Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Atlas oblaků

Atlas oblaků

Dnes je již běžnou samozřejmostí, že na internetu můžeme nalézt celou řadu webových stránek věnovaných plně, nebo i jen okrajově problematice počasí. Některé jsou již stálicemi a oblíbilo si je mnoho z nás, jiné po čase mizí, aniž by si kdokoli všiml, že zde vůbec byly. Objevují se však i nové a na jednu z nich Vás chci, prostřednictvím těchto řádek, upozornit.

Téměř desetileté úsilí bylo završeno a dnes si jej dovoluji veřejně představit. Ve spolupráci s kolektivem Meteorologické Operativní Rady (M.O.R.), vzniklo dílo, které svým rozsahem a pojetím nemá rozhodně mezi českými webovými stránkami obdoby. Jedná se totiž o první český elektronický atlas oblaků.

Atlas v přehledné podobě obsahuje teoretický úvod do problematiky (definice pojmů apod.), klasifikaci oblaků (na jednotlivé druhy, tvary, odrůdy či dle zvláštností a mateřských oblaků), a dále část popisnou s fotogalerií všech oblačných druhů. V té můžeme nalézt více než sto fotografií oblaků ať již přirozeného tak i umělého původu. Samozřejmě, že se s tímto číslem nehodláme spokojit a už dnes připravujeme rozšíření.

Zde se otevírají příležitosti i pro Vás, veřejnost, abyste přispěli tím, co u Vás doposud leží takříkajíc ladem. Kromě příspěvků přijmeme rádi i Vaši odezvu ať již pozitivní, tak i kritickou a případné připomínky a náměty ochotně vyslechneme.

A kde atlas najdete? Není nic jednoduššího, než otevřít stránku meteo.astronomie.cz anebo přes odkazy našich partnerů jakými jsou Amatérská prohlídka oblohy (APO) - www.astronomie.cz a Počasí on line home.tiscali.cz:8080/ca064436/meteo00.htm

Zkuste to a uvidíte!

RNDr. Petr Skřehot, vedoucí autorského týmu




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »