Úvodní strana  >  Články  >  Exoplanety  >  Astronomové změřili množství uhlíku a kyslíku v atmosféře exoplanety

Astronomové změřili množství uhlíku a kyslíku v atmosféře exoplanety

Umělecké ztvárnění exoplanety typu horkého jupitera
Autor: Sci-News.com

Při použití infračerveného spektrometru Immersion GRating INfrared Spectrometer (IGRINS) instalovaného na dalekohledu Gemini South Observatory na Cerro Pachon v Chile změřili astronomové poměr množství uhlíku vzhledem k vodíku (C/H) a kyslíku vůči vodíku (O/H) v atmosféře exoplanety WASP-77Ab typu horkého Jupitera. Stejnou metodou budou v budoucnu objevovány v atmosférách planet mimo Sluneční soustavu plyny biologického původu.

WASP-77Ab je gravitačně vázaný plynný obr zhruba 1,2krát větší a 1,8krát hmotnější než planeta Jupiter ve Sluneční soustavě. Obíhá kolem hvězdy WASP-77A spektrální třídy G8 jednou za 1,36 dne. Hvězda je známa také pod označením TOI-398, BD-07 436A a TYC 4697-201-1; soustava je vzdálená od Země 344 světelné roky a její poloha se promítá do souhvězdí Velryby.

WASP-77Ab je typem exoplanety označované jako horký Jupiter, protože se podobá Jupiteru ve Sluneční soustavě, avšak s vysokou teplotou asi 1 100 °C,“ uvádějí Michael Line z Arizona State University a jeho spolupracovníci.

Astronomové se rozhodli změřit složení atmosféry exoplanety WASP-77Ab aby zjistili, jaké prvky jsou v ní přítomny; porovnávali ji přitom s hvězdou, okolo které obíhá.

V důsledku své velikosti a teploty jsou planety typu horkého Jupitera skvělými laboratořemi pro měření obsahu atmosférických plynů a testování našich teorií vzniku planet,“ dodává Michael Line. „Potřebovali jsme si položit trochu jiné otázky. A naše analýzy schopností dalekohledu Gemini South ukázaly, že můžeme získat mimořádně přesná měření atmosféry.“

Ilustrace ukazuje, jak byla získána informace o atmosféře exoplanety WASP-77Ab na základě pozorování Autor: P. Smith/M. Line/S. Selkirk/ASU
Ilustrace ukazuje, jak byla získána informace o atmosféře exoplanety WASP-77Ab na základě pozorování
Autor: P. Smith/M. Line/S. Selkirk/ASU
Na základě využití spektrometru IGRINS na dalekohledu Gemini South astronomové pozorovali tepelné záření během oběhu planety WASP-77Ab kolem mateřské hvězdy. Tento přístroj shromažďuje informace o přítomnosti a relativním množství různých plynů v její atmosféře.

Na základě spolehlivých měření vody a oxidu uhelnatého v atmosféře planety WASP-77Ab byli vědci schopni odhadnout poměry množství C/H a O/H, čemuž odpovídá atmosférický poměr uhlíku ke kyslíku C/O = 0,59 (sluneční hodnota je 0,55).

„Toto množství bylo v souladu s našimi očekáváními a přibližně stejné jako u hostitelské hvězdy,“ říká Michael Line. „Tato práce představuje průkopnickou ukázku toho, jak budeme v nepříliš vzdálené budoucnosti měřit u potenciálně obyvatelných planet přítomnost plynů biologického původu, jako je kyslík a metan.“

Vědecká práce byla publikována v časopise Nature.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] sci-news.com

Převzato: Hvězdárna Valašské Meziříčí



O autorovi

František Martinek

František Martinek

Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.

Štítky: Dalekohled Gemini South, Složení atmosféry exoplanety, Exoplaneta WASP-77Ab


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Hvězda Betelgeuse v souhvězdí Orionu

Fotoaparát Canon PowerShot SX10 IS

Další informace »