Úvodní strana  >  Články  >  Kosmonautika  >  Co se chystá pod americkou pokličkou?

Co se chystá pod americkou pokličkou?

Uplyn necelý rok od tragické havárie raketoplánu Columbie, jejímž důsledkem byla výrazně omezena činnost NASA. Nyní se však očekává, že prezident USA George W. Bush představí, alespoň v náznacích, velkolepou vizi vedoucí role USA při dalším výzkumu vesmíru.

Již dlohou dobu se hovoří o přípravách pilotované mise k planetě Mars. Americká veřejnost předpokládá, že prezident do konce ledna navrhne novou iniciativu, která by měla vést k vytvoření stálé měsíční základny. Měsíční základna je základním krokem pro cestu na Mars, protože by se na ní mohly testovat technologie využitelné při cestě na Mars a založení základny na Marsu.
"Když to neuděláme my, udělá to někdo jiný. Číňané, Evropané a Japonci mají za cíl letět na Měsíc. Nechceme se jednou probudit a zjistit, že tam mají základu dříve než my," prohlásil kongresman Bart Gordon.
"Prezident dal pokyny administrativě, aby zevrubně prozkoumala naši vesmírnou politiku, včetně jejích priorit a budoucího směřování programu," přiznal nedávno mluvčí Bílého domu Scott McClellan. Dále však odmítl sdělit jakékoli detaily z projevu připravovaného na příští týden. Bush v pondělí a úterý navštíví Mexiko, a tak se jeho prohlášení čeká nejdříve ve středu.
Nový hvězdný plán údajně vypracovávaly hvězdy americké kosmonautiky, mezi nimiž byl zejména šéf NASA Sean O'Keefe. Do příprav vize se zapojili také viceprezident Dick Cheney a další vysocí politici, protože iniciativa je považována za důležité opatření týkající se národní bezpečnosti. Podle zdrojů z Kongresu se také zvažují změny v organizaci a řízení kosmického programu, jehož rozvoj by mohl vést k získání nových technologií a zdrojů energie. Změna organizace by také měla umožnit zlepšení koordinace vývoje a výzkumu, například mezi NASA a ministerstvem obrany.
Nyní již jen můžeme očekávat, co se skutečně v projevu prezidenta v nejbližších dnech objeví.




O autorovi

Petr Bartoš

Petr Bartoš

Petr Bartoš (*1971, Sezimovo Ústí) je jihočeský popularizátor astronomie. K astronomii ho již v dětství přivedl populární seriál Okna vesmíru dokořán a od té doby se jí věnuje amatérsky. Profesně nyní pracuje jako analytik. V roce 1993 se stal členem České astronomické společnosti a od roku 1998 působí na Hvězdárně Františka Pešty v Sezimově Ústí. Zabývá se především historií astronomie, spoluzakládal Astronomickou olympiádu, cenu Littera astronomica, několik let redigoval Kosmické rozhledy.



16. vesmírný týden 2024

16. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 15. 4. do 21. 4. 2024. Měsíc bude v první čtvrti. Rozloučili jsme se s kometou 12P/Pons-Brooks. Z Ameriky dorazily zprávy i fotografie o úspěšném pozorování úplného zatmění Slunce i dvou komet během tohoto úkazu. Aktivita Slunce se konečně opět zvýšila. Proběhl také poslední start velké rakety Delta IV Heavy. SpaceX si připsala rekord v podobě dvacátého přistání prvního stupně Falconu 9. Před deseti roky ukončila dopadem na Měsíc svou misi sonda LADEE zkoumající prach v těsné blízkosti nad povrchem Měsíce.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

!

Další informace »