Úvodní strana  >  Články  >  Hvězdy  >  51. Konference o výzkumu proměnných hvězd a exoplanet

51. Konference o výzkumu proměnných hvězd a exoplanet

V kopuli ostravské hvězdárny
Autor: Martin Mašek

Dne 1. 11. až 3. 11. 2019 se konala v prostorách Planetária Ostrava již 51. konference o výzkumu proměnných hvězd a exoplanet pořádaná Sekce proměnných hvězd a exoplanet České astronomické společnosti. Konference měla za cíl propojit amatérské pozorovatele s profesionály a prezentovat výsledky výzkumu proměnných hvězd a exoplanet za uplynulý rok. 

Předsedkyně SPHE Kateřina Hoňková hovoří o své cestě na 4th European Variable star meeting Autor: Martin Mašek
Předsedkyně SPHE Kateřina Hoňková hovoří o své cestě na 4th European Variable star meeting
Autor: Martin Mašek
Konference byla zahájena v pátek večer přednáškou Marka Skarky o letošním předání Nobelovy ceny za fyziku, kterou z poloviny obdrželi švýcarští astronomové Michael Mayor se svým tehdejším studentem Dieerem Quelozem za objev první exoplanety obíhající okolo hvězdy slunečního typu. Druhý příspěvek přednesla předsedkyně SPHE ČAS Kateřína Hoňková o své návštěvě mezinárodní konference v belgickém městě Grimbergenu s názvem 4th European Variable star meeting. Na této konferenci se jí povedlo vyjednat publikování katalogu proměnných hvězd objevených českými astronomy do jedné z největších mezinárodních databází The International Variable Star Index. Dále Marek Skarka představil nově vzniklou skupinu zabývající se pozorováním exoplanet a hvězd typu RR Lyrae. Pateční přednáškový večer zakončil Ladislav Šmelcer svojí přednáškou o Pozorování eruptivních proměnných hvězd. Následovala prohlídka nově zrekonstruované kopule a welcome drink.

Miloslav Zejda a jeho přednáška o zajímavých jménech ve světě proměnných hvězd Autor: Martin Mašek
Miloslav Zejda a jeho přednáška o zajímavých jménech ve světě proměnných hvězd
Autor: Martin Mašek
Sobotní blok přednášek odstartoval doc. Miloslav Zejda se svým příspěvkem „Zajímavosti ze světa proměnných hvězd“, kde představil několik zajímavých proměnných hvězd nejen svými vlastnostmi, ale i originálním názvem. Na konci svého příspěvku shrnul dění na konferenci o zákrytových hvězdách, která se konala v Litomyšli. 

Se zajímavým příspěvkem vystoupil amatérský pozorovatel Zbyněk Henzl a pohovořil o nově objevené proměnné hvězdě CzeV1750. Tato hvězda byla svým chováním podezřelá z vícenásobné proměnností. Bohužel podrobnějším zkoumáním byla tato teorie vyvrácena. 

Petr Zasche mluvil o důležitosti pozorování dvojzákrytových systémů a publiku představil několik kandidátů, kteří by stáli za to prověřit malými dalekohledy. 

Zbyněk Henzl představuje svůj nový objev - CzeV1750, kandidát s násobnou proměnností Autor: Martin Mašek
Zbyněk Henzl představuje svůj nový objev - CzeV1750, kandidát s násobnou proměnností
Autor: Martin Mašek
Na konferenci vystoupili i zahraniční hosté z Polska a Ukrajiny. Například Vitalii Breus prezentoval svá fotometrická pozorování binárních systémů různých typů a závěry vyvozené ze světelných křivek. Bartolomiej Debski povídal o hvězdách typu W Uma a jejich pozorování družicí TESS. Těmito přednáškami zakončili dopolední část.

Všichni účastníci konference se přesunuli ke společnému obědu, kde se uskutečnila malá schůze výkonného výboru Sekce.

Odpolední přednáškový blok odstartoval Martin Vrašťák svou dvojpřednáškou o amatérské spektroskopii, stavbě spektroskopu a pozorování symbiotických proměnných hvězd. Po něm následovala přednáška Jiřího Žáka, který nám vysvětlil podstatu a důvod, proč pozorovat exoplanety pomocí transmisní spektroskopie. Blok ukončil znovu Sebastian Kurowski s přednáškou Photometry and spectroscopy from a large city using 30-cm telescopes. 

Proměnář roku 2019 Zbyněk Henzl si cenu přebírá od předsedkyně SPHE Kateřiny Hoňkové Autor: Martin Mašek
Proměnář roku 2019 Zbyněk Henzl si cenu přebírá od předsedkyně SPHE Kateřiny Hoňkové
Autor: Martin Mašek
Následovala technická část, kterou zahájil Luboš Brát povídáním o nové verzi našeho sekčního webu VarAstro. Tento web bude sloužit jako sociální síť sdružující pozorovatele, kterým umožní pořádat pozorovací kampaně, ukládat a nahrávat pozorovací data a komunikovat s dalšími kolegy v reálném čase. Dále představil Pavel Cagaš program Silicups. Jedná se o program navržený k hromadnému zpracování pozorovacích dat. Sobotní přednáškový program ukončil Vojtěch Dientsbier přednáškou o proměnné hvězdě typu dScuti, kterou dlouhodobě pozoroval pomocí dalekohledu Sekční set, který vlastní SPHE ČAS. Za práci a výzkum na této hvězdě obdržel cenu Česká hlavička. Tímto mu ještě jednou gratulujeme k získanému úspěchu. 

Po výživném odborném programu předsedkyně Kateřina Hoňková společně s Radkem Dřevěným odprezentovali zprávu o činnosti naší sekce. Také došlo k předání ceny Jindřicha Šilhána Proměnář roku, kterou získal Zbyněk Henzl. K předání došlo přímo v planetáriu pod hvězdnou oblohou za doprovodu hudební skupiny Pink Floyd.

Společenský večer na 51. konferenci o výzkumu proměnných hvězd v Ostravě Autor: Martin Mašek
Společenský večer na 51. konferenci o výzkumu proměnných hvězd v Ostravě
Autor: Martin Mašek
Nedělní ráno zahájil přednáškou „Dva pohledy na vznik a zánik dvojhvězd“ Ondřej Pejcha. První pohled se týkal vzniku dvojhvězd v různých fázích vývoje Galaxie. Druhý pohled rozebíral možnost vzniku planetární mlhoviny Sh 2-71 z trojhvězdného systému. Další příspěvek si přichystal Jan Kára o kataklyzmické hvězdě CzeV404 Her.

Třetí příspěvek dne přednesl Jakub Kolář o zákrytovém systému GX Lac, kterou fotometricky pozoroval a představil její model. Další výstup odpřednášel Reinhold Fr. Auer na technické téma s názvem „How get the standart photometry for small instruments“. Celou letošní konferenci zakončil Pavel Cagaš na téma zajímavé hvězdy pozorované na BSObservatory.

Všem účastníkům letošní konference srdečně děkujeme za účast a budeme se těšit na setkání na dalších akcích naší sekce.

Společná fotografie účastníků 51. konference v Ostravě Autor: Martin Mašek
Společná fotografie účastníků 51. konference v Ostravě
Autor: Martin Mašek






16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »