Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Premiéra Falconu Heavy byla úspěšná – PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZOVÁNO
Vít Straka Vytisknout článek

Premiéra Falconu Heavy byla úspěšná – PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZOVÁNO

Falcon Heavy na startovací rampě na Floridě
Autor: Flickr SpaceX

„Budu rád, když se raketa dostane dostatečně daleko od vypouštěcí rampy, aby ji neponičila případnou explozí,“ krotil v loňském roce nadšení z nejsilnější rakety světa aktuálně v provozu Elon Musk. SpaceX však určitě nic nepodcenila. Těžký nosič předvedl perfektní práci a vystoupal až na meziplanetární dráhu v úterý 6. února 2018 ve 21:45 SEČ. 

Čtvrtek 8. února, 13:00 SEČ

Tesla se vzdaluje od Země Autor: Instagram Elona Muska
Tesla se vzdaluje od Země
Autor: Instagram Elona Muska
Aktualizace zakončíme stylově posledním záběrem, zaslaným z elektromobilu Tesla po opuštění zemské orbity, palubní baterie byly (bohužel) nabity jen na 12 hodin provozu a Tesla nenese například solární panely pro jejich doplnění. 

Kabriolet míří do nejvzdálenějšího bodu své dráhy okolo Slunce, který se nachází v pásu asteroidů za orbitou Marsu. Meziplanetárním prostorem bude tento suvenýr kroužit možná i po miliony let. 

19:45

Přistávací loď očekává raketový stupeň. Nedočká se ... Autor: SpaceX
Přistávací loď očekává raketový stupeň. Nedočká se ...
Autor: SpaceX
Dle webu Spaceflightnow.com centrální stupeň Falconu Heavy havaroval a byl zničen při rychlém dopadu do oceánu poté, co mu předčasně došly látky pro zážeh motorů. Stalo se tak nedaleko záchranné lodi Of Course I Still Love You, umístěné asi 340 kilometrů od kosmodromu, její palubu pokryly trosky stupně. Zbylé dva boostery, tvořící první stupeň rakety, chvilku předtím hladce dosedly na floridské pevnině. 

Jde o jedinou kaňku na jinak úspěšné testovací misi Falconu Heavy. 

12:20

Elon Musk dnes nad ránem našeho času na svém Twitteru potvrdil úspěšný třetí a poslední zážeh horního stupně Falconu Heavy, který proběhl necelých 7 hodin po startu ze Země a poslal červený elektromobil s figurínou Starman na meziplanetární dráhu, jež se může protáhnout až do pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. 

Ještě před manévrem SpaceX bohužel ukončila živý videopřenos z automobilu. 

1:30

Dostupný videozáznam všeho, co se včera událo (© CBS News)

 

Středa 7. února, 0:25 SEČ

Dle kusých informací přistání zbrusu nového centrálního stupně Falconu Heavy na loď Of Course I Still Love You nedopadlo dobře a stroj již nebude schopen opakovaného použití. Počkejme si ale na více detailů. 

23:30

Další pohled na kabriolet s figurínou ve skafandru nad Zemí, dole je Austrálie Autor: spaceflightnow.com
Další pohled na kabriolet s figurínou ve skafandru nad Zemí, dole je Austrálie
Autor: spaceflightnow.com
Druhý zážeh horního stupně proběhl 28 minut po startu a byl úspěšný - zvedl nejvyšší bod zemské orbity do výšky 7 000 kilometrů. Po pěti hodinách, během nichž bude stupeň demonstrovat možnosti dopravy na geostacionární orbitu vojenskému letectvu, přijde třetí a poslední zážeh, kterým bude vyslána červená Tesla do meziplanetárního prostoru, kde bude "pendlovat" mezi Zemí a Marsem po miliony let. 

22:00

Záběr na elektromobil Tesla na parkovací orbitě Autor: SpaceX
Záběr na elektromobil Tesla na parkovací orbitě
Autor: SpaceX
Oznamujeme fenomenální výsledek testovacího letu Falconu Heavy!! Start proběhl dle plánu ve 21:45 SEČ. Centrální stupeň rakety měl dle záběrů trochu práce zkorigovat impuls, vzniklý oddělením bočních boosterů, samozřejmě to ale zvládnul. Oba boční stupně krásně současně přistály kousek od sebe na mysu Canaveral asi 8 a půl minuty po startu. Nyní není zcela jasné, jak dopadl centrální stupeň při přistávání na bárku v moři, jelikož horkými plyny z trysek zřejmě vyřadil datový tok záběrů a informací, pravděpodobně ale dosednutí rovněž zvládnul. Horní stupeň s vakuovým motorem a červeným kabrioletem je na správné parkovací dráze okolo Země a necelou půlhodinu po startu jej čeká další zážeh a vystoupání na vyšší parkovací dráhu.

Vyšlo to, sny se plní! Nezbývá, než pogratulovat Elonu Muskovi a vůbec celé SpaceX! Nyní provozují v současné době nejsilnější kosmický nosič světa a úctu si zaslouží všichni do projektu zapojení. 

21:40

Sluncem ozářený Falcon Heavy je částečně zahalen do bílých výparů kyslíku z nádrží, za pět minut letí! Už to nevypadá na odklad! 

21:25

SpaceX začíná své internetové vysílání premiérového startu těžkotonážního nosiče. Nejsou hlášeny žádné technické potíže, 20 minut zbývá. 

21:05

T - 40 minut a odpočítáváme. Do tří boosterů prvního stupně již proudí i kapalný kyslík podchlazený na teplotu mínus 206 °C, opět za několik minut začne plnit rovněž nádrž na horním stupni. Blížíme se ke startu. 

20:20

Zdá se, že SpaceX to myslí vážně se startem ke konci dnešního okna ve 21:45. Tankování prvního stupně pročištěným kerosinem začalo, o několik minut později začne proudit i do stupně horního. Od počátku tankování jsou předstartovní přípravy v rukou počítačů na palubě Falconu Heavy i pozemních. 

19:50

Nový čas startu: 21:45 SEČ. Tým SpaceX nadále monitoruje rychlost větru ve vyšších vrstvách atmosféry, nejsou hlášeny potíže s raketou či vypouštěcím komplexem. 

18:55

Aktuálně platný čas startu je "ne dříve než" 21:05 SEČ, okno se zavírá ve 22:00. Dnes už to přestává vypadat reálně. Zítřejší startovní okno by se mělo otevírat opět v 19:30 našeho času a meteorologové hlásí šanci 70 na 30 pro start. 
Čekání si nicméně můžeme ukrátit alespoň animací premiérové mise. 

Zdroj: SpaceX

 

18:35

Odklady se začínají množit: nyní poletíme nejdříve ve 20:50 SEČ, starosti dělá SpaceX opět silný vítr ve větších výškách. Vojenské letectvo vypouští meteorologické balony pro jeho měření. 

18:00

Start přeplánován na 20:20 SEČ, údajně kvůli čekání na zklidnění větrů ve větších výškách. Doufejme, že odkladů nebude více. Startovní okno se pro dnešek zavírá ve 22:00 našeho času. 
Elon Musk kdysi pronesl přirovnání, že kosmický nosič, startující v silném větru, může zakusit ve své rychlosti namáhání, jako by do něj někdo silně tloukl kladivem. SpaceX něco takového nemůže potřebovat u tří vedle sebe hořících raketových stupňů, jejichž vzájemné interakce se obává už tak. 

Úterý 6. února, 13:30 SEČ

Pokud se nevyskytnou nějaké nečekané potíže, Falcon Heavy poletí možná již za šest hodin, v okně mezi 19:30 a 22:00 našeho času, počasí stále slibuje 80procentní možnost startovat. Tankování paliva do nádrží by mělo začít kolem 18:20. 

Elon Musk (vpravo) a Eric Berger poblíž Falconu Heavy den před startem Autor: NASASpaceFlight.com
Elon Musk (vpravo) a Eric Berger poblíž Falconu Heavy den před startem
Autor: NASASpaceFlight.com
„Srdce mi říká, že uspějeme na 67 procent, v hlavě se to ale blíží možnosti 50 na 50,“ řekl včera Elon Musk novináři Ericu Bergerovi při výhledu na raketu Falcon Heavy, která byla převezena na startovní rampu před pondělním úsvitem místního času na floridském „kosmickém břehu“. 

Na další otázky médií odpovídal zakladatel SpaceX při včerejší telekonferenci. Prozradil například, že horní stupeň Falconu Heavy čeká před navedením červené Tesly na heliocentrickou orbitu přibližně šestihodinový let po parkovací dráze kolem Země kvůli simulaci vysazení nákladu přímo na geostacionární dráze pro vojenské letectvo. Důležitá demonstrace pro zákazníka ovšem přináší riziko, že pokud by se z jakéhokoliv důvodu nepovedlo restartovat motor horního stupně, elektromobil skončí jen na nízké orbitě, ze které zanedlouho shoří v atmosféře. Jestli ale vše klapne a Tesla se vydá do meziplanetárního prostoru, máme se těšit na extra záběry ze tří kamer na její palubě. 

Elon Musk (bohužel) odmítl certifikaci Falconu Heavy pro pilotované expedice, protože z jeho pohledu docela solidně běží vývoj ještě mnohem silnějšího nosiče BFR (Big Falcon Rocket), využitelného pro lety k Marsu (stavba prvního testovacího exempláře má začít letos, první start 2022), tím tedy zřejmě padá oblet Měsíce turisty v lodi Dragon, zveřejněný před rokem. 

Současně podnikatel a konstruktér potvrdil svá slova z loňského léta: „Havárie Falconu Heavy by nás ohromně zbrzdila ale stejně bychom se mnohé naučili. Budu považovat za vítězství, když se úspěšně zvedne z rampy.“ V opačném případě by opravy poničené rampy mohly trvat až jeden rok. 

Na druhé straně je SpaceX ochotna zkusit znásobit počet raketových stupňů ve svazku prvního stupně a vytvořit tak Falcon Super Heavy. Ovšem nepředbíhejme, vzájemná interakce hořících raketových stupňů vedle sebe (přenos vibrací, šokových vln atd.) je právě něco, čeho se firma bojí a co ukáže jedině reálný start za šest hodin. 
Falcon Heavy bude mít samozřejmě možnost letět i v dalších dnech, zde už se ale malinko zhoršuje předpověď počasí vzhledem k přechodu frontálního systému nad kosmodromem. 

Pondělí 5. února, 12:30 SEČ

Pohled na motory prvního stupně Falconu Heavy v montážní hale, celkový průměr činí 12 metrů Autor: Facebook SpaceX
Pohled na motory prvního stupně Falconu Heavy v montážní hale, celkový průměr činí 12 metrů
Autor: Facebook SpaceX
Projekt silné rakety Falcon Heavy, násobící možnosti a kapacity Falconu 9, Elon Musk představil poprvé v roce 2011 s plánovaným datem nasazení do letového provozu roku 2013. Že Falcon Heavy nakonec sklouznul o plných pět let je souhrou více faktorů. Jeho vývoj bohužel nikdy nepředstavoval pro firmu SpaceX prioritu číslo 1: více záleželo na vypouštění a vylepšování „klasických“ raket Falcon 9, které přeci jen přinášejí Muskově firmě peněžní zisk za vynášení nákladů do vesmíru, jejich provoz byl navíc v letech 2015 a 16 přerušen vždy na několik měsíců fatálními haváriemi za letu či na startovní rampě, šlo o selhání technologií, z nichž nyní vychází i Falcon Heavy, takže bylo nutné vyšetřování a protiopatření. Pak tu byl samozřejmě Dragon, zásobování vesmírné stanice a vývoj jeho pilotované verze, vše v rámci státních kontraktů za miliardy dolarů. Za druhé: sám Elon Musk loni v létě přiznal, že on a jeho společníci si původně stavbu obřího nosiče představovali příliš jednoduše, spojí dohromady tři první stupně a Falcon 9 bude rázem mnohem silnější. Vývojové testování je ovšem přesvědčilo o pravém opaku. Když spojíme vedle sebe tři první stupně, zapomeňme na zkušenosti s Falconem 9: místo něj nastoupí úplně nový „organismus“ s úplně novou fyzikou, aerodynamickým chováním, vibračním prostředím a tak dále. Vývoj Falconu Heavy byl tudíž mnohem tvrdším oříškem, než se na první pohled i zkušeným konstruktérům od Elona Muska zdálo. 

Ještě na podzim 2017 spousta fanoušků kosmonautiky doufala, že Falcon Heavy se odlepí od Země před koncem roku, jak naznačovala i SpaceX. Mezi svátky přišel alespoň malý dárek: 28. prosince raketa poprvé opustila montážní hangár a vyrazila na rampu 39A v Kennedyho kosmickém středisku za účelem tzv. „fit check“, což je praktický test jejího propojení se systémy vypouštěcího komplexu. Ten trval jen řádově hodiny a v noci se Falcon Heavy vrátil do montážní haly. Po Novém roce dostal přednost start utajené mise Zuma (stále o ní nebyly zveřejněny bližší údaje a asi k tomu ani nedojde), záhy po něm se pozornost soukromé společnosti vrátila k Falconu Heavy a 11. ledna proběhlo první natankování nádrží kerosinem a podchlazeným kapalným kyslíkem na půdě vypouštěcí rampy. Zde se ale SpaceX „zasekla“ a bez oficiálního vysvětlení tankování v příštích týdnech několikrát zopakovala, podle vyjádření pracovníků Kennedyho kosmodromu narazili technici na nečekanou reakci materiálu tří raketových stupňů vedle sebe na naplnění nádrží kyslíkem o teplotě pod -200 °C. 

Počátek statického zážehu Falconu Heavy 24. ledna 2018 Autor: NASASpaceFlight.com
Počátek statického zážehu Falconu Heavy 24. ledna 2018
Autor: NASASpaceFlight.com
Zlom přinesla středa 24. ledna, kdy krátce po poledni místního času na floridském pobřeží poprvé v historii ožilo 27 motorů Merlin 1D, pohánějících první stupeň Falconu Heavy, ke statickému zážehu; ten trval plných 12 sekund oproti 3 až 7 vteřinám v případě příprav na komerční starty Falconu 9, pohonné jednotky byly aktivovány v milisekundových intervalech po dvojicích, aby byl zmírněn nárazový šok na raketu i startovní rampu, neozbrojenému oku se však zdál jejich zážeh současný. Statický zážeh byl podle všeho úspěšný, protože SpaceX po vyhodnocení dat nenaplánovala jeho zopakování, jak původně avizovala, ale rovnou premiérový start. Po zážehu byla raketa převezena do hangáru pro poslední testy a přípravné práce, absolvovala jej ovšem v plné podobě s aerodynamickým krytem na špici. 

Tesla s "řidičem" na adaptéru pro připojení nákladu k hornímu stupni Autor: pbs.twimg.com/media
Tesla s "řidičem" na adaptéru pro připojení nákladu k hornímu stupni
Autor: pbs.twimg.com/media
Premiérový start bude čistě testem, ověřením letových vlastností nového těžkého nosiče. Nutnost v praxi otestovat kryt nákladu kvůli budoucím misím přinesla Elonu Muskovi jedinečnou možnost vynést nejsilnější raketou do vesmíru co se mu zachce namísto hmotnostního balastu (na prvních raketách Saturn startovaly barely s vodou), čehož snílek a inovátor patřičně využil: první Falcon Heavy vynese na oběžnou dráhu kolem Slunce červený kabriolet z Muskovy produkce elektromobilů Tesla Roadster s figurínou ve skafandru na sedadle řidiče. Automobil bude na své dráze dosahovat vzdálenosti Marsu od Slunce (cca 220 milionů km), trajektorie je naplánována ale tak, aby se s Rudou planetou nikdy nesrazil. Elon Musk se těší, že jeho auto bude létat vesmírem po miliony let. 

Svými parametry bude Falcon Heavy až do nasazení nosiče SLS (Space Launch System) v roce 2019 či spíše 20 nejsilnější raketou světa aktuálně v provozu a to jak tahem motorů prvního stupně (skoro 2 300 tun, trumfne evropskou Ariane 5 s asi 1 450 tunami a bude nejsilnější od dob raketoplánů), tak kapacitou vynášeného nákladu (s dosažitelnými 64 tunami na nízkou orbitu bez záchrany raketových stupňů trumfne americkou Delta 4 Heavy s 29 tunami a to za asi třetinovou cenu za start). Na výšku bude Falcon Heavy měřit 70 metrů, jeho první stupeň má průměr 12 metrů a po natankování palivem dosáhne sestava hmotnosti kolem 1 400 tun. 

Při premiérovém letu se počítá s návratem všech tří elementů prvního stupně. Dva boční motory již letěly jako první stupně Falconů 9 v roce 2016 a nyní mají přistát na půdě mysu Canaveral, jen několik kilometrů od místa startu. Centrální stupeň je nově vyrobený a posílený, bude hořet o něco déle a po vykonání své práce přistane na lodi Of Course I Still Love You ve vodách Atlantiku, Falcon Heavy zamíří po startu prakticky přesně východním směrem z Floridy. Horní stupeň rakety čeká několik zážehů, aby pomohl červenému autu o hmotnosti přes jednu tunu překonat zemskou gravitaci a dosáhnout únikové rychlosti přes 11 km/s. Na vypuštění auta dostala SpaceX licenci od Federálního leteckého úřadu USA, půjde samozřejmě také o promyšlenou reklamu na elektromobily Tesla, jejichž výroba je jedním z Muskových projektů. 

Jestli napoprvé všechno klapne, čekají letos Falcon Heavy ještě dva další starty tentokrát už operační, s placenými náklady od zákazníků. Poprvé půjde o telekomunikační družici Saudské Arábie, při druhém startu o vícero satelitů pro vědce a vojenské letectvo USA. 

Tak si držme klobouky! Falcon Heavy má letět už v úterý 6. února v 19:30 našeho času, na počátku tříhodinového okna, které je možné následující dny zopakovat. Počasí dává šanci 80 procent, pokud nebude silný vítr či hustá oblačnost. 

Několikaletý sen fanoušků kosmonautiky se brzy vyplní. 

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] Spaceflightnow.com 28. 1. 2018
[2] NASASpaceFlight.com 24. 1. 2018
[3] Teslarati.com 16. 1. 2018
[4] Diskuzní fórum webu NASASpaceFlight.com
[5] NASASpaceFlight.com 5. 2. 2018
[6] Přenos startu na webu Spaceflightnow.com
[7] Falcon Heavy na webu SpaceX
[8] Twitter webu SpaceRef.com



O autorovi

Vít Straka

Vít Straka

Vít Straka je český popularizátor astronomie a zejména pak kosmonautiky. Narodil v roce 1991, v současnosti žije na Hodonínsku, je členem Astronautické sekce ČAS a studuje Masarykovu univerzitu v Brně. Do jisté míry vděčí za svůj zájem o vesmír a kosmonautiku brněnskému planetáriu vlastně, protože v dětství jej zde zaujaly záběry postav, které v podivných skafandrech skákaly po Měsíci. Nejdříve vyděsily, pak podnítily zájem a odstartovaly bádání v kosmounautice. V redakci Astro.cz působí od roku 2008 a publikuje zde především články o vesmírných misích a Sluneční soustavě. Kromě Astro.cz dlouhodobě spolupracuje s časopisem Tajemství vesmíru, věnuje se přednáškové činnosti či popularizaci astronomie a kosmonautiky v rozhlase. V kosmonautice rád spatřuje její přínosy lidstvu, které třeba nemusí být na první pohled zřejmé. Osobně potkal již více než dvě desítky astronautů a kromě vesmíru a kosmonautiky patří k jeho koníčkům zvířata, historie či slézání vysokých budov a staveb. Kontakt: vitek.straka@seznam.cz.

Štítky: Automobil Tesla, Falcon Heavy, SpaceX


12. vesmírný týden 2024

12. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 18. 3. do 24. 3. 2024. Měsíc po první čtvrti dorůstá k úplňku. Na večerní obloze je výrazný Jupiter a nízko nad obzorem i Merkur. Aktivita Slunce zůstávala nízká, ale to se o víkendu změnilo s natočením velkých skvrn z odvrácené polokoule. Kometa 12P/Pons-Brooks je nyní rušena září Měsíce. SpaceX povedla další test superrakety s lodí Starship a dosáhla mnoha úspěšných milníků. Startuje další kosmická loď Sojuz k ISS. Voyager 1 má stále problém, ale už se tuší, co vysílá. Před 275 lety se narodil francouzský matematik, fyzik a astronom Pierre-Simon Laplace. 20. března ve 4:06 začíná astronomické jaro.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Porizeno fotoaparatem Canon EOS R8, obj. 400/5,6, exp. 360x1s, spojeno v DeepSkyStacker a upraveno v Adobe Lightroom

Další informace »