Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Kosmický dalekohled Kepler odstartoval
Petr Kubala Vytisknout článek

Kosmický dalekohled Kepler odstartoval

Start rakety Delta II s družicí Kepler
Start rakety Delta II s družicí Kepler
V sobotu 7. března přesně ve 4:49:57,465 našeho času se do vesmíru vydal kosmický dalekohled Kepler. Během nejméně 3,5 let trvající mise bude hledat exoplanety, které jsou podobné Zemi a obíhají okolo svých sluncí v zóně života.

Necelých 10 minut po startu byl Kepler naveden na téměř kruhovou oběžnou dráhu kolem Země. O 43 minut později došlo k restartu motorů druhého stupně nosné rakety Delta II. Zážeh trval více než jednu minutu a nevedl kosmický dalekohled na velmi protáhlou eliptickou dráhu kolem Země.


Praha se teprve pomalu probouzela do sobotního deštivého dne, když se kosmický dalekohled, nesoucí jméno astronoma jenž počátkem 17. století působil v našem hlavním městě, vydal mimo gravitační náruč Země. Motory třetího stupně udělily dalekohledu Kepler potřebný impuls k navedení na heliocentrickou oběžnou dráhu kolem Slunce. Od třetího stupně nosné rakety se Kepler odpojil v 5:54 našeho času. Nyní se kosmické plavidlo postupně vzdaluje od naší planety, aby ji opět dohnal za dlouhých 61 let.

Následující týdny budou věnovány testování přístrojů. Poté začne Kepler sledovat nepřetržitě po dobu nejméně 3,5 let vybraných 100 000 hvězd v souhvězdí Labutě. První výsledky by mohly být známy už koncem letošního roku. Na to hlavní…objev planet podobných Zemi si ale musíme počkat nejméně do konce roku 2012.

Další fotografie na webu NASA.

Odkazy:




O autorovi



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »