Úvodní strana  >  Články  >  Úkazy  >  Polostínové zatmění Měsíce v noci 14.-15. března 2006

Polostínové zatmění Měsíce v noci 14.-15. března 2006

V noci ze 14. na 15. března nastane zatmění Měsíce. Bude to však polostínové zatmění, kdy Měsíc bude procházet pouze polostínem Země (dráha Měsíce tedy neprochází zemským stínem). Polostínová zatmění patří k nenápadným úkazům a bez pomoci speciálních přístrojů nejsou pozorovatelná, protože pokles jasu Měsíce je nepatrný. Tentokrát se ale Měsíc ve středu zatmění přiblíží těsně ke stínu Země, takže neurčitý okraj plného zemského stínu patrně zřetelně ztmaví okraj Měsíce.


Pokud se tedy na tento "výhodný" případ polostínového zatmění Měsíce chcete podívat, udělejte to kolem maximální fáze zatmění, kdy Měsíc bude nejblíže zemskému stínu. Na pozičním úhlu 208 stupňů, tedy zhruba na "pětce", jestliže si okraj Měsíce představíme jako číselník hodin s "dvanáctkou" obrácenou k severu (nahoře), bude pravděpodobně možné pozorovat ztmavnutí měsíčního úplňku.
Zatmění bude probíhat od 22:23 do 3:12. Maximální fáze, kdy se Měsíc také nejvíce přiblíží k plnému zemskému stínu, nastane 15. března 47,5 minuty po půlnoci.
Abyste mohli lépe porovnat pokles jasu Měsíce "na páté hodině", tedy vpravo dole, bude vhodnější si na pomoc vzít malý dalekohled, třeba triedr. Ztmavnutí části Měsíce lépe porovnáte, budete-li se dívat nejen v maximální fázi, ale i před ní a po ní, abyste mohli porovnávat. Pro lepší pozorování vyhledejte místo s co nejmenším světelným znečištěním, tedy lépe mimo město. Neurčitost ztmavení Měsíce je dána okamžitým stavem zemské atmosféry, především jejím aktuálním znečištěním.

Polostínové zatmění Měsíce 14./15. března je prvním z letošních tří zatmění pozorovatelných z území České republiky.

29. března 2006 u nás nastane částečné zatmění Slunce, při němž v maximální fázi bude zakryta přibližně polovina průměru Slunce. Zatmění bude možné pozorovat od 11:46 do 13:52 tou dobou již platného středoevropského letního času. Tomuto zatmění Slunce, které bude v Africe a v Asii pozorovatelné jako úplné, se bude podrobně věnovat následující tiskové prohlášení České astronomické společnosti a Astronomického ústavu AV ČR.

7. září 2006 ve večerních hodinách nastane částečné zatmění Měsíce. Měsíc sice projde jen okrajem zemského stínu, ale čas zatmění hned zvečera umožní pozorování opravdu všem.

V březnu nás čeká jarní rovnodennost a s tím spojený začátek astronomického jara - nastane 20. března v 19 hodin 25 minut. Den bude trvat stejně dlouho jako noc. Den se bude ale i nadále prodlužovat až do okamžiku letního slunovratu, který nastane 21. června ve 14 hodin 26 minut středoevropského letního času.

V noci ze soboty 25. na neděli 26. března u nás začne platit letní čas, správněji středoevropský letní čas. Hodiny se ve 2 hodiny středoevropského času (SEČ) posunou o hodinu dopředu na 3 hodiny středoevropského letního času (SELČ). Noc tak bude o hodinu kratší. Letní čas skončí v neděli 29. října 2006, tehdy se o třetí hodině SELČ posunou hodiny na druhou hodinu SEČ a noc bude naopak o hodinu delší. Letní čas od roku 1996 začíná poslední březnovou neděli a končí poslední říjnovou neděli. Ke změně u nás dochází ve stejném datu jako ve většině ostatních evropských států.

Tisková zpráva České astronomické společnosti z 13. března 2006




O autorovi

Pavel Suchan

Pavel Suchan

Narodil se v roce 1956 a astronomii se věnuje prakticky od dětství. Dlouhodobě působil na petřínské hvězdárně v Praze jako popularizátor astronomie a zároveň byl aktivním účastníkem meteorických expedic na Hvězdárně v Úpici. V současnosti pracuje na Astronomickém ústavu AV ČR, kde je vedoucím referátu vnějších vztahů a tiskovým mluvčím. V České astronomické společnosti je velmi významnou osobností - je čestným členem, místopředsedou ČAS, tiskovým tajemníkem, předsedou Odborné skupiny pro tmavou oblohu a také zasedá v porotě České astrofotografie měsíce.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc z Malína

Měsíc ve stáří 9,4 dne

Další informace »