Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Policista nafilmoval bolid nad Texasem

Policista nafilmoval bolid nad Texasem

Bolid nasnímaný policejní kamerou
Bolid nasnímaný policejní kamerou
Hlavním úkolem kamer, které jsou nainstalovány v policejních vozech, je dokumentovat různé prohřešky, poskytovat důkazní materiály a zaznamenávat práci samotných policistů Někdy se jim však podaří zachytit něco naprosto nečekaného. Jeden takový případ nastal 1. února 2012 v 19:54 místního času (2. února v 1:54 UT) v americkém státě Texas, konkrétně v okresu Bell County.

Policista Troy Hess z města Little River-Academy zastavil auto, které mělo poškozené zadní světlo. Při vyřizování této záležitosti nechal puštěnou kameru a ta zaznamenala neobvyklý jasný objekt, pomalu se pohybující oblohou. Zveřejněný záznam přeletu je dlouhý necelých deset sekund, není však jisté, zda je na něm celý průlet. Sám Hess uvedl, že objekt se zdánlivě zvětšoval, byl stále jasnější a těsně před tím, než zmizel, měnil barvy. Jev pozorovali i další lidé, někteří se domnívali, že se jednalo o letadlo, jiní jej nebyli schopni vůbec identifikovat. Hlášení o jevu přišlo ze států Texas a Oklahoma, z oblasti od Houstonu po Stillwater, což jsou města, vzdálená od sebe asi 730 km. K případu se později vyjádřil Federální úřad pro letectví (FAA), který oznámil, že se jednalo o velmi jasný meteor.

Záznam z kamery však bolid příliš nepřipomíná. Objekt se pohybuje velmi pomalu a nezanechává za sebou žádnou stopu. Na druhou stranu je video poměrně nekvalitní, zřejmě proto, že použitý typ kamery není vhodný pro sledování podobných jevů. Je tedy možné, že bolid stopu měl, ale kamera ji nebyla schopna zachytit. Nasvědčuje tomu jeden z komentářů na stránce Tom’s Astronomy Blog, který tvrdí, že za samotným objektem se táhl jakýsi "ohon", který měl oranžový odstín o délku asi 15 stupňů. Dále autor poznamenává, že policejní video je velmi tmavé, jev byl ve skutečnosti jasnější než Měsíc a ohon byl jen o trochu slabší. Barvu samotného objektu uvádí zlatavou a směr přeletu od západu na východ. Ostatní pozorovatelé uvádějí celou škálu barev - bílou, oranžovou, červenou, zelenou nebo modrozelenou. To podporuje policistovo vyjádření, že barva tělesa se během přeletu měnila. Podle některých hlášení došlo na konci k několika výbuchům, díky kterým jev připomínal prskavku. Všichni se shodují na velmi pomalém pohybu, některé odhady hovoří, že jev byl pozorovatelný až 15 sekund. Můžeme také najít zmínku o tom, že jev doprovázelo dvojité zadunění (zahřmění).

Bill Cooke z NASA's Meteoroid Environment se domnívá, že se pravděpodobně jednalo o malý asteroid o počáteční velikosti asi jako auto či dokonce autobus, jehož maximální jasnost při průletu atmosférou byla -13 magnituda. Existují odhady, podle kterých některé části o souhrnné hmotnosti kolem 25 kg zřejmě dopadly až na zem, ty ale zatím nebyly potvrzeny. Smutnou ironií osudu je, že k události došlo přesně devět let poté, co se také nad Texasem rozpadl během přistávacího manévru raketoplán Columbia.

Vybrané zdroje:

Převzato: Hvězdárna a planetárium Plzeň, novinky na Facebooku




O autorovi

Václav Kalaš

Narodil se v Plzni a o astronomii se začal zajímat už od dětství. Asi prvním impulzem byl článek "Objevování sluneční soustavy", který vyšel jako příloha časopisu Mladý svět. Když o něco později zjistil, že Hvězdárna a planetárium Plzeň pořádá astronomický kroužek, přihlásil se do něj. Této organizaci zůstal věrný až do jejího sloučení s Hvězdárnou v Rokycanech. Nejprve jako zaměstnanec, nyní jako externí spolupracovník. Nejprve se věnoval jen astronomii, po havárii raketoplánu Columbia začal pomalu pronikat i do tajů kosmonautiky. Pozoruje meteory, píše články hlavně o nich, ale nevyhýbá se ani jiným tématům. V kosmonautice se zaměřuje zejména na raketoplány. Kontakt: Vaclav.Kalas@seznam.cz.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání

Růžový úplněk 24. 4. 2024 Praha, Pražského povstání foceno od stanice Metra

Další informace »