Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Záznam online přenosu výstupu opravářů z paluby ISS
Vít Straka Vytisknout článek

Záznam online přenosu výstupu opravářů z paluby ISS

eva21.jpg
Po několika odkladech provedli 7. srpna členové dlouhodobé posádky stanice ISS Douglas Wheelock a Tracy Caldwell-Dysonová mimořádný kosmický výstup, při kterém měli vyměnit pumpu chladícího systému, jež selhala zhruba týden předtím. Dvojice to však kvůli problémům s odpojováním staré nádrže nestihla. Výstup začal ve 13:19 SELČ a trval více než 8 hodin. Přenos zde začal ve 12:30.


Video je ke stažení zde.

20:57 Náš přenos tímto končí, děkujeme za pozornost. Informace o dalším postupu v řešení tohoto problému přineseme zítra.

20:54

Kolegové očekávají před přechodovou komorou návrat Douglase a Tracy
Kolegové očekávají před přechodovou komorou návrat Douglase a Tracy
Douglas a Tracy jsou už zpět v přechodové komoře a přepojují své skafandry na napájení ze systémů stanice. Ještě než uzavřou poklop ven a začnou s natlakováváním komory, čímž vycházka za zhruba 30 minut oficiálně skončí, musí oba pro každý případ provést dekontaminační kroky, protože byli pravděpodobně zasaženi unikajícím čpavkem.
Týmy v Houstonu zatím již pracují na plánech pro druhý výstup, jež je v plánu ve středu 11. srpna.

20:41 Konečná bilance dnešního výstupu není taková, jaká měla být. Dvojice dnes měla minimálně odpojit a vyměnit starou nádrž za novou, čím více připojení by poté udělala na nové nádrži, tím lépe. Kvůli problémům s odpojováním čpavkových hadic a následným únikem čpavku, který se nakonec podařilo zastavit, se však Douglas a Tracy vůbec nedostali k tomu, aby odmontovali starou nádrž z jejího místa. Nyní už oba míří zpět do přechodové komory. Stále ještě jsme často svědky toho, že vše nezáleží jen na přípravě ale i na štěstí.

20:17 Výstup se chýlí ke konci, dvojice uklízí výbavu a chystá se k návratu do přechodové komory modulu Quest. Tam je ještě čekají bezpečnostní procedury aby se ujistili, že s sebou nepřinesou čpavek do prostor stanice.

19:52 Vypadá to, že únik čpavku byl zastaven. Dvojice ale stejně bude muset před návratem do stanice projít inspekcí, zda nebyly jejich skafandry čpavkem zasaženy, a případnou dekontaminační procedurou. Tým v Houstonu se chystá ukončit vycházku, Douglas a Tracy už dnes mnoho práce nestihnou.

19:29 Douglasovi se podařilo uvolnit zaseknutý ventil a je připraven odpojit poslední čpavkovou hadici M3. Po použití speciálního nářadí a několika hodinách nakonec uspěl. Čeká na povolení z řídícího střediska. Z hadičky totiž uniklo poměrně velké množství čpavku.

19:15

Wheelock pracuje na umíněné spojce
Wheelock pracuje na umíněné spojce
Poměrně snadno se Douglasovi podařilo od staré nádrže odpojit třetí ze čtyř čpavkových hadic. Už zbývá pouze spojka M3, která mu dala tolik (zatím zbytečné) práce. Nyní ji zkouší uvolnit znova.

19:11 V Houstonu stále probíhají diskuze, co se ještě dnes stihne i přes obrovské zdržení, způsobené zaseklým ventilem jedné ze čtyř amoniakových hadic. K samotné výměně nádrže, jež byla dnes v plánu, už celkem určitě nedojde. Snad budou podniknuty aspoň přípravy na odstranění staré nádrže.

18:58 Dva čpavkové kabely už byly od pumpy úspěšně odpojeny a zapojeny do boxu, který má za úkol udržet tlak v chladícím systému stabilní během výměny pumpy. Zbylé dva kabely zůstávají připojené k pumpě. Jeden, který se odpojit nepodařilo a jeden, ke kterému se dvojice ještě nedostala. Od začátku výstupu už uplynulo více než 5 a půl hodiny, pomalu ale jistě se blížíme k plánované sedmihodinové hranici. Je jasné, že všechny dnešní plánované úkoly se dnes nestihnou.

18:40 Douglas s předchozí hadicí neoslavil úspěch a tak bylo rozhodnuto přeskočit na další. Tu před malou chvílí úspěšně odpojil. Řídící středisko zhodnocuje, co dvojice ještě stihne ve zbývajícím čase.

18:16 Dysonová a Wheelock se kvůli zaseklé spojce dostávají do čím dál většího zpoždění. Navíc budou pravděpodobně ještě potřebovat ušetřit nějaký čas na dekontaminační procedury, protože byl dříve pozorován únik čpavku.

18:03 Douglas Wheelock dostává rady od astronauta Davida Wolfa v řídícím středisku. Stále se mu totiž nepodařilo uvolnit druhou čpavkovou spojku. Držme mu palce!

17:52 Wheelock momentálně bojuje s druhou čpavkovou hadicí ze čtyř, jejíž konektor se mu stále nedaří otevřít. To je nutné k jejímu odpojení od pumpy.

17:25 Před chvílí došlo k úniku malého množství čpavku ze spojovacích hadic, únik byl záhy zastaven. Astronauti dostali povolení pokračovat s odpojováním hadiček.

17:12

Čpavkové kabely vedoucí do pumpy
Čpavkové kabely vedoucí do pumpy
Douglas Wheelock úspěšně odpojil první ze čtyř hadic, vedoucích čpavek do staré pumpy.

16:57 Douglas uzavřel ventil u prvního čpavkového kabelu a chystá se jej odpojit od staré nádrže.

16:23 Douglas je připevněný nástavcem na chodidla ke konci robotické paže, Tracy k vozítku systému CETA. Tento "vláček" jezdí podél hřbetu stanice a umožňuje dopravu členů posádky a nákladů. Právě instalují kabel, který udrží tlak v amoniakovém systému stabilní během výměny pumpy. Stanice je aktuálně opět mimo dosah satelitů TDRS a tedy i pozemních stanic, takže nemáme živé záběry.

16:08 Douglas se právě pouští do odpojování čpavkových průtokových kabelů ze staré pumpy. Včera řídící středisko na dálku provedlo vypuštění zbytků čpavku z pumpy ale nedá se vyloučit, že ve spojkách ještě nějaký zůstal. Kdyby zasáhl Douglasův skafandr, musel by před návratem do stanice projít dekontaminací, aby se čpavek nedostal do uzavřeného prostředí stanice. Proceduru odpojování můžeme sledovat na TV NASA z kamery na Douglasově přilbě.

15:46 Shannon Walkerová prověřuje staniční robotickou paži, jejíž konec za chvíli obsadí Douglas Wheelock a přijde čas odstranit z povrchu stanice vadnou pumpu. Walkerová bude staniční manipulátor, vyrobený v Kanadě, řídit zevnitř stanice, z laboratoře Destiny.

15:33 Oba astronauti připravují zadržovací nástavce pro svá chodidla, které jim poskytnou pevnou základnu pro nadcházející manipulování se starou pumpou. Tracy instaluje svůj nástavec na povrchu stanice, Douglas na konec robotické paže.

15:08 Wheelock před malou chvílí dokončil odstraňování navíjecích zařízení SPD na čpavkových kabelech, vedoucích do staré pumpy. Jde o přípravu na odpojení a odstranění celé pumpy.

15:03

Řídící středisko v Houstonu sleduje výstup
Řídící středisko v Houstonu sleduje výstup
Stanice ISS byla chvíli mimo dosah pozemních sledovacích stanic, umožňujících prostřednictvím satelitů TDRS vysokorychlostní datový přenos přes systém Ku-Band. Kvůli tomu jsme neměli živé záběry z výstupu a na NASA TV jsme mohli vidět pouze sál řídícího střediska v Houstonu. Směnu vede letová ředitelka Courtenay McMillanová, křeslo spojaře po její pravici obsadil astronaut Richard Arnold, který se vloni účastnil mise STS-119, při níž absolvoval dva kosmické výstupy. Vedle něj sedí kanadský astronaut Chris Hadfield, radící Shannon Walkerové, která bude dnes ovládat staniční robotický manipulátor. Nyní už jsou živé záběry z ISS zpět.
Na záběrech z kamer na přilbách astronautů můžeme v pravém dolním rohu rozeznat čísla 19 a 20. Kamera Douglase Wheelocka má číslo 19, Tracy Caldwell-Dysonové patří dvacítka.

14:44 Wheelock a Dysonová připravují starou pumpu na odstranění z povrchu stanice. Nejkritičtějším úkonem bude odpojování hadic, kterými proudil čpavek. Kdyby zbytky čpavku zasáhly jejich skafandry, museli by před návratem do stanice projít dekontaminační procedurou. V současné chvíli jde vše dobře, Wheelock je asi 10-15 minut vpředu před časovým plánem, Dysonová zhruba 5 minut pozadu.

14:15

Dvojice pracuje u vadné pumpy
Dvojice pracuje u vadné pumpy
"Budu venku a budu to prožívat, mezi mnou a strukturou (stanice) nebude nic než má helma a pod námi bude ubíhat Země. Nevím, jestli mi to vezme dech nebo mě to omámí ale opravdu se těším, až to uvidím a zažiju to." Takto se vyjádřila Tracy Caldwell-Dysonová v předletovém rozhovoru pro NASA o pocitech ze své první kosmické vycházky. Asi by ji v té době nenapadlo, za jakých okolností ji dnes absolvuje. Douglas Wheelock je dnes v otevřeném prostoru již počtvrté, tří výstupů se účastnil jako člen posádky raketoplánu Discovery v roce 2007.
Nyní Wheelock pracuje uvnitř segmentu S1, kde uvolňuje spony, držící kabely, které vedou čpavek do a ze staré pumpy. Tracy se k němu právě připojuje.

13:58 Wheelock již pracuje u vadné pumpy, právě před další prací dokončil kontrolu stavu svých rukavic. Caldwell-Dysonová je ještě u přechodové komory a připravuje vybavení.

13:39 Na TV NASA již můžeme vidět záběry Douglase Wheelocka, jak se chystá nainstalovat na staniční robotickou paži přenosný nástavec, který mu pomůže připevnit svá chodidla na konec manipulátoru. Zde stráví Wheelock velkou část dnešního výstupu, bude se pohybovat společně s manipulátorem na různá místa, což mu umožní větší stabilitu a flexibilnost při práci.

Výstup oficiálně začal ve 13:19, když oba astronauti přepnuli skafandry na vlastní baterie. Poklop přechodové komory otevřeli již předtím, takže nyní ji mohou opustit.

13:12 Dnešní výstup je trochu výjimečný v rychlosti, v jaké byl připraven. Procedury vznikaly v posledních několika dnech v bazénu, určeném pro tréninky na kosmické výstupy, který se nachází v Houstonu. Aktéři dnešního výstupu neměli možnost si tyto procedury vyzkoušet a přitom půjde o poměrně komplikovanou a náročnou práci. Je totiž nutné pumpu chladícího systému vyměnit co nejdříve, protože kdyby selhala i druhá ze dvou, situace by byla opravdu kritická. Členové dlouhodobých posádek jsou však před startem trénováni na několik možných kosmických výstupů za účelem odstranění vážných závad a konkrétně práci s pumpou chladícího systému si oba astronauti preventivně vyzkoušeli před začátkem své mise.

13:06 Lehké zpoždění v přípravách způsobily problémy s komunikačním zařízením ve skafandru Caldwell-Dysonové. Výstup by měl začít každou chvíli.

12:58 Cílem dnešního výstupu je vyměnit pumpu chladícího systému, která selhala minulý víkend (viz článek). Celkem jsou na splnění tohoto úkolu potřeba dva výstupy, ten druhý je momentálně v plánu ve středu. Dnes astronauti odstraní z nosníkové konstrukce stanice starou pumpu a umístí sem novou, při středečním výstupu by měli novou pumpu propojit s potřebnými systémy a zprovoznit.

12:45 Posádka ISS dostala povolení k vypuštění vzduchu z přechodové komory modulu Quest. To mimo jiné znamená, že je vše připraveno a týmy na Zemi ani astronauti se nepotýkají s žádnými problémy.

12:41 Shannon Walkerová právě potvrdila uzavření poklopu do přechodové komory, ve které zůstala už jen dvojice Wheelock-Dysonová.

12:36 Kolegové Shannon Walkerová a Fjodor Jurčichin pomáhají v přechodové komoře Wheelockovi a Dysonové s přípravami jejich skafandrů na výstup. Přípravy jsou trochu ve zpoždění, takže je možné, že i výstup začne trochu později.

12:30 Hezké sobotní poledne a dobrou chuť, pokud právě obědváte. Začíná náš přenos dnešního kosmického výstupu, který je prvním ze dvou potřebných k výměně pumpy chladícího systému.

Zdroje a doporučené odkazy:

Video převzato z youtube.com.




O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »