Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  38. konference o výzkumu proměnných hvězd

38. konference o výzkumu proměnných hvězd

Ve dnech 17. až 19. listopadu 2006 proběhne na hvězdárně ve Valašském Meziříčí konference věnovaná problematice proměnných hvězd. Toto každoroční setkání profesionálních i amatérských astronomů bude mít letos netradiční náplň. Kromě "běžných" přednášek o proměnných hvězdách bude do programu zahrnut velký diskusní blok věnovaný hledání smysluplného pozorovacího programu.

V České republice je v rámci Sekce pozorovatelů proměnných hvězd ČAS již dlouhá léta pozorovací program zaměřen na zákrytové dvojhvězdy (projekt B.R.N.O.) a na dlouhoperiodické pulzující hvězdy (projekt MEDÚZA). S nástupem CCD kamer, které jsou stále běžnější mezi amatéry, se otvírají nové možnosti pozorování.

Jak smysluplně využít potenciálu aktivních CCD pozorovatelů přijdou diskutovat mezi jinými i Doc. RNDr. ZDENĚK MIKULÁŠEK, Csc., RNDr. LADISLAV HRIC, Csc., RNDr. MILOSLAV ZEJDA, Bc. ONDŘEJ PEJCHA, RNDr. VOJTĚCH ŠIMON, PhD., RNDr. RENÉ HUDEC, Csc., Mgr. KAROL PETRÍK, Mgr. PETR ZASCHE, RNDr. PETR ŠKODA, PhD.

Zúčastněte se 38. konference o výzkumu proměnných hvězd a spolu s námi pojďte hledat odpovědi na otázky: Jaké objekty je dnes žádoucí studovat a proč? Výzkum kterých objektů naopak dnes již nepřináší nic nového v lidském poznání?

Již nyní můžeme odhadnout, že se bude hodně hovořit o kataklyzmických proměnných hvězdách, o vysokoenergetických zdrojích, o vícehvězdných soustavách, exoplanetách a dalších astrofyzikálně zajímavých objektech.

A pozor! Přihlášky na konferenci přijímáme jen do 10. listopadu 2006!

Více infromací viz www stránky akce: http://var.astro.cz/akce/konf2006.




O autorovi

Luboš Brát

Předseda Sekce proměnných hvězd a exoplanet České astronomické společnosti. Vystudoval aplikovanou fyziku a astrofyzikuna PřF MU v Brně (1997-2000). Specializuje se na CCD pozorování proměnných hvězd a programování on-line aplikací pro práci s fotometrickými a astronomickými daty.



17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac v prvej štvrti

Mesiac vo farbe, farby sú zvýraznené nastavením väčšej farebnej sýtosti. Niektoré vyvrelé horniny sú sfarbené do modra

Další informace »