Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  8. IBWS - regionální konference o vysokoenergetické astrofyzice

8. IBWS - regionální konference o vysokoenergetické astrofyzice

posteribws2011.jpg
V Karlových Varech dnes začíná již 8. ročník IBWS, což je pracovní setkání odborníků především z oblasti rentgenového výzkumu vesmíru s pomocí družic pozorujících v gama a rentgenovém oboru a návazných pozemních robotických dalekohledů.

IBWS (INTEGRAL/BART Workshop) byl zahájen dnes 26. dubna ve 14 hodin a skončí v pátek 29. dubna ve večerních hodinách.

Letošního ročníku s charakterem regionální konference (ČR/Německo/Rakousko/Polsko/Maďarsko/Slovensko) se zúčastní na 50 účastníků z 9 zemí, mezi nimi několik předních světových odborníků v oboru. Na organizování INTEGRAL/BART Workshop se podílí skupina astrofyziky vysokých energií stelárního oddělení Astronomického ústavu AV ČR.

Na programu semináře je řada referátů z oblastí výzkumu družice INTEGRAL, gama záblesků, stavby Mezinárodní vesmírné rentgenové observatoře (IXO) nebo robotických dalekohledů. V programu je přihlášeno 38 přednášek a 12 psaných prezentací.

Podrobnosti najdete na stránkách semináře http://eos.asu.cas.cz/ibws11/

Převzato z webu Astronomického ústavu AV ČR.




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »