Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Mezinárodní konference pozorovatelů přechodu Venuše před Sluncem

Mezinárodní konference pozorovatelů přechodu Venuše před Sluncem

V České republice, která je jedním ze spolupořádajících států projektu Venus Transit 2004, se ve dnech 7. - 9. května 2004 uskutečnila mezinárodní konference pozorovatelů přechodu Venuše před Sluncem 8. června 2004.

V prostorách brandýsského zámku se sešlo na 40 účastníků z 23 zemí Evropy a také Mezinárodní organizační výbor. Brandýs nad Labem byl pro konání konference vybrán pro svoji významnou astronomickou minulost, ve 20. století zde vznikaly světoznámé Bečvářovy atlasy oblohy. Záštitu nad konferencí převzala ministryně školství Petra Buzková. Konferenci pořádal Český organizační výbor (v něm je významným způsobem zastoupena i Česká astronomická společnost) evropského projektu Venus Transit 2004. Tento mezinárodní projekt koordinuje a financuje Jižní evropská observatoř. Konferenci předcházela tisková konference na Tiskovém odboru Akademie věd v Praze.

Na slavnostním zahájení promluvila předsedkyně Akademie věd Doc. RNDr. Helena Illnerová, DrSc., zástupce Ministerstva školství Ing. Talíř, senátor Doc. Ing. Josef Zieleniec, CSc. a ředitel Astronomického ústavu AV ČR Prof. RNDr. Jan Palouš, DrSc. Celé konferenci pak nad jiné dominoval Dr. Richard West (mnozí si jistě vzpomenou na známou Westovu kometu), šéf propagačního a vzdělávacího oddělení Jižní evropské observatoře (ESO), který mj. vystoupil ve zpravodajství České televize. Z českých účastníků se role zpravodaje národních aktivit nad míru dobře zhostil Mgr. Jan Veselý z Hvězdárny a planetária v Hradci Králové, který mj. všem účastníkům konference rozdal dárek v podobě brýlí na pozorování přechodu Venuše. Ale ani observatoř v Ondřejově nezahálela - kromě exkurze po pracovištích observatoře nabídla účastníkům pípu s plzeňským Prazdrojem (vím o tom moc dobře, protože jsem se zúčastnil závěru, když bylo třeba sud dopít).

Přednášky a jejich presentace, které na konferenci proběhly, si můžete přečíst na internetových stránkách http://www.vt-2004.org/Amateurs/aa-brandys/ (v angličtině, která byla jednací řečí konference).

Konferenci provázely i humorné příhody. Například nikoho nenapadlo, že stručná a jasná cedule VENUS TRANSIT na letišti, která k sobě měla snadno přilákat zahraniční účastníky konference, vzbudila ve skutečnosti v letištní hale neočekávanou pozornost. V prostorách, kde se běžně hlásí transit do Frankfuru či do jiných měst na zeměkouli, se najednou objevila nabídka transitu na Venuši. Nevěřili byste, co cestujících to vyvedlo z míry.




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »