Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Cena X - finále se blíží

Cena X - finále se blíží

Všeobecně známá soutěž byla vyhlášena 18. 5. 1996 v St. Louis (Missouri, USA) založením Nadace za účelem podpory vývoje nové generace dopravních prostředků, zajišťujících přepravu cestujících do vesmíru. Do soutěže o získání ceny X se postupně přihlásilo 27 společností ze 7 států světa (USA, Kanada, Argentina, Rusko, Velká Británie, Izrael a Rumunsko).

Pro získání ceny, rovnající se finančnímu příspěvku ve výši 10 miliónů amerických dolarů, je nutno splnit mj. následující podmínky:

  • finanční prostředky na vývoj a konstrukci nesmí pocházet ze státních zdrojů, musí se jednat výhradně o soukromý kapitál
  • raketoplán (či jiný dopravní prostředek) musí vzlétnout do výšky minimálně 100 km a přistát zpět na přistávací ploše - na pevnině či na moři
  • na palubě dopravního prostředku se musí během letu nacházet minimálně 3 cestující
  • stejný dopravní prostředek musí zopakovat svůj start do 14 dnů - oba starty se musí uskutečnit nejpozději do konce roku 2004.
  • X-Prize-draha.jpg
    typická dráha letu
    Dne 5. 5. 2004 byla Cena X (X-Prize) přejmenována na Cena X Ansari (Ansari X-Prize). Nadace se rozhodla k tomuto kroku za mnohamiliónový sponzorský dar od paní Anousheh Ansari a jejího švagra Amira Ansari. Oba jsou původem z Iránu, ale působí v USA, kde založili finanční kapitálovou společnost Prodea, Inc.

    Organizátoři soutěže soukromých kosmických prostředků Ansari X-Prize vybrali místo pro stavbu kosmodromu, kde se uskuteční starty těchto "turistických" vesmírných prostředků. Tuto "soutěž" vyhrál americký stát New Mexico (před Floridou, Kalifornií či Oklahomou, které také měly o výstavbu kosmodromu zájem). Gubernátor Nového Mexika Bill Richardson již vyčlenil na jeho výstavbu a další organizační výdaje částku 9 miliónů dolarů. První start se však uskuteční na polygonu White Sands Missile Range, který patří americké armádě.

    Vedení Nadace Ceny X informovalo již dříve o některých novinkách, které bezpochyby budou zajímat především ty kolektivy, které již nemají naději na získání této Ceny. S klidem mohou pokračovat v práci na vývoji dopravního prostředku pro balistické lety do výšky přes 100 km a pokusit se získat ceny v některých dílčích kategoriích. Kromě finanční náhrady pro první kolektiv byl totiž založen Pohár X-Prize, který získají kolektivy, jež budou nejlepší v následujících 5 kategoriích:

    • nejkratší interval mezi prvním startem a druhým přistáním
    • nejvyšší počet cestujících při jednom startu
    • nejvyšší počet cestujících během dvou týdnů
    • nejvyšší dosažená výška
    • nejrychlejší let

    Vítězové budou určeni nejen v jednotlivých kategoriích, ale bude určen i celkový vítěz, který získá nejlepší ohodnocení ve všech pěti kategoriích.

    SpaceShipOne.jpg
    Nejblíže k získání Ansari X-Prize má, jak se zatím zdá, americká společnost Scaled Composites. V poslední době uskutečnila se svým "raketoplánem" již 3 letové zkoušky, během nichž prověřila jeho raketové motory. Dne 17. 12. 2003 bylo dosaženo výšky 20,7 km, dne 8. 4. 2004 výšky 32 km a 13. 5. 2004 pilotovaný raketoplán SpaShipOne dosáhl zatím rekordní výšky 64,7 km.

    Sponzory SpaceShipOne jsou například známý herec Tom Hanks a první kosmický turista Denis Tito. Za úspěšným vývojem kosmické lodi stojí společnost Scaled Composites a její šéf Burt Rutan. Tento letecký konstruktér proslul řadou neobvyklých létajících konstrukcí. Mezi nimi je i letoun Proteus, určený pro vynášení nákladu do velkých výšek.

    SS1-4.jpg
    Při vlastním letu je SpaceShipOne vynášen mírně upraveným letounem Proteus, který dostal jméno White Knight (Bílý rytíř). Po odpoutání se zažehne hybridní raketový motor raketoplánu, který zamíří strmě vzhůru. Na vrcholu letové dráhy prožije posádka více než 3 minuty stavu beztíže při sestupu zpět k zemskému povrchu. V hustých vrstvách atmosféry poletí SS1 jako kluzák a přistane na běžném letišti.

    Burt Rutan věří, že prvním "skokem" nic neskončí, ale že naopak strhne lavinu zájmu soukromých společností o vesmír. Nechal se už slyšet, že dalším cílem by mohl být Měsíc

    Zdroj: space.com a další




    O autorovi

    František Martinek

    František Martinek

    Narodil se v roce 1952. Na základní škole se začal zajímat o kosmonautiku, později i o astronomii. V roce 1978 nastoupil na Hvězdárnu Valašské Meziříčí na pozici odborného pracovníka, kde v různých funkcích pracoval až do konce února 2014. Věnoval se především popularizační a vzdělávací činnosti. Od roku 2003 publikuje krátké články o novinkách v astronomii a kosmonautice na stránkách www.astro.cz. I po odchodu do důchodu spolupracuje s valašskomeziříčskou hvězdárnou a podílí se na přípravě obsahu stránek www.astrovm.cz. Ve volném čase se věnuje rekreační turistice.



    16. vesmírný týden 2024

    16. vesmírný týden 2024

    Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

    Další informace »

    Česká astrofotografie měsíce

    ic2087

    Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

    Další informace »

    Poslední čtenářská fotografie

    !

    Další informace »