Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  39. vesmírný týden 2016

39. vesmírný týden 2016

Mapa oblohy 28. září 2016 ve 20:00 SELČ. Data: Stellarium

Přehled událostí na obloze od 26. 9. do 2. 10. 2016. Měsíc bude v novu. Venuše, Mars a Saturn najdeme večer stále jen nízko nad obzorem. Neptun a Uran můžeme pozorovat celou noc. Na ranní obloze můžeme před svítáním pozorovat kužel zvířetníkového světla do něhož před východem Slunce stoupá planeta Merkur a bude zde také srpek Měsíce.

Obloha

Měsíc bude v novu v sobotu 1. října 2016. září ve 2:11 SELČ. Krásné setkání ranního srpku s Merkurem je nachystáno na 29. září, kdy budou vedle sebe jen na dva stupně.

Planety:
Venuše (–3,9 mag) postupuje z Panny do Vah a Mars (0,1 mag) přešel ze Štíra do Střelce. Saturn (0,5 mag) v Hadonoši poblíž Štíra zůstává zatím osamocen. Všechny planety jsou však večer jen velmi nízko nad jihozápadem až západem.
Neptun (7,8 mag) ve Vodnáři a Uran (5,7 mag) v Rybách jsou k vidění po celou noc.
Ráno zhruba kolem šesté hodině můžeme pozorovat Merkur. Ten bude 27. září v největší západní elongaci a zároveň poté bude dále zjasňovat. Asi o hodinu dříve bývá ideálně vidět kužel zvířetníkového světla.

Aktivita Slunce je nízká, ale uprostřed slunečního disku se o víkendu nějaké skvrny vyskytly a tak se bude zřejmě na co dívat. Online pohled na Slunce nabízí družice SDO.

Kosmonautika

  • 27. září můžete navštívit pravidelnou akci v Praze – Kosmoschůzku.
  • Konec září je také ve znamení odkladů startů raket. Zatím na 15. října je odložen start rakety Antares, která se má vrátit po pauze do služby. Neočekávaně byl přeložen i start rakety Sojuz s kosmickou lodí Sojuz MS2, která měla původně startovat v pátek 23. 9. Nový termín vypadá na 1. říjen a uvidíme, zda technici opraví závadu spočívající ve vadném kabelu pod sedačkou.

Výročí

  • 28. září 1951 (65 let) objevil Seth Barnes Nicholson, pracovník hvězdárny na Mount Wilsonu měsíček Jupiteru Ananke (v té době dvanáctý známý měsíc Jupiteru).
  • 28. září 1971 (45 let) odstartovala k Měsíci sovětská sonda Luna 19. Tato úspěšná vědecká družice pracovala na orbitě Měsíce jeden rok.

Výhled na příští týden

  • Planety a Měsíc večer, Merkur a Jupiter ráno
  • Drakonidy

Doporučené odkazy

Mapa oblohy s úkazy v září ke stažení v PDF,
sekce Obloha aktuálně.




O autorovi

Martin Gembec

Martin Gembec

Narodil se v roce 1978 v České Lípě. Od čtení knih se dostal k pozorování a fotografování oblohy. Nad fotkami pak vyprávěl o vesmíru dospělým i dětem a u toho už zůstal. Od roku 1999 vede vlastní web a o deset let později začal přispívat i na astro.cz. Nejraději fotografuje noční krajinu s objekty na obloze a komety. Od roku 2019 je vedoucím planetária v libereckém science centru iQLANDIA a má tak nadále možnost věnovat se popularizaci astronomie mezi mládeží i veřejností.

Štítky: Luna 19, Ananke, Vesmírný týden


16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »