Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  49. praktikum pro pozorovatele proměnných hvězd

49. praktikum pro pozorovatele proměnných hvězd

tres-3.jpg
Pozorování proměnných hvězd patří mezi tradiční činnost astronomů amatérů. Ať už máte jen malý trieder nebo větší dalekohled s CCD kamerou či digitální zrcadlovkou, určitě si vyberete z dostupných pozorovacích programů a můžete se plnohodnotně zapojit do odborného pozorování vesmíru. Nejlepší způsob, jak začít pozorovat proměnné hvězdy a dokonce i extrasolární planety je zúčastnit se týdenního praktika v Krkonoších. 15. - 23. 8. 2009, Pec pod Sněžkou.

Letní praktika pro pozorovatele proměnných hvězd pořádá tradičně Sekce proměnných hvězd a exoplanet České astronomické společnosti a letos to bude již 49. ročník! Dříve byla praktika pořádána ve spolupráci s brněnskou a vyškovskou hvězdárnou. V posledních letech se ale akce přesunula do Krkonoš, pod nádherně tmavou oblohu, kde si mléčnou dráhu můžete splést s přicházející oblačností.

Vznikající hvězda se dvěma protilehlými výtrysky.
Vznikající hvězda se dvěma protilehlými výtrysky.
Letošní praktikum bude zaměřeno na pozorování proměnných hvězd a to vizuálně i s CCD technikou. Účastníci praktika si osvojí dovednost v obou těchto způsobech pozorování.

Na praktikum vyhlašujeme dvě nosná témata:

  • Fotometrie s digitálními zrcadlovkami DSLR
  • Hledání hranic přesnosti u fotometrie tranzitů exoplanet

Ilustrační foto - dalekohled a DSLR
Ilustrační foto - dalekohled a DSLR
První téma je na praktiku nové. Prakticky naučíme pozorovatele jak pozorovat proměnné hvězdy s digitálními zrcadlovkami (DSLR), které nemusí být nijak upravené. Přes den můžete fotografovat rodinu a přírodu, v noci fotoaparát připojíte k dalekohledu a můžete provádět fotometrii a např. sledovat minima jasnosti zákrytových dvojhvězd. První výsledky ukazují, že s tímto vybavením lze dosáhnout přesnosti +/- 0,02 mag.

Téma "tranzity exoplanet" je na praktiku již podruhé. Vloni si tuto disciplínu pozorovatelé prvně "osahali" a letos ji budeme dál rozvíjet a učit pozorovatele jak měřit s co nejvyšší přesností.

Praktikum se uskuteční v Krkonoších, v Peci pod Sněžkou. Účastníci budou ubytováni ve dvou sousedních horských chatách - ALENA a ELIŠKA. Maximální kapacita je 31 osob. Termín je od 15. do 23. srpna 2009.

Přes den je možno provádět různé volnočasové aktivity. Pec pod Sněžkou (www.pecpodsnezkou.cz) je horské turistické středisko v srdci Krkonoš. Kromě množství značených turistických tras je zde např. nově postavená horská bobová dráha, obří skluzavky, přemostění na laně přes údolí, lanový monkey-park. Jsou zde 3 lanovky (na Sněžku, na Hnědý vrch a na Portášovy boudy), tenisové kurty, jezdí zde vyhlídkový turistický vláček a podobně. Novinka pro rok 2009 je nová rozhledna - nejvyšší v Krkonoších - na Liščí hoře. V Peci je několik dětských hřišť pro nejmenší.

Instalace přístrojů před pozorováním. Autor: Jerzy Speil
Instalace přístrojů před pozorováním.
Autor: Jerzy Speil
Pozorování bude probíhat na soukromé hvězdárně L. Bráta - ALTAN.Observatory (http://pod.snezkou.cz/altan), která je situována přímo u penzionu ALENA. Kromě tamního vybavení (robotická montáž EQ-6 PRO SkyScan + RL Vixen VMC200L + CCD kamera SBIG ST-8) je možné (a vítané), aby si účastníci přivezli své dalekohledy a/či CCD kamery a DSLR.

Pro pozorovatele bez své vlastní techniky bude k dispozici náš sekční přístrojový set - dalekohled Vixen + CCD kamera ST-7.

Doprava: Do Pece pod Sněžkou nejezdí vlak. Je možné dorazit autem či autobusem (zajistíme odvoz z autobusového nádraží na chatu). Parkování je možné zdarma na privátním parkovišti.

Stravování: Stravovat se budou účastníci praktika individuálně. Na chatě je vybavená kuchyň, kde je možné si vařit. Nedaleko (do 500m) je mnoho restaurací.

Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS
Sekce proměnných hvězd a exoplanet ČAS
Cena: Pobyt si účastníci hradí a to ve výši 1400,- Kč (studenti) respektive 1533,- Kč (dospělí, pracující). V ceně je zahrnuto ubytování a u pracujících i rekreační poplatek pro ubytované v Peci pod Sněžkou (studenti jej neplatí). Lůžkoviny jsou v ceně. Děti mají slevy - konkrétní info obdržíte při přihlášení.

Přihlášky: Své návratky na praktikum zasílejte na adresu brat@pod.snezkou.cz. Přihláška je vázána na úhradu zálohy 50 % z ceny pobytu předem.
Více informací o praktiku
Pozvánka (pdf)
Přihláška - návratka (doc)

VŠICHNI POZOROVATELÉ JSOU SRDEČNĚ ZVÁNI!

Kontaktní osoba: Bc. Luboš Brát, Velká Úpa 193, 542 21 Pec pod Sněžkou. E-mail: brat@pod.snezkou.cz, tel.: +420 776 323 365.




O autorovi

Luboš Brát

Předseda Sekce proměnných hvězd a exoplanet České astronomické společnosti. Vystudoval aplikovanou fyziku a astrofyzikuna PřF MU v Brně (1997-2000). Specializuje se na CCD pozorování proměnných hvězd a programování on-line aplikací pro práci s fotometrickými a astronomickými daty.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Měsíc Moře nepokoje

Newton 150/750 mm okular 6,5 mm iPhone 13

Další informace »