průzkum měsíční atosféry odstartovala v sobotu 7. září. Raketa Minotaur V ji vynesla správně na cestu k Měsíci, avšak nastal menší problém s rotací sondy. Počítač se totiž domníval, že gyroskopy odebírají příliš mnoho energie a proto je vypnul. Ještě v sobotu ale bylo zřejmé, kde je chyba, gyroskopy byly opět nastartovány a sonda byla stabilizována. Po příletu k Měsíci se kolem něj dvakrát protáhne a teprve při třetím přiblížení bude navedena na jeho oběžnou dráhu.
     

Výročí:

  • 9. září 1978 (35 let) odstartovala k Venuši sovětská sonda Veněra 11, která byla určena k měkkému přistání na povrchu planety. Sondu vyslala na cestu raketa Proton a po třech měsících letu vstoupila do atmosféry Venuše. Přistání proběhlo podle plánu, během sestupu byla prováděna měření atmosféry a pouzdro pracovalo i po přistání na povrch, celkem 95 minut. Sonda nepořizovala snímky.
     
  • 14. září 1978 (35 let) odstartovala k Venuši sovětská sonda Veněra 12. Ta přistála na povrchu Venuše 21. prosince, dokonce o několik dnů dříve než Veněra 11. Sonda pracovala dokonce 110 minut, což bylo v extrémních podmínkách na povrchu nečekané. Podařilo se jí také zaznamenat blesky a hromy.
     
  • 14. září 1968 (45 let) odstartovala k Měsíci sovětská bezpilotní loď Zond 5. Ta vycházela konstrukčně z lodí Sojuz a jako první se jí podařil oblet Měsíce a návrat k Zemi. Kabina i s živými organismy na palubě přistála na padácích do Indického oceánu, kde byla vylovena a převezena do Moskvy. Sonda pořídila také snímek Země, na němž je dobře patrná Afrika.
     

Výhled na příští týden:

  • Venuše míjí Saturn
  • Astronomický podzim
  • Výročí: Saturnův Hyperion
  • Výročí: Galileo do Jupiteru

Mapa oblohy s úkazy v září ke stažení v PDF,
Interaktivní online planetárium,
Mapa oblohy online.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »