Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Maximum meteorického roja alfa Kaprikornidy

Maximum meteorického roja alfa Kaprikornidy

met.jpg
V noci z 30.7. na 31.7. nastane maximum meteorického roja alfa Kaprikornidy.

Meteorický roj alfa Kaprikornidy (CAP) je v činosti od 3.7. do 15.8., pričom jeho maximum nastáva pravidelne okolo 30.7. Nevýhodou tohto roja je skutočnosť, že sa jeho radiant nachádza v oblasti antihelionového zdroja meteorov. Maximálna ZHR dosahuje približne 4 meteorov za hodinu. Poloha radiantu je α = 307° δ = -10°. Meteory roja CAP sú veľmi pomalé, do zemskej astmosféry vnikajú rýchlosťou iba 23 km/s. Meteori tohto roja sú pomerne jasné, občas sa vyskytujú veľmi pekné, pomalé farebné bolidy, ktoré zvyknú prejsť celou oblohou.

Tohtoročné maximum bude mať vynikajúce pozorovacie podmienky, nakoľko je Mesiac v prvej štvrti, čo znamená, zapadá ešte pred polnocou. Počas maxima nie je vylúčená vyššia aktivita ako sa predpokladá. Pozorovať je možné voľným okom ale aj teleskopicky. V čase maxima je v činnosti niekoľko ďalších meteorických rojov a preto je potrebné zvlášť citlivo určovať rojovú príslušnosť jednotlivých meteorov. Hlavným určujúcim znakom v tomto prípade je práve nízka rýchlosť alfa Kaprikorníd, čo ich spoľahlivo rozlišuje od ostatných meteorov ako aj od meteorov antihelionového zdroja.




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »