Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Čeká nás česko-slovenský let

Čeká nás česko-slovenský let

SkCube
Autor: SOSA

Už za pár týdnů bychom se měli dočkat startu, jaký nemá v historii našich dvou států obdoby. Na start indické rakety PSLV se už dlouho těšili Češi, protože tento nosič měl zajistit vynesení českého cubesatu VZLÚSat, ale nyní bude tento start extrémně zajímavý i pro naše východní sousedy. Indická raketa totiž kromě české družice vynese i cubesat slovenský – SkCube (na úvodním obrázku). O této mimořádné a velmi atraktivní situaci se mezi fanoušky spekulovalo už několik týdnů, ale teprve dnes bylo vše oficiálně potvrzeno na tiskové konferenci. Můžeme se těšit na start, který nemá v historii našich dvou států obdoby!

První slovenská družice SkCube měla původně startovat na americké soukromé raketě Falcon 9. Nejprve ale byly problémy s mnohaměsíčními odklady po havárii Falconu a později přišly problémy s hlavním nákladem – družicí Formosat-5. Zpoždění tak neustále narůstalo a v současné době se zdá, že by Formosat mohl startovat v červenci, ale tehdy poletí bez adaptéru Sherpa, který nese cubesaty. Jeho premiéra se mlhavě plánuje na rok 2018 s jiným primárním nákladem.

VZLUSAT-1 Autor: VZLÚ
VZLUSAT-1
Autor: VZLÚ
Naskytla se tedy možnost vypustit slovenský cubesat na indické raketě PSLV, která bude jako hlavní náklad vynášet satelit Cartosat 2E. Ke startu by podle aktuálních informací mělo dojít už velmi brzy – zatím to vypadá na začátek června letošního roku. Pokud bude k dispozici zdroj videa, rádi tento start odvysíláme s českým komentářem. V dalších dnech a týdnech bychom Vám rádi přinesli i podrobnější článek, ve kterém oba cubesaty podrobněji představíme.

Společný česko-slovenský (nebo snad slovensko-český?) start bude zároveň možné okořenit přátelským popichováním – který satelit se uvolní z vypouštěcího adaptéru jako první? Který cubesat dostane dříve mezinárodní katalogové označení. Pojďme si společný let užít a hlavně držme palce specialistům z Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu, kteří stojí za projektem VZLÚSat i odborníkům ze slovenské agentury SOSA, jejichž výtvorem je SkCube. Je jasné, že se na obou projektech podílely chytré hlavy a šikovné ruce z mnoha organizací – dvě jmenované jsou jen špičkou ledovce.

Zdroje a doporučené odkazy:
[1] www.skcube.sk
[2] space.skyrocket.de
[3] www.tvnoviny.sk
[4] www.vzlu.cz

Převzato: Kosmonautix.cz



O autorovi

Dušan Majer

Dušan Majer

Narodil se roku 1987 v Jihlavě, kde bydlí po celý život. Po maturitě na všeobecném soukromém gymnáziu AD FONTES vstoupil do regionální televize, kde několik let pracoval jako redaktor. Ve volném čase se věnoval kosmonautice. Postupně zjistil, že jej baví o tomto tématu nejen číst, ale že mnohem zajímavější je předávat tyto informace dál. Na podzim roku 2009 udělal dva velké kroky – jednak na internetu zveřejnil své první video o kosmonautice a navíc založil diskusní fórum o tomto oboru. Postupem času fórum rozrostlo o další služby a vznikl specializovaný zpravodajský portál kosmonautix.cz, který informuje o dění v kosmonautice. Rozběhla se i jeho tvorba videí na portálu Stream.cz. Pořad Dobývání vesmíru má sledovanost v desítkách tisíc a nasbíral již několik cen od Akademie věd za popularizaci vědy.

Štítky: SkCube, VZLÚSat


13. vesmírný týden 2024

13. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 25. 3. do 31. 3. 2024. Měsíc bude v úplňku a bude vidět stále později v noci. To umožní lepší pozorování komety 12P/Pons-Brooks. Na večerní obloze doplňuje jasný Jupiter ještě Merkur, který je v pondělí v maximální elongaci. Aktivitu Slunce oživily především dvě pěkné oblasti se skvrnami a hned následovaly i silné erupce. Na Sojuzu letí poprvé dvě ženy najednou. Ke startu se chystá poslední raketa Delta IV Heavy. Před 50 lety získala první detailní snímky Merkuru sonda Mariner 10.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě

Titul Česká astrofotografie měsíce za únor 2024 obdržel snímek „Kometa 12P/Pons-Brooks v souhvězdí Labutě“, jehož autorem je Jan Beránek.   Vlasatice, dnes jim říkáme komety, budily zejména ve středověku hrůzu a děs nejen mezi obyčejnými lidmi. Možná více se o ně zajímali panovníci.

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Kometa 12P/Pons-Brooks

Pořízeno fotoaparátem Canon EOS 7D přes NT Sky-Watcher 200/1000 na montáži GHEQ-5. Čas expozice 35s.

Další informace »