Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Nová kniha: Raketoplány - příběh kosmických korábů
Petr Kubala Vytisknout článek

Nová kniha: Raketoplány - příběh kosmických korábů

Raketoplány – příběh kosmických korábů
Raketoplány – příběh kosmických korábů
Do pomalu končícího příběhu amerických raketoplánů zavede čtenáře nová kniha s názvem "Raketoplány - příběh kosmických korábů," která vyšla koncem listopadu.

Americký raketoplán měl z letů do vesmíru udělat levnou a bezpečnou rutinu. Realita byla ale přesně opačná, raketoplán se stal ekonomickou pohromou a dvě z jeho více než 120 misí skončily tragicky. Přesto se díky němu uskutečnila řada vědeckých experimentů. Z paluby raketoplánu bylo vypuštěno několik sond pro výzkum těles sluneční soustavy, Hubblův kosmický dalekohled aj.

Kniha Raketoplány - příběh kosmických korábů si neklade za cíl zmapovat celou historii raketoplánu, ani zahltit čtenáře velkým množstvím technických údajů. Kniha je určena především těm, kteří se chtějí blíže seznámit s jednou z nejznámějších kosmických lodí. rnÚvod knihy je věnován počátkům kosmonautiky a stručnému pohledu do historie samotných raketoplánů. Čtenář se na dalších stránkách dozví o přípravách raketoplánu a posádky od prvních okamžiků plánování mise na Zemi, přes start, pobyt na oběžné dráze až po přistání. Nechybí ani popis samotného raketoplánu a jeho částí či infrastruktury.

Celobarevná kniha obsahuje velké množství obrázků, kreseb, grafů a přehledných tabulek. Součásti knihy je také plakát raketoplánu ve formátu A2.

Obsah knihy

Kapitola I. - Počátky kosmonautiky
Kapitola II. - Stručný pohled do historie amerických raketoplánů
Kapitola III. - Popis amerického raketoplánu
Kapitola IV. - Flotila amerických raketoplánů
Kapitola V. - Ostatní raketoplány
Kapitola VI. - Infrastruktura
rnKapitola VII. - Z výcviku
Kapitola VIII. - Přípravy na start
Kapitola IX. - Start
rnKapitola X. - Na oběžné dráze
Kapitola XI. - Přistání
Kapitola XII. - Přehled uskutečněných misí raketoplánu
Kapitola XIII. - Nejvýznamnější mise
- Ruský komplex v dohledu
- Vzhůru k planetám
- Všechno musí být jednou poprvé
- Hubblův kosmický dalekohled
- John Glenn se vrací
- Katastrofa raketoplánu Challenger
- Columbia se už nevrátí
Kapitola XIV. - Mezinárodní kosmická stanice
Kapitola XV. - Budoucí mise raketoplánu
Kapitola XVI. - Nástupce se jmenuje Orion
Slovníček nejdůležitějších zkratek

Knihu je možné zakoupit mimo jiné v síti Rodinných knihkupectví (od 24. listopadu), nebo objednat na stránkách nakladatelství.

Název knihy: Raketoplány - příběh kosmických korábů
Autor: Petr Kubala
Nakladatelství: Computer Media
Rok vydání: 2008
ISBN: 978-80-7402-003-2


Odkazy:




O autorovi



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »