Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Prototyp nafukovacího kosmického hotelu na oběžné dráze

Prototyp nafukovacího kosmického hotelu na oběžné dráze

genesis-1.jpg
Dne 12. července 2006 se uskutečnil na ruské raketové základně Jasnyj komerční start rakety Dněpr, která na oběžnou dráhu kolem Země dopravila experimentální modul Genesis 1, vyrobený americkou společností Bigelow Aerospace. A právě podobné levnější nafukovací moduly by mohly v nedaleké budoucnosti otevřít cestu většímu počtu zájemců o pobyt ve vesmíru a přispět tak k rozvoji kosmické turistiky.

Genesis 1 je prototypem budoucích nafukovacích kosmických modulů, které by měly být dopravovány na oběžnou dráhu kolem Země ve složeném stavu. Po vypuštění se nafouknou a rozloží do plánované podoby. Tento první prototyp je 3krát menší než plánované rozměry budoucích nafukovacích kosmických modulů (technologická družice má hmotnost 1360 kg). A právě z takovýchto modulů by se měly v budoucnu sestavovat rozsáhlé kosmické hotely (podobně jako byla postupně sestavována například ruská kosmická stanice MIR).

Třístupňová nosná raketa Dněpr dopravila modul Genesis 1 na téměř kruhovou oběžnou dráhu ve výšce 550 km nad zemským povrchem se sklonem 65° k rovině zemského rovníku. Na palubě modulu Genesis 1 byla umístěna nádrž se stlačeným dusíkem, který byl použit k nafouknutí a rozvinutí zařízení na oběžné dráze. Řídící středisko společnosti Bigelow Aerospace obdrželo potvrzení o úspěšné operaci asi 10 hodin po startu. Následovalo rozvinutí panelů slunečních baterií. Také bylo potvrzeno zahájení činnosti družicového navigačního systému GPS. Díky tomu může řídící centrum přesně sledovat pohyb objektu na oběžné dráze kolem Země.

Stručný popis modulu: Třetinová maketa nafukovacího obytného a laboratorního modulu BA-330 sestává z tuhé vnitřní kostry, pevných polosférických den a nafukovacího válcového pláště. Ten je tvořen mnohavrstvou plastovou konstrukcí vyrobenou mj. z kavlarové a vectranové folie, o celkové délce 4,6 m a vzletovém průměru 1,2 m, který se po nafouknutí zvětšil na 1,9 m. Je vybavena výklopnými panely fotovoltaických baterií, zásobujícími palubní síť pracující se stejnosměrným napětím 26 V.

Uvnitř modulu Genesis 1 i na jeho vnějším povrchu je rozmístěno 13 kamer, které budou nepřetržitě sledovat chování jednotlivých částí modulu po dobu jeho existence na oběžné dráze. Další přístroje sledují tlak a teplotu vnitřní atmosféry. Životnost modulu se odhaduje na 3,5 až 7 roků. Tato doba bude záviset na mnoha parametrech, mj. na stavu samotného modulu, a také na procesech, které probíhají v horních vrstvách zemské atmosféry (zdejší podmínky jsou silně ovlivňovány projevy sluneční činnosti, která bude v následujících letech narůstat).

Jestliže výsledky letu Genesis 1 v prvních dvou měsících pobytu na oběžné dráze budou povzbuzující, potom společnost Bigelow Aerospace koncem tohoto roku (eventuelně počátkem roku 2007) vypustí podstatně složitější modul Genesis 2 se zásobníkem pracovního plynu nové konstrukce a se zdokonalenou elektronikou. Další moduly by poté mohly být vypouštěny od konce roku 2008.

Společnost plánuje v budoucnu využití obdobných nafukovacích modulů k vybudování kosmického hotelu pro solventní turisty. Orientační termín zahájení provozu zřejmě prvního komerčního hotelu na oběžné dráze kolem Země je kolem roku 2015.

nautilus-space.jpg

Na základě průběhu zkoušek bude vyvinut konečný velkorozměrový modul BA-330, jehož hmotnost by se mohla pohybovat mezi 20 až 23 tunami. Plně nafouknutý bude mít délku 13,7 m, průměr 6,7 m a využitelný objem 330 krychlových metrů (odtud jeho označení). Spojením několika modulů v jeden celek by na oběžné dráze kolem Země mohl vyrůst "několikapatrový" kosmický hotel. Dopravním prostředkem turistů by se mohly stát ruské kosmické lodě Sojuz.

Několik základních dat o místě startu: Raketová základna Dombarovské divize strategických raket Strategických raketových vojsk RF, vyzbrojené mezikontinentálními raketami typu R-36M-2 Topol, umístěnými v podzemních šachtách, se nachází se v oblasti táhnoucí se od města Dombarovskij v Orenburské oblasti na východ a sever, podle kterého je někdy též označována. Hlavní sídlo divize, ustavené v roce 1964, se nachází východně od města Jasnyj. Po roce 2000 byla raketová základna upravena tak, aby odtud mohly být vypouštěny konverzní nosné rakety typu Dněpr a od roku 2006 je využívána komerčně firmou Kosmotras. První kosmický start z podzemního sila se uskutečnil 12. 7. 2006.

Zdroj: spacenews.ru, spacecom, bigelowaerospace a space.40
Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí




O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »