Úvodní strana  >  Články  >  Světelné znečištění  >  Vernisáž výstavy o světelném znečištění v Sobotišti

Vernisáž výstavy o světelném znečištění v Sobotišti

Model ulice - rozsvícená správná světla svítí jen dolu
Model ulice - rozsvícená správná světla svítí jen dolu
Dne 8. března se na Slovensku v kulturním domě v Sobotišti konala v rámci Mezinárodního roku astronomie vernisáž výstavy o světelném znečištění. Akce byla společným dílem Slovenského zväzu astronómov amatérov (SZAA), Slovenské astronomické spoločnosti (SAS) a České astronomické společnosti (ČAS). O výstavu je velký zájem a zahájila putování po celém Slovensku.

Výstavní plakát o světelném znečištění (Západočeská pobočka ČAS)
Výstavní plakát o světelném znečištění (Západočeská pobočka ČAS)
Výstavu tvoří 7 českých plakátů, které vytvořila Západočeská pobočka ČAS a 3 nové plakáty SZAA a SAS. Ty vytvořil (samozřejmě ve slovenštině) Ing. Pavol Ďuriš. Součástí výstavy jsou také fotografie špatného i dobrého osvětlení a především model ulice osazený dobrými a špatnými lampami. Obě skupiny lamp se dají samostatně rozsvěcet i zhasínat a návštěvníkům mají názorně ukázat rozdíl mezi pouličním osvětlením, které svítí jen tam, kam má a tím, které zbytečně svítí na nebe. Autory modelu jsou Igor Jankových a Bc. Zuzana Fischerová, předsedkyně SZAA, která vernisáží provázela.



Model ulice - rozsvícená špatná světla oslňují a svítí do nebe
Model ulice - rozsvícená špatná světla oslňují a svítí do nebe
Z České astronomické společnosti se vernisáže zúčastnili předsedkyně RNDr. Eva Marková, CSc., místopředseda Společnosti pro meziplanetární hmotu Ivo Míček, tajemník ČAS Bc. Petr Sobotka a tiskový tajemník Pavel Suchan. Ten zároveň jako předseda Skupiny pro temné nebe pronesl přednášku jak jinak, než na téma světelného znečištění. Přednáška vyvolala delší diskuzi, ve které zazněly zajímavé podněty. Přítomné astronomy jistě potěšila reakce starostky Sobotiště Ing. Dany Černekové, že starostům v tomto směru chybí osvěta, jinak by osvětlení ulic měst a obcí mělo mnohem lepší úroveň.



Předsedkyně ČAS E. Marková blahopřeje oslavenci L. Košinárovi
Předsedkyně ČAS E. Marková blahopřeje oslavenci L. Košinárovi
Akce byla spojená s oslavou 80. narozenin Mgr. Ladislava Košinára, čestného člena SZAA a SAS a zakladatele hvězdárny v Sobotišti. Gratulanti se sjeli z celého Slovenska a na radnici popřáli vše nejlepší také zástupci obce. Největším darem pro oslavence bylo jistě osvědčení o planetce "(16869) Kosinar", kterou jeho jménem pojmenovala Mezinárodní astronomická unie.



Pavel Suchan přednáší o světelném znečištění
Pavel Suchan přednáší o světelném znečištění
Vernisáž i oslava proběhly v důstojné a zároveň přátelské atmosféře a ukázaly, že spolupráce na poli astronomie nezná hranic. Nezbývá než popřát výstavě úspěšně putování po Slovensku v naději, že se veřejnosti po jejím shlédnutí "rozsvítí" - nebo raději potemní :-).






16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »