Úvodní strana  >  Články  >  Vzdálený vesmír  >  HST pozoroval objekt, který vybrala veřejnost

HST pozoroval objekt, který vybrala veřejnost

Galaxie Arp 274
Galaxie Arp 274
Během několika měsíců měli lidé jedinečnou příležitost zvolit program Hubblova vesmírného dalekohledu. NASA přišla s projektem, díky kterému mohla veřejnost svým hlasováním rozhodnout, na co se Hubblův dalekohled podívá. Aby tvůrci projektu usnadnili rozhodování a umožnili zapojení široké veřejnosti, zúžili výběr na šest objektů, z nichž každý byl velice zajímavý. Už od prvních dní soutěže jasně vedl šestý objekt a nakonec také vyhrál.

Lidé mohli vyvírat ze tří mlhovin, pak dvou různých galaxií. Zaujal ale objekt číslo 6. Tím objektem byly v jednom zorném poli hned dvě spirální galaxie Arp 274 v souhvězdí Panny. Zajímavé bylo, že právě procházejí vzájemnou srážkou a to asi přilákalo pozornost hlasujících, kterých bylo v celé soutěži 140 000. Hubblův dalekohled tedy během 100 hodin astronomie, které probíhaly od 2. do 5. dubna, neřídili vědci, ale veřejnost. Vesmírný dalekohled snímek úspěšně pořídil a prohlédnout si ho můžete tomto článku.

Hned první analýza obrázku ve vysokém rozlišení ukázala zajímavé a nečekané věci. Na snímku nejsou galaxie jen dvě, ale tři. Navíc se zdá, že se vůbec neovlivňují, že ve skutečnosti jsou od sebe hodně daleko a na oblohu se nám jen náhodou promítají do skoro stejného směru. Možná, že veřejnost je tím částečně zklamána, ale věda se raduje, protože tento případ pěkně dokumentuje, jak novější a o mnoho dokonalejší pozorování může uvést naše chybné předpoklady na pravou míru.

Zdroj: http://youdecide.hubblesite.org




O autorovi

Petr Sobotka

Petr Sobotka

Petr Sobotka je od r. 2014 autorem Meteoru - vědecko-populárního pořadu Českého rozhlasu. 10 let byl zaměstnancem Astronomického ústavu AV ČR v Ondřejově. Je tajemníkem České astronomické společnosti. Je nositelem Kvízovy ceny za popularizaci astronomie 2012. Členem ČAS je od roku 1995.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »